`10 yılda 3 bin 500 tarihi eser restore edildi`
Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz, Vakıflar Genel Müdürlüğünün 10 yılda 3 bin 500`ün üstünde eseri restore ettiğini açıkladı.
MARDİN - Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz ve beraberindeki heyet, "Vakıflar Haftası" dolayısıyla Mardin Müftülüğünü ziyaret ederek müftülük personeline hafta dolayısıyla kokart takıp Vakıflar Haftası hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun ve Artuklu İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı’yı ziyaretinde Vakıflar Haftası nedeniyle vakıfta bulunan ve hayatını kaybetmiş hayırseverler için bir Mevlit programı düzenleyeceklerini belirterek bu konuda Sayın Müftüden katkı beklediklerini söyledi.
Tüysüz ayrıca vakıfların tarihsel geçmişine değinerek, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak yürüttükleri çalışmaları anlattı. "Genel Müdürlüğümüz 10 yılda 3 bin 500`ün üstünde eseri restore etti" diyen Tüysüz, restorasyon çalışmalarının yanında sosyo ekonomik çalışmalarının da olduğunu anlattı.
Tüysüz, "Bir sloganımız var `kadim şehirler vakıf ruhuyla yoğrulmuştur`. Mardin’de bu örnek şehirlerden hem de en önemlilerinden biri. Kentte adım başı vakıf eserleriyle karşılaşıyoruz. Biz bu vakıfları gelecek nesillere sapasağlam bir şekilde ulaştırmanın gayreti içinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. " ifadelerini kullandı.
İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun da: “Vakıf, yaratandan ötürü yaratılanlara merhamet, şefkat ve sevginin müesseseleşmiş şeklidir. Ecdadımız, Hadis-i şerifte buyrulan ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır’ beyanını kendilerine düstur edinerek, vakıf yoluyla sayısız muazzam ve kalıcı eserler vücuda getirmişlerdir. Osmanlı`da kurulan vakıfların hizmet ve faaliyetleri, zengin bir muhtevaya sahipti. Cami, mescit, muallimhane, medrese, darulhuffaz, darulhadis, kervansaray, daruşşifa hizmetlerinin yanında su yolları, su kemerleri, çeşme ve sebiller, yollar, kaldırımlar, aşevleri, çocuk emzirme ve büyütme yuvalarından; bedesten, iskele, deniz feneri, ok ve güreş meydanları, esir ve köle azat etmek, fakirlere yakacak temin etmek, kış aylarında kuşların beslenmesi, göç edememiş olan hasta ve garip leyleklerin bakımı ve tedavisi gibi uzayıp giden daha pek çok maksatla muhtelif vakıflar tesis edilmiştir. Bunlara ilaveten Mekke ve Medine’ye ait olmak üzere binlerce vakıf kurulmuştur. Burada riyayı engellemek için yardım edenle edilen birbirini tanımıyordu. Devletin en zor şartlarında bile vakıf müessesesi işletilmiştir. Vakıf malında hassasiyet ve onun muhafazası çok mühimdir.” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürüne ziyarette Personel Şube Müdürü Mustafa Taşdemir, Hayri Hizmetleri Şube Müdürü Mustafa Özyaramış, Sanat ve Yapı Eserleri Şube Müdürü Berk Özpınar, Müze Araştırmacısı Mehmet Kala, Hayri Hizmetleri Şefi Gıyasettin Ateş, Vakıflar Bölge Avukatı Mehmet Tahsin eşlik etti.
İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun kendisini ziyaret eden Bölge müdürü ve beraberindeki heyete Kur’an’ kerim ve çeşitli kitapları hediye olarak takdim etti. (M. Salih Keskin – İLKHA)