• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Irak Kürdistanı`ndan petrol sevkiyatı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından düzenlenen Bursa Bilim Şenliği programına katılan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak`tan günlük 100 bin varillik petrol sevkiyatının başladığını açıkladı. Yıldız, Kuzey Irak petrolünün parasının Halkbank`a yatırılması konusunda mutabık kalındığını da kaydetti. 

Bursa Bilim Şenliği törenine; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Bilici’nin yanı sıra milletvekilleri, kurum ve kuruluş yöneticileri, eğitimciler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. 

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Özellikle enerji sektöründe, yenilenebilir enerji kaynaklarında, Türkiye`nin yerli kaynaklarında çok büyük bir pazar var. Bunu yalnızca iş adamlarımıza, yalnızca kamu çalışanlarımıza değil, aynı zamanda kamu çalışanlarımıza, üniversitelerimize ve geleceğimiz olan gençlerimize hitap ederek söylüyorum. Türkiye, önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, 2023 yılında, 118 milyar dolarlık, yaklaşık 300 milyar TL`lik bir harcama yapmak durumunda. Bunu neyle yapacak? Yine uluslararası sermaye ama yerli kaynaklarımızla beraber yapacak. Şimdi görüyorum, elektrikle, elektronikte bizim nükleer güç santrallerimizle, rüzgar güllerimizle, hidro elektrik santrallerimizle, Hes`lerimizle ve elektrik dağıtımında bir çok sektörde, jeotermalde bizim büyük bir pazarımız var. Bu pazara yerli kaynaklarımızla beraber ulaşabilmenin en önemli yollarından bir tanesi bu bilim şenliklerinden ve üniversitelerimizden geçiyor" diye konuştu. 

“Kuzey Irak`tan günlük 100 bin varillik petrol sevkiyatı başladı”

Bakan Yıldız, Kuzey Irak`tan günlük 100 bin varillik petrol sevkiyatının başladığını açıklayarak, "Bunun satışı 3 gün veya bir hafta içinde gerçekleşebilir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak ve şirketlerimiz olarak Türkiye`nin petrolüyle de alakalı önemli gelişmeler olacağını söylemek isterim. Türkiye, siyasi sınırları sabit kalmak kaydıyla enerji ve ekonomik sınırlarını genişletmiştir" diye konuştu. Yıldız, Kuzey Irak petrolünün parasının Halkbank`a yatırılması konusunda mutabık kalındığını da hatırlattı. 

"Nükleer güç santralleri, sanayimizin lig atlaması açısından önemli"

Bugün Hes`teki yerli üretimin çok yüksek noktaya geldiğini memnuniyetle dile getiren Yıldız, "Jeotermalde de aynı şekilde yükselmek zorunda. Burada jeotermal yatırım yapan yatırımcılarımız var. Kendilerini Aydın`dan Denizli`den Manisa`dan yakınen takip ediyoruz. O yüzden onlara da başarılar diliyoruz. Ben öğrencilerimize gördükleri eğitimin yanı sıra mutlaka yabancı dillerini geliştirmelerinin lazım geldiğini bu teknoloji merkezlerinin bilgi transferleriyle beraber, teknoloji transferleriyle beraber mutlaka yapmamız gerektiğini söylüyorum. Bakın, nükleer güç santrali yaptığımızda 515 bin adet parçanın üretimini sağlamamız gerekiyor. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı Bursa sanayisi Türkiye`de ilk 5`te. O yüzden nükleer güç santralleri ile alakalı sanayicilerimize çok fazla iş düşüyor ve biz Japonlarla beraber bir bilgi teknoloji üniversitesinin kurulmasına 200 milyon dolarlık bir bütçeyle beraber kurulmasına karar verdik. Biz yalnızca elektrik üretimi açısından değil, sanayicimizin de lig atlaması açısından bunu son derece önemsiyoruz." dedi. 

Bakan Yıldız, 17 Aralık sürecini de değerlendirdi

17 Aralığın Türkiye`nin yakın siyasi tarihinde çok farklı değişiklikler yaptığını söyleyen Bakan Yıldız, "Bir seçim yaşadık. 30 Mart seçimlerinde yaşadığımız şu ana kadar siyaset tarihinde iktidarlar üzerine yapılan koalisyonun bundan böyle muhalefet tarafından da yapılabileceğini gösterdi. Hükümetin başta olmaması için gayret gösterildi. Biz bir kısım komplolarla beraber AK Parti hükümetimizin buna nasıl doğru duruş sergilediğini hep beraber görmüş olduk. Bundan sonra da doğru yaptıkça güçlenen hükümetimizin, bundan sonraki yapacaklarının aynı şekilde doğru hareketler olacağını göreceğiz. Yargının bağımsız olduğu kadar doğru karar verdiğini hep berebar izleyeceğiz" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Bilim Şenliği’nin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere plaket takdim edildi. Plaket takdiminin ardından Bakan Yıldız ve beraberindekiler standları ziyaret etti. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir