• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Leopar davası görülmeye başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır`ın Çınar ilçesinde bağlı Solmaz (Niyê) köyü kırsalında saldırıya uğradıkları leoparı öldüren çobanlar Mahmut ve Kasım Kaplan hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı. 

Çınar Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava duruşmasında sanıklar Mahmut Kaplan ve Kasım Kaplan ile Müşteki Hamdi Burak Özgüner hazır bulundu. 

Duruşmada, Antalya Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları kurulu Vekili Av. Lider Tanrıkulu, Ankara Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları Kurulu Vekili Burcu Yağcı, Gaziantep Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları Kurulu Vekili Av. Naile Uzun, müdahil olma talebinde bulundular. 

Kimlik beyanlarının ardından söz alan sanık Mahmut Kaplan “Hayvanları otlattıkları dağlık alanda nereden geldiğini bilmediğim bir hayvan Kasım’a saldırdı. Ben de onu korumak için leopara ateş ettim." dedi. Kendilerine saldıran hayvanın ne olduğunu bilmediklerini belirten Mahmut Kaplan, 2-3 metre arkamdan gelen Kasım’a bir şey saldırdığını fark ettikten sonra koruma amaçlı olarak ateş ettiğini söyledi.

Antalya Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları Kurulu Vekili Av. Lider Tanrıkulu, leoparın katledildiğini ifade ederek, "Yaşam hakkına karşı suç işlendiğini" dile getirdi. 

Sanıklardan Kasım Kaplan da, yaklaşık 20 yıldır çobanlık yaptığını belirterek, “Her zaman ki, gibi koyunlarımızı otlatıyorduk. Bir anda arkadan bir şeyin saldırısına uğradım. Yaklaşık 2 metre yüksekten düştükten sonra Mahmut bana saldıran hayvana ateş etti." dedi. Pençe izlerinin hala vücudunda olduğunu belirten Kasım Kaplan, yaralarını mahkeme heyeti ve müşteki avukatlara gösterdi. 

Gaziantep Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları Kurulu Vekili av. Naile Uzun ise, “Leoparı savunma amaçlı öldürdüyseniz niye köye getirip teşhir ettiniz" diyerek çobanların sürek avında olduklarını iddia etti. 

Mahmut Kaplan ise, “Eğer ava çıksaydık hayvanı öldürdükten sonra niye yetkililere haber verelim" diyerek öyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti. 

Antalya Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları Kurulu Vekili Av. Lider Tanrıkulu, olaydan sonra çekilen bir fotoğrafı mahkeme heyetine göstererek leoparı öldüren Mahmut Kaplan ve Kasım Kaplan’ın poz verdiğini iddia etti.

Mahkeme Salonunda bulunan müşteki avukatlar sanıklara ‘hayvan ne kadar süre can çekişti, kaçma fırsatı buldu mu’ gibi sorular da yöneltti. 

Müşteki avukatlar sanıkların çelişkili ifadeler verdiklerini ileri sürerek, sanıkların sürek avı yaptıklarını iddia etti.

Sanıklar Mahmut Kaplan ve Kasım Kaplan isteyerek leoparı öldürmediklerini, yine de pişman olduklarını belirterek Beraatlarını talep ettiler. 

Sanık ve iddia makamını dinleyen Mahkeme Heyeti, Antalya Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları Kurulu Vekili Av. Lider Tanrıkulu, Ankara Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları Kurulu Vekili Burcu Yağcı, Gaziantep Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları Kurulu Vekili Av. Naile Uzun`un, müdahil olma talebini kabul edip, sanıkların avcılık yapıp-yapmadığı, av tezkeresi bulunup-bulunmadığını belirlenmesini istedi. 

Kasım Kaplan’ın pençe darbesi ile yaralanıp-yaralanmadığının kontrolü için Diyarbakır Adli Tıp Kurumuna sevk eden Mahkeme Heyeti, 20 Mayıs günü olay yerinde keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı 20 Haziran’a erteledi.

Mahkeme Heyeti ayrıca, Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ve Çınar Kaymakamlığına, daha önce bölgede leoparın görülüp-görülmediğinin sorulmasını talep etti.  (Ali Adıyaman - Vedat Aydın / İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir