• DOLAR 34.426
  • EURO 36.418
  • ALTIN 2840.949
  • ...
Çikolata ve Gazozda İlaç Tehlikesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının insan sağlığına zararlı olduğunu açıkladığı gıdalardaki ilaç etken maddeleriyle ilgili eczacılardan uyarı geldi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, çikolata, ginseng ve meyve aromalı içecekte cinsel gücü artırıcı iki ayrı ilaç etken maddesi, gıda takviyesinde ise doktor kontrolünde kullanılmadığında ölüme yol açan "sibutramin" bulunmasını eleştirerek, bunların ilaç olduğunu, rastgele satılamayacağını söyledi.

TEİS Genel Başkanı Saydan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, insan hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalarda bulunduğunu açıkladığı ilaç etken maddeleriyle ilgili uyarılar dile getirdi.

Saydan, "Performans artırıcı enerji yüklü" diye satılan çikolatada, limon aromalı gazlı, meyve aromalı ve bitki karışımlı içeceklerde, kahvede, bitkisel karışımlı macunda ve gıda takviyesinde iktidarsızlık tedavisinde kullanılan iki ayrı ilacın etken maddeleri "sildenafil" ve "verdanafil" tespit edildiğini, yine gıda takviyesi diye satılan bir üründe ise doktor kontrolünde kullanılmadığında ölüme yol açan, obezite tedavisinde kullanılan "sibutramin" bulunduğunu belirtti.

Eczacılar olarak, "Takviye edici gıda" başlığı altında toplanan "Bitkisel ilaçların" yarattığı, yaşattığı sorun ve sıkıntıları endişe, hayret ve üzüntüyle takip ettiklerini kaydeden Saydan, bu ürünlerin kontrolsüzce, her ortamda satıldığına dikkati çekti.

Türkiye`nin sağlıktan ve ilaçtan sorumlu tek yetkili sağlık otoritesinin Sağlık Bakanlığı olduğunu anımsatan Saydan, şunlara işaret etti:

"Defalarca bunların ilaç, ilacın yerinin eczaneler, yetkili kurumun da Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olduğunu ifade ettik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu ilaçlarla ne işi olabilir? Sildenafil ve verdanafil iktidarsızlık tedavisinde kullanılan ilaç etken maddeleridir. Yani ilaçtır. Rastgele çikolata, gazoz içine konulup satılmaz. Bir ülkede başka bir bakanlığın yetki alanında iş yapmaya çalışan bakanlıklar olursa gıda ile ilaç birbirine karışır."

Saydan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çok önemli görevleri olduğunu, bu bakanlığın asli görevlerine dönmesi gerektiğini vurgulayarak, "Takviye edici gıdalar ismi verilerek `gıda" gibi gösterilen bitkisel ilaçların Sağlık Bakanlığına devredilmesi gerekir" dedi.

Bu ilaçlar masum değil

Yaz aylarında zayıflama ilaçlarına olan ilginin arttığını, bu tür ilaçların bilinçsizce kullanımı sonucu geçmişte pek çok vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatan Saydan, "Vatandaşlarımızın sağlığını bozan, hayatını kaybetmesine neden olan bu tür bitkisel ilaçların sadece eczanelerimizde ve eczacı kontrolünde satılması gerekir. Vatandaşlarımız bu tür ilaçları masum görmesin" uyarısını dile getirdi.

Saydan, bir ürüne ilaç şekli verilmişse, dozu belirlenmiş veya ilaç etken maddesi katılmışsa izni ve kontrolünün Sağlık Bakanlığında, satışının ise eczanelerde olması gerektiğini ifade ederek, "Çocuk bezinin, oyuncakların iznini bile veren bakanlığın niçin bitkisel ilaçlar için yetki almadığını anlamıyoruz" ifadesini kullandı.

Vatandaşların sağlığını çok önemsediklerini kaydeden Saydan, "Lütfen bu ürünlere rağbet etmesinler, bunları kullanıp sağlıklarından olmasınlar. Hele internetten asla ilaç satın almasınlar. İlaç internetten alınacak kadar basit bir ürün değildir" uyarısını dile getirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir