• DOLAR 32.496
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2441.919
  • ...
Emlakçılardan Dar Gelirliye Hak Oyunu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kiptaş`ın 10 bin sosyal konut kapsamında hayata geçirdiği Hadımköy projesinin 3.etabına gelen 70 bin vatandaşın talebi fırsatçılara gün doğurdu. Kura sonucu konut almaya hak kazananlar bu hakkı bir başkasına devredebiliyor.Bu uygulama doğrultusunda gayrimenkul sektöründe bir alan daha meydana geldi. Bu durumu fırsat bilen emlakçılar, yapılan konutlara bir çok kişi adına başvurdu ve hak kazandıkları konutları devir işlemiyle satıyorlar.

Haklarını 50 bin liraya devrediyorlar

Örneğin bir tek konutu 150 bin liradan alan emlakçılar, alıcıdan 150 bin liranın üzerine komisyon adı altında halk arasında "hava parası" olarak bilinen tutarı istiyorlar. Bu tutar da 50- 100 bin TL arasında değişiyor.İstenilen miktar, evin konumu, cephesi, oda ve metrekaresine göre değişim gösteriyor.

Emlakçılar vatandaşın hakkını satın alıp fahiş fiyatlarla satarken elbette kurnazlıklar bununla sınırlı değil. Kuraların çekilmesinin ardından çeşitli ilan sitelerinde haklarını satan kişiler türemeye başladı. Dar gelirliye özel sosyal konutlar için hak kazananlar, 20 bin lira ile 50 bin lira arasında fiyatlarla haklarının devrini gerçekleştiriyor.Ayrıca bazı vatandaşlar da bu yolla para kazanma çabasına giriyor.Hak kazandıkları konutları yine fahiş fiyatlarla başkalarına devretmek üzere ilan veriyor.



Para karşılığı kuraya girenler bile var!

Sosyal konut kuralarında bir diğer oyun ise başvuru döneminde yaşanıyor. Emlakçılar, başvuru şartlarına uygun fakat hak kazansa dahi taksit ödemelerini göze alamayan dar gelirli bir çok vatandaşa para teklifi yapıyor ve kuraya sokuyor.Hak kazanan vatandaş ise kura sonrasında konutu emlakçıya devrediyor ve emlakçı yine fahiş fiyatlarla başka vatandaşlara satma yoluna gidiyor.

TOKİ`de de yaşandı

Benzer durum sadece Kiptaş`ın kura yoluyla konut sahibi yağtığı projelerde yaşanmıyor. Geçtiğimiz yıllarda aynı yöntem TOKİ`nin Kayaşehir projelerinde de yaşandı. Hatta halihazırda devam eden emlakçı kurnazlığı bir çok kişiyi ufak boyutlarda servet sahibi yaptı.

Vatandaşa 6 ay uyarısı

Kura çekilişi sonrası konut alabilecek olan başvuru sahiplerinin bu hakkını isterse başka birine devir etmesi, Kiptaş tarafından kişiye yasal bir hak olarak tanınıyor. Fakat Kiptaş`tan son yapılan açıklamaya göre, hak devir işlemleri sözleşme yapıldıktan 6 ay sonra gerçekleştirilebiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir