• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Her yıl 100 bin kişi sigaradan hayatını kaybediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Sigara kullanımı konusunda halka bilgiler veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Doktoru Serap Oflas her yıl sigaradan 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

Feqiye Teyran Parkında Van Halk Sağlığı Müdürlü tarafından ‘29 Nisan’da yaşamayı seçtik’ adı düzenlenen sigara bırakma kampanyasına öğrenciler de destek verdi. Feqiye Teyran Parkında düzenlenen kampanyaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Burada yetkililer sigaranın zararları konusunda vatandaşları bilgilendirdi. 

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Doktoru Serap Oflas, 31 Mayıs Dünya sigara bırakma günü etkinliğin altında yaptıkları bir çalışma olduğunu, farkındalığı arttırmak için ve halkı sigarayı bırakmada bilinçlendirmek için düzenledikleri bir etkinlik olduğunu söyledi.

“Sigara birçok kansere sebep oluyor”

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Doktoru Oflas, sigaranın dünyasal örgütleri tarafından bir hastalık ve bağımlılık olarak kabul edildiğini söyleyerek, “Burada özellikle sigaranın zararlarını anlatan etkinliğimiz var. Sigara bırakmak isteyenlerin nerelere yönlendirilmesi konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Sigara özellikle birçok kanserin sebebi olduğu için böyle bir etkinlik düzenledik. Özellikle sigara dünyasal örgütleri tarafından bir hastalık ve bir bağımlılık olarak kabul ediliyor. Bir alışkanlıktan öteye geçmemesi için halkı bu konuda bilinçlendiriyoruz.” dedi.

“Her yıl sigaradan 100 bin kişi ölüyor”

Sigaraya başlayan her 4 kişiden 3’ünün bağımlı hale geldiğini belirten Oflas, “Her yıl sigaradan ve tütün ürünlerinden 5 milyon kişi zarar görüyor. Türkiye’de her yıl sigaradan 100 bin kişiyi kaybediyoruz. Kalp damar hastalıkları, akciğer hastalıkları, kanser gibi ve işin kötü tarafı gire içme yaşının giderek düşüyor. Sigara öyle bir bağımlılık yapıyor ki her başlayan ve bir kez deneyen 4 kişiden 3’ü bağımlı hale geliyor. Bu konuda halkımızı bilinçlendirmek için, sigaranın zararlarını anlatmak için, nasıl bir bağımlılık olduğunu anlatmak için böyle bir etkinlik düzenledik. Sigarayı bırakmak çok zorlu bir süreç, çünkü bu bir bağımlılık, sigara bırakmak için sabırlı olunmalı ve sigara bırakma polikliniklerinden destek alınmalı.” diye konuştu. 

“Sigaraya başlama yaşı 12’nin altına düştü”

Sigaranın insan hayatını 16 yaş kısalttığını belirten Oflas, “Artık Türkiye’de sigaraya başlama yaşı 12’nin altına kadar düştüğünü söyleyebiliriz. Özellikle sigara içenlerin birçoğu yaşı 12’nin altında, buda halkımız için çok kötü bir durumdur. Sigaranın özellikle yaşamı 16 yaş kısalttığı söyleniyor. Özellikle gençlerin bulunduğu ortam, sevenlerinin rol modeli olmasından dolayı sigara içmeleri daha da kolaylaşıyor. Sigara bırakmak isteyenlerin özellikle bağımlılık düzeyleri öğreniliyor. Bağımlık düzeylerine tedavi yöntemleri var. Eğer bağımlılık düzeyi düşükse daha çok yardımcı yoksununun azaltıcı teknikler öneriliyor. Bağımlılık düzeyi yüksekse de özellikle o bağımlılığa göre tedaviler uygulanıyor. Ailelerin çocuklarının sigara içmemesi için, özellikle kendileri örnek olmalıdır. Çünkü birçok anne-baba çocuğunun yanında sigara içtikleri zaman aslında rol modeli oluyorlar. Bu çocuklarda onları bir nevi örnek alıyor. Sigaranın zararlarını anlatmak belki yeterli değil ama en önemlisi hiç başlamamaktır. Çünkü sigaraya başlayan her 4 kişinden 3’ü bağımlı hale geliyor.” ifadelerini kullandı. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir