• DOLAR 32.499
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2442.331
  • ...
İSEDAK  toplantısı  başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA  - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 30. İzleme Komitesi Toplantısı Ankara Sheraton Otel’de başladı.

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın açılışını yaptığı 30. İzleme Komitesi Toplantısı Cumhurbaşkanı Gül’ün mesajıyla başladı.

 

Gül mesajında şu ifadelere yer verdi:  ‘’İSEDAK’I 30. yıldönümüne vurgu yapan Gül, İSEDAK’ın geride kalan süreçte birçok önemli projeyi hayata geçirdiğinin altını çizdi. Özellikle İSEDAK Stratejisinin önemine işaret eden Abdullah Gül, yeni İSEDAK Stratejisi ile İSEDAK zemininde yürütülen işbirliği çabalarının daha yoğun, daha sistematik ve öngörülebilir bir çerçevede devam ettiğini vurguladı. İSEDAK Stratejisinin en önemli uygulama mekanizmaları olan Çalışma Grupları ve Proje Döngüsü Yönetimi’nden bahseden Cumhurbaşkanı Gül, bu iki mekanizmanın üye ülkelerin ortak meselelerinin tespiti, bilgi boşluğunun doldurulması, anlayış birliğinin sağlanması, politikaların yakınlaştırılması ve somut projelere finansman desteği sağlanması açısından önem arz ettiğini belirtmiştir.’

 

Toplantıda bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz,  ‘’Öncelikle, İSEDAK kararlarının uygulanmasında karşılaşılan güçlüklerin aşılması için gerekli adımların atılması ve İSEDAK’ın gündeminin belirlenmesi bakımından İzleme Komitesi çalışmalarının büyük bir önem ihtiva ettiğini söyledi.  

 

İSEDAK bünyesinde yürütülen çalışmalara ışık tutması bakımından küresel ekonomik ve sosyal gelişmelerin değerlendirilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Yılmaz şunları söyledi: ‘’Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası ekonomik ve parasal şoklara karşı daha dayanıklı olmaları için, güçlü kamu dengesi ve sahip oldukları döviz rezervleri yanında, güçlü ve dengeli büyümeye dayalı uluslararası işbirliğinin arttırılmasına ihtiyaç duyuyor.”

 

İSEDAK’ın önemli bir platform olduğu belirten Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’İİT üyesi ülkelere yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki payının son 10 yılda %15’ten %33’e çıkarak 50 milyar dolar seviyesine yükseldiğini, İİT üyesi ülkelerden yapılan ithalatın ise aynı dönemde yaklaşık iki kat artarak 32 milyar dolar seviyesine çıkmıştır.”

 

30. İSEDAK İzleme Komitesi Toplantısı’na mesaj gönderen İİT Genel Sekreteri  İyad Amin Medeni ise, 1984 yılından beri faaliyet gösteren İSEDAK’ın İİT Coğrafyasında birçok önemli program ve projenin uygulanmasında ve İİT içi  ticaretin artırılmasında önemli katkıları olduğunu söyledi.

 

İSEDAK  toplantısının  yarın saat 14.00’te yapılacak oturumun ardından sona ereceği  ifade edildi.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir