• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Çekilen Baraj Suyu Alanlarında Tarıma Başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fırat Nehri’ne yapılan Keban Baraj Gölü`nde bugün kuraklık nedeniyle sular iyice çekildi ve göl sahasında ortaya çıkan tarlalarda tarım yapılıyor. 40 yıl önce su tutan baraj gölünde balıkçılığa başlayan köylüler, suların çekildiği 170 kilometrekarelik alana şimdi traktörleriyle girip, fasulye, nohut ve karpuz ekmeye başladı.

Elazığ`da 1974 yılında su tutmaya başlayan Keban Baraj Gölü`nde su kodunun 845`e ulaşması nedeniyle, baraj gölünün etrafında bulunan 675 kilometrekarelik tarım alanı sular altında kaldı. Elazığ`ın Ağın, Keban, Kovancılar, Palu ile Tunceli`nin Pertek ve Çemişgezek ilçelerinde baraj gölü etrafında yaşayan köylüler de tarımın yanı sıra gölde balıkçılığa başladı.

Aradan geçen 40 yılda Keban Baraj Gölü, Fırat`ın azgın sularına gem oldu. Baraj elektrik üretimi ve sulamayla ekonomiye büyük katkılar sağladı. Ancak geçen yıldan itibaren etkili olan kuraklık nedeniyle Keban Baraj Gölü`ndeki su seviyesi hızla düşmeye başladı. Geçen yılın Nisan ayında 839 olan su kodu, bu yılın Nisan ayında 830`a indi.

Kuraklıkla birlikte daha önce su altında kalan 675 kilometrekarelik alanda, suların çekilmesiyle 170 kilometrekarelik alanda tarlalar yeniden ortaya çıktı.

SU ÇEKİLDİ, EKİM BAŞLADI
Elazığ`ın Ağın, Keban, Kovancılar, Palu ilçelerinde Keban Baraj Gölü`ne kıyısı bulunan köylerde yaşayanlar suların çekildiği 170 kilometrekarelik alanda yeniden çiftçiliğe dönerek bu alanları ekmeye başladı.

Köylüler bir zamanlar su ile kaplı alanlara, şimdi traktörleriyle girip önce buğday, arpa ekti. Bu günlerde de fasulye, nohut ve karpuz ekimi başladı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir