• DOLAR 32.57
  • EURO 35
  • ALTIN 2459.898
  • ...
Sigara ve obezite astımın kontrolünü güçleştiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN: 6 Mayıs Astım Günü nedeniyle bu hastalıkla ilgili kamuoyunda farkındalığı artırma çalışmaları yapılırken, uzmanlar hastalıkla ilgili uyarılarda bulunuyor.  Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Usalan da astım hastalarının sigarayı bırakmaları ve kilo vermelerinin önemini vurguluyor. 

Her 12 kişiden 1’i astım hastası

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Usalan, astımın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirterek, “Astım tüm dünyada 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir.” dedi. 

Neler tetikliyor?

Astımın kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezitenin sayılabileceğini kaydeden Dr. Usalan, “Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığı bilinmektedir.” diye konuştu. 

Dr. Usalan, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Astım atağında genelde tetiği çeken bir faktör vardır. Altta yatan temel neden çoğu hastada alerji olmakla beraber en sık olarak enfeksiyonları takiben hastalarda astım ataklarına rastlanır. Astım atağında havayollarında var olan iltihap daha da artarak hava yollarını iyice daraltır. Havayollarında balgam üreten hücrelerin salgısı artar ve balgam tıkaçları oluşarak hava yollarını tıkar. Ayrıca hava yollarını etrafında var olan kas lifleri kasılarak var olan patolojinin daha da artmasına ve hava yollarının daha da daralmasına neden olur.

Bunlara dikkat!

Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Usalan, sık olarak astım atağına yol açan etkenleri şöyle sıraladı;

1.            Ev tozu akarları

2.            Çimen, ağaç, hububat polenleri

3.            Hamam böcekleri

4.            Kedi, köpek, kuş gibi ev içersinde beslenen hayvanlar

5.            Nezle grip gibi enfeksiyonlar

6.            Sigara dumanı, odun, kömür dumanı, tezek yakma, parfüm, saç spreyleri, yemek, boya kokuları gibi ağır kokular, otomobil içerisindeki kokular, sis ve hava kirliliği

7.            Psikolojik faktörler

8.            Aşırı rutubetli iklim

9.            Hava ve mevsim şartlarında değişim. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri