`Dünya`da 300 milyon astım hastası var`
Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Eker, 6 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında astımın, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalık olduğunu söyledi.
VAN- Dünyada yaklaşık 235-300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilirken Türkiye’de ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastası olduğu belirtiliyor. Astımın görülme sıklığı ise giderek artıyor.
“Sigara astımı ortaya çıkaran bir etkendir”
Astım hastalığının toz, duman, koku alerjenler gibi çok çeşitli uyaranlar ile temas sonrası öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissinin ortaya çıktığını belirten Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Eker, “Bazı risk faktörlerine sahip olunması, kişide astım görülme olasılığını arttırır. Bu faktörler, kişisel ve çevresel olabilirler. Kalıtım (genetik yapı, irsiyet) cinsiyet ve şişmanlık gibi bireyin kendisine ve ailesine bağlı faktörlerdir. Çevremizde bulunan ve sık karşılaştığımız bazı etkenler, genetik olarak yatkın olan kişilerde astımın ortaya çıkmasında ve hastalığın ağırlığı üzerinde önemli rol oynarlar. Kışın genelde tüm astımlıların yakınmaları artarken baharda sadece polen alerjisi olanlar etkilenir. Sigara da astımı ortaya çıkaran bir etkendir. Hastanın sigara dumanı ile teması önlenmelidir. Soba, fırın, tandır dumanından yakıtları, kızarmış yağlar, oda spreyleri, boya ve ciladan kaynaklanan gazlardan, iyi havalandırma sağlanarak kaçınılmalıdır. Ev ortamında tahriş edici maddelerle temizlik yapılmamalıdır" dedi.
“Astım tedavisinde en önemli nokta hastalığı başlatan etkenlerden sakınılmasıdır”
Dr. Eker, Astım tedavisinin amacının hastalığı kontrol altına almak ve sağlanan iyilik halinin devamını sağlamak olduğunu belirterek, "Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ve astım hastalarının eğitimi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve astımlılar yaşamlarına hastalık nedeni ile kısıtlanmadan devam edebilirler. Astım tedavisinde en önemli nokta hastalığı başlatan etkenlerden sakınılmasıdır. İlaçların doğru ve düzenli kullanılmasıdır. Düzenli hekim kontrolüne gidilmesi de önemlidir. Sonuç olarak astım hastalarının tedavilerini düzenli almaları ve sigara başta olmak üzere risk faktörlerinden kaçınmaları gerekmektedir” diye konuştu.
(Hacı Yılmaz-İLKHA)