`1 Mayıs, İşçi Bayramından, siyasileştirilen bir güne dönüştü`
Ülkemizde yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında, bir çok yerde sol örgütlerin neden olduğu gerginlikler yaşanırken, Gaziantep`teki işçi ve işverenler, farklı görüşlerini dile getirdiler.
GAZİANTEP- Ülkemizde yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında, bir çok yerde sol örgütlerin neden olduğu gerginlikler yaşanırken, Gaziantep’teki işçi ve işverenler, mikrofonu tutan İLKHA muhabirine, farklı görüşlerini dile getirdiler.
Görüşlerine başvurulan işçiler ibadethane sıkıntısı, maaş azlığı, sigortasızlık, mesai saatlerinin fazlalığından ve asgari ücretin azlığından yakındılar.
Mustafa K. İsimli işçi ise, birçok iş yerinde mescidin bulunmadığını dile getirerek, ucuz emek karşılığında çalıştıklarını, çalışma saatlerinin çokluğundan şikâyetçi olduğunu dile getirdi.
İlyas Fıstıkçı isimli triko işçisi;“İşçi hakkını savunduklarını iddia edenler, trikocuları gezsinler. Hala birçok işçi kardeşimiz sigortasız çalıştırılıyor. Bizler her yıl aylarca sezon boşluğu yaşıyoruz. Sigorta karşılığında ücretimizin eksik verilmesi bile teklif ediliyor.”
İnşaat işçisi Hasan Sakar işlerinin zorlu ve tehlikeli olduğunu dile getirerek,“Her yıl mutlaka inşaatlardan düşüp hayatlarını kaybeden kardeşlerimiz oluyor” ifadelerini kullandı.
“1 Mayıs tamamıyla çaptırılıyor”
Oto tamir Ustası Barış Turan; “Bugünkü işçi haklarını savunduğunu iddia eden kurumlar özellikle DİSK, KESK, Türk- İş gibi solcu kesimin, sadece Propaganda yaptıklarına şahit oluyoruz. Asıl yapılması gereken işçilerin sorunları dile getirilmiyor. Sol örgütlerin kontrolündeki 1 Mayıs, tamamıyla siyasileştirilen bir güne dönüşmüştür. Gündemden uzak bir şekilde sanki işçilerin Taksim’de ve buna benzer şehirlerin merkezinde kutlanırsa, işçilerin sorunları hal edilecekmiş görüntüsü veriliyor. 1 Mayıs tamamıyla çaptırılıyor.” dedi.
“İşçinin ücretini alın teri kurumadan önce ödeyiniz”
Halil Akpınar isimli penye işçisi ise; “İşçi her şeyden önce bir insandır, insan olmanın getirdiği şeref, haysiyet ve haklara sahiptir, her insan gibi o da ruh ve beden sağlığını korumakla mükelleftir. Bu sebeple işçi haklarını, yalnızca ücret ve onun içine giren diğer maddî haklardan ibaret saymak mümkün değildir. Peygamber Efendimiz’in, ‘İşçinin ücretini alın teri kurumadan önce ödeyiniz, emanet zayi edilince kıyameti bekle.’ buyurmuş. ‘Emanetin zayi edilmesi nasıl olur?’ sualine karşı da, ‘İşler, ehline değil de, ehli olmayana verilince kıyametin kopmasını bekle.’ cevabını vermişlerdir.” dedi.
Salih Atmaca isimli işveren; “Asıl olan ve yapılması gerekenler yapılmıyor işçilerin var olan sorunları dile getirilmiyor. İşçi haklarını savunduklarını iddia edenler her ne hikmetse işçi sorunlarını hiç gündeme getirmiyorlar.” dedi.
(Ökkeş Korkmaz-İLKHA)