Adliyede aile içi şiddet konuşuldu
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü`nün Adana adliyesinde düzenlediği toplantıda, artan aile içi şiddet suçları karşısında alınacak tedbirler konuşuldu.
ADANA- Cumhuriyet Başsavcılığı ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü`nün birlikte düzenlediği toplantıda, artan aile içi şiddet suçları karşısında alınacak tedbirler masaya yatırılırken, jandarma ve emniyet müdürlüğünde bu suçlara bakan yaklaşık 70 kolluk görevlisine 6284 Sayılı Kanunun işleyişi konusunda bilgi verildi.
Adana Adliyesi toplantı salonunda düzenlenen "6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması" konulu toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erhan Güngör, aile mahkemeleri hakimleri, Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu`nda görev alan savcılar, 6284 Sayılı kanun kapsamında kurulan Adana Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Esra Evelek, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü`nde aile içi suçlara bakan jandarma personeli ve emniyet amiri ile polisler katıldı.
"Koordineli bir şekilde hareket etmeliyiz"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, 6284 sayılı yasanın, hem uluslararası hem ulusal mevzuat bakımından birçok imkanı kullanıcılarına sunduğunu söyledi. Özellikle tekrar eden şiddet olaylarına dikkat çeken Yeldan, "Bu yasanın uygulanması ile ortaya çıkan sonuçlara baktığımızda, özellikle tekrarlanan şiddet olaylarında yapılacak müdahalenin işlemlerine doğru planlama dahilinde olması gerekiyor.” dedi.
Hangi tedbirler alınacak, hangi yolu izlenecek ve hangi mevzuat işletilecek, bu konuda mutlaka uzman görüşü alınması gerektiğini belirten Yeldan, “O yüzden tekrarlayan şiddet olaylarında aile içi şiddet suçlarına bakan savcılarımızla, aile hakimlerimizle ve bu işi koordine etmekle yükümlü bulunan ŞÖNİM`le koordineli hale getirmemiz gerekiyor. Özellikle vurgulamak istiyorum, tekrar eden şiddet olaylarında mağduru mutlaka ŞÖNİM`e yönlendirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Yeldn son olarak; “Olayın uzmanlarının öngördüğü şekilde sürekli takip etmemiz ve yönetmemiz gerekiyor. Ben Adana`da, basında, ülkeye yansıyan insanlık onurunu, kadın onurunu çiğneyen bu görüntülerin sizlerin dikkati ve duyarlılığı sayesinde azalacağını, bir müddet sonra da bunların ortadan kalkacağını inanıyorum. Bu toplantının Adanamıza ve bu suçlarla ilgili yaptığmız mücadeleye katkı sunmasını diliyorum" dedi.
Başsavcı Yeldan’ın ardından sonra ŞÖNİM Müdürü Esra Evelek, merkezde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda toplantıya katılanlara bir sunum yaptı. Evelek, İl Jandarma Komutanlığı`na bağlı karakollar ile Emniyet Müdürlüğü`ne bağlı polis merkezleri ile yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.
"Aile içi şiddet bütün ülkelerin sorunu"
Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Ahmet Çam da, 6284 sayılı kanunun uygulanması, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Şiddet Bürosunun görev alanı ve uygulamada görülen önemli hususlar ve soruşturma evraklarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.
Katılımcıların dikkatini çekmek için gazetelerde kadına yönelik şiddet olaylarının yer aldığı küpürleri derleyip bir sunum yapan Çam, kadına yönelik şiddetin günümüzde en küçük toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar bütün ülkelerin çözüm aradığı konuların başında geldiğini söyledi.
"Şiddete sıfır tolerans"
Adana 1. Aile Mahkemesi Hakimi Erdem ŞİMŞEK ise 6284 sayılı yasanın uygulama alanı, yasada düzenlenen tedbirler, tedbirlerin verilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve uygulamada görülen sorunlar hakkında bir konuşma yaptı. Amaçlarının şiddete sıfır tolerans olduğunu vurgulayan Hakim Şimşek, ortak ve koordineli çalışmayla aile içi şiddet suçlarıyla mücadelenin daha kolay olacağını belirtti.
Program kolluk birimlerinin, uygulama sırasında yaşadıkları sorunları ve yasa ile ilgili merak ettikleri hakkında sordukları sorular ile sona erdi. (Yunus Emre-İLKHA)