• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
66 Yıllık İşgal; NAKBA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdulhalim Türe / Doğruhaber / Dış Haberler Servisi

Filistinliler tarafından Nakba (Büyük Felaket) olarak adlandırılan 15 Mayıs günü, siyonist israil’in kuruluş yıldönümü. Nakba aynı zamanda 957 binden fazla Filistinlinin 1948’de topraklarından sürülmesinin de adı… 66 yıldır her yıldönümünde siyonist zulmü ve işgal gerçeğini tüm dünyaya tanıtan, anlatan Filistinliler bu konuda ellerinden geleni yapıyor. İşgal devleti ise kuruluş yıldönümünü dünya çapında lobi faaliyetlerini artırmak için bir fırsat olarak değerlendiriyor.

israil rejimi, İkinci Dünya Savaşı sonunda İngiltere’nin mandası altındaki Filistin topraklarının bölünmesiyle 1948’de kuruldu. Kurulma aşamasında ve öncesinde, yüzbinlerce Filistinli, Yahudi İrgun tedhiş hareketinin katliamlarıyla, bölgeden sürüldü. İsrail devleti ilan edildikten bir gün sonra, Ürdün, Mısır, Lübnan, Irak ve Suriye orduları ile savaşa tutuştu ama bu ordular püskürtüldü. İsrail ordusu, bazı bölgelerdeki küçük direnişleri de katliamlarla bastırdı. İşte siyonist israil’in kurulmadan önceki ve sonraki vahşet katliamlarından birkaçı;

1946  Der Yasin Katliamı: İsrail tarafından gerçekleştirilen katliamların en bilineni, kurulmasından iki sene önce Der Yasin’de gerçekleştirildi. 1946 senesinde, Filistin köyü Der Yasin’e giren Moşe Dayan’ın liderliğindeki çete, uyumakta olan 576 Filistinliyi, bomba ve otomatik silahlarla tarayarak öldürdü. Moşe Dayan, ilerleyen yıllarda israil Savunma Bakanı, çetenin en acımasız fertlerinden biri olan bayan Golde Meir ise israil Başbakanı oldu.

Bu katliamdan sadece bir ay önce de, daha sonra başbakan olacak Menahem Begin’in başında olduğu bir başka çete, Kudüs’te İngiliz yönetiminin yerleşmiş olduğu ve dörtte üçü sivil halka açık olan yedi katlı lüks Kral Davud Oteli’ni 350 kilo TNT ile havaya uçurmuş, 91 kişinin ölmesine sebep olmuştu.

1953 Şaron katliamı: İlerleyen yıllarda israil’in başına gelecek olan Ariel Şaron da, ilk katliamını, 1953 yılında bir Filistin köyünü basıp 60 kişiyi katlederek gerçekleştirdi.

1982 Sabra ve Şatilla katliamı: Katliamlar üzerine kurulu yıllar geçiren israil’in hafızalarda yer tutan en önemli katliamlarından biri ise 1982 yılında gerçekleşti. Şaron’un yol vermesi ve emriyle, Hıristiyan Falanjistler, Lübnan’daki Filistinlilerin yerleştiği Sabra ve Şatilla kamplarını bastı, 600 kişiyi doğradılar. Bu katliamda, bin 800 kişi de kayboldu.

2002 Cenin Katliamı: israil’in hafızalarda en fazla iz bırakan katliamı ise 2002 yılında Cenin’de gerçekleşti. Cenin kasabasının dışındaki bir mülteci kampına girmek isteyen israil askerlerine, kamp sakinleri ve direnişçiler karşı koydu.

Tam altı gün süren bu direnişte, bazı kaynaklara göre israil en az 30 askerini kaybetti.

Yiyeceğin ve cephanenin bitmesi sonrasında direniş kırıldı. Kampa giren israil askerleri, silahsız ve savunmasız halkın, önceden belirledikleri bir meydanda toplanmasını istedi. Halkın bunu reddetmesi üzerine, israil uçakları ve helikopterleri, havadan attıkları füzelerle, bütün bir kampı imha etti, ardından buldozerlerle enkazı ezdi.

Çoğu hava saldırısında füze isabeti sonucu ölürken, sağ kalanların genç olanları da kurşuna dizildi. Bu katliamda ölü sayısı en az bin olarak ifade edildi. Ama İsrail, katliamı gizleyebilmek için, ölenleri toplu mezarlara defnetti.

2009 Gazze Saldırısı: İsrail ordusunun Işık Bayramı’nın devam ettiği 27 Aralık 2008 tarihinde yerel saatle 09:30 sıralarında Hamas’ın israilli sivillere ve askeri birimlere karşı roketli saldırılar yaptığı gerekçesi ile başlattığı savaş… İsrail’in saldırıları nedeniyle 1000’den fazla kişi katledildi.

Halen işbaşında olan hiçbir yöneticisinin üzerinde kurulu olduğu topraklarda doğmadığı israil, katliamlar üzerine kurulan siyonist şebeke, 66’ncı kuruluş yıldönümünü kutluyor.

Filistinliler ise Nakba Günü dedikleri kendileri için felaket gününü bir dizi gösteriyle protesto ediyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir