• DOLAR 32.469
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2445.527
  • ...
Protestocular israil elçiliğini ateşe verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

videoyu izlemek için tıklayınız

Bu gün Tahrir Meydanı`ndaki gösterilerin ardından binlerce Mısırlı gösterici, İsrail`in Mısır Büyükelçiliği`nin önünde doğru hareket etti. Tahrir Meydanı`nda yapılan `Gidişata yön verme` gösterisinin ardından, Giza`daki İsrail Büyükelçiliği önüne gelen gençlere polis veya asker henüz her hangi bir müdahalede bulunmadı. Göstericiler uzunluğu 200 metreyi bulan duvarın yarısına yakınını yıktı. Şu anda yıkım devam ediyor. Göstericiler İsrail Büyükelçiliği`nin önünde konuşlandırılmış olan askerlerin üzerine de taş atmaya başladı.

Bazı göstericiler, İsrail Büyükelçiliği`nin önüne örülen duvarın kendilerine ihanet olarak gördükleri için bu utanç duvarını yıktıklarını ifade etti. Abdullatif Muhammed, "Bu utanç duvarını eski rejimin devamı olarak gördüğüm için yıkmaya geldim. Çünkü bu duvar bizim kardeşlerimizi sınırda öldüren Siyonist devletin korunması için yapıldı" dedi.

İsrail duvarının ülkesinde yapılmasını kabul edemeyeceklerini söyleyen Şadia Hanım ise, "Tahrir Meydanı`ndan buraya İsrail duvarını yıkmak için geldik. Ordu bize müdahale etmedi, çünkü onlar bizim kardeşlerimiz" şeklinde konuştu.

Ranya isimli bir diğer gösterici ise, "Tahrir Meydanı`nda idim, kardeşlerimle beraber buraya onları desteklemek için geldim. Bu duvarın Mısırlılara saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Gerekirse tekrar geleceğim" dedi.

İsrail Büyükelçiliği`nin önüne geçen hafta Mısır yönetimi tarafından örülen duvar, bazı değişim hareketleri tarafından protesto edilmişti. Sina Çölü`nde Ramazan ayında birisi subay 5 Mısır askerinin İsrail tarafından açılan ateş sonucunda hayatını kaybetmesine tepki gösteren Mısırlı protestocular, İsrail Büyükelçisi`nin sınır dışı edilmesini istemişti. Büyükelçiliğin üzerindeki İsrail bayrağını bir Mısırlı genç 21 katlı binaya dışarıdan tırmanarak indirmiş ve yerine Mısır bayrağı asmıştı.Mısır İçişleri Bakanlığı, başkent Kahire`deki israil Büyükelçiliği önünde polis ile göstericiler arasındaki çatışmalarda en az 450 kişinin yaralandığını bildirdi. Elçilik önündeki şiddet olayları sürüyor. Binayı dün öğle saatlerinden itibaren ablukaya alan göstericiler, içeri girerek çok sayıda evrakı da ele geçirdi.

Mısır Başbakanı İsam Şerif, kabineyi kriz toplantısına çağırdı. İçişleri Bakanlığı, polis gücünü alarm durumuna getirdi ve tüm izinler iptal edildi. Elçilik önünde zaman zaman havaya ateş açılıyor ve göz yaşartıcı bomba kullanılıyor.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama`nın israil Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğünü ve göstericilerin büyükelçiliğe girmesinden duyduğu endişeyi dile getirdiğini bildirdi. Mısır hükümetine çağrıda bulunan Obama`nın, "israil Büyükelçiliğini korumak ve güvenliğini sağlamak, uluslararası yükümlülüklerdir" dediği öğrenildi.
Bu arada, Mısır`ın israil Büyükelçisi Yitzhak Levanon, ailesi ve elçilik çalışanları, Kahire Havaalanı`na gitti. Yoğun güvenlik önlemleri altında havaalanına giden büyükelçi ve beraberindekiler israil`e ait bir uçakla ülkeden ayrıldı.

Kahire`deki Tahrir Meydanı`nda dün toplanan 10 bine yakın protestocu, büyükelçiliğe gitmiş, bina önüne yapılan koruma duvarlarını yıkıp Nil Nehri`ne atmıştı. Göstericiler, israil ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini ya da en alt düzeye indirilmesini talep ediyor.

AJANSLAR

Bu haberler de ilginizi çekebilir