• DOLAR 32.47
  • EURO 34.724
  • ALTIN 2434.753
  • ...
Şurup değil kanser içiyormuşuz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkıye`de de yaygın olarak kullanılan Augmentin adlı şurup, kapağında tehlikeli boyutlarda plastikleştirici "Diisopdecyl Ftalat" maddesi bulunması nedeniyle toplatılıyor. Şurubun karaciğere olumsuz etki yaptığı, haziran ayında Hong-Kong`da tespit edilmişti. Sağlık Bakanlığı da karaciğeri tehdit eden Augmentin şurubun eczane ve hastanelerden toplatma kararı aldı.

MEVZUAT GEREĞİ

İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, "Augmentin Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 200/28 mg", "Augmentin Forte Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 400/75mg" ve "Augmentin ES Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 600/42.9mg" adlı ürünlerin eczane, ecza deposu ve hastanelerden toplatılmasını kararlaştırdı. İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, toplatma kararının mevzuat gereği yapıldığını ancak insanların ya da çocukların sağlığını riske atacak bir durumun olmadığını dile getirdi. Kararın yaklaşık 2 ay önce alındığını belirten yetkililer, şu anda söz konusu ilacın eczanelerde satışının da yapılmadığını bildirdi.

KAPAKTAN KAYNAKLANIYOR


Toplatma kararını resmi internet sitesinden duyuran üretici Glaxo Smith Kline firması, Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından Augmentin oral süspansiyon şurup üzerinde yapılan testlerde, plastik kapaktan kaynaklanan DIDP (Ftalat) maddesinin bazı örneklerde çok düşük düzeyde, bazılarında ise hiç rastlanmadığını bildirdi. Firmanın Fransa`daki fabrikalarında üretilen Augmentin antibiyotik şurubunda ise tehlikeli boyutlarda Diisodecyl Ftalat (DIDP) maddesine rastlandığı belirtildi. Plastikleştirici olarak kullanılan Diisodecyl Ftalat (DIDP) maddesinin uzun vadeli ilaç tüketimlerinde karaciğere olumsuz yönde etki yaptığı vurgulandı.

`SORUN KATKI MADDESİNDE`


Türkiye Klinik Farmokoloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Cankat Tolunay, "Buradan ilacın kötü olduğu anlamı çıkmaz. Augmentin`in bozuk imal edildiği, imalat kurallarına uyulmadığı anlamı çıkar. Sorun ilacın etken maddesiyle değil, katkı maddesiyle ilgili. Hangi ilaçta, ne kadar plaştikleştirici madde olduğu ölçülmeli" diye konuştu.

Sabah

Konuyla ilgili firmadan gelen açıklama:

Sayın Basın Mensubu,

Bugün Sabah gazetesinde çıkan "Şurup değil zehir içiriyormuşuz"  başlıklı haberin kamuoyunda yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemesi amacıyla bu mecraya bir açıklama gönderilmiştir. Açıklamada aktarılan gerçekleri, bilgi amaçlı olarak sizinle de paylaşmak istiyoruz.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından Augmentin 156 mg/5ml oral süspansiyon (şurup) üzerinde yapılan testlerde, bazı örneklerde çok düşük düzeyde DIDP(fitalat) tespit edilirken, bazılarında bu maddeye hiç rastlanmamıştır. Fitalatlar plastikleri daha yumuşak ve esnek hale getirmek için kullanılmaktadırlar ve birçok günlük tüketim maddesi içinde eser miktarda bulundukları bilinmektedir. Tespit yapılan örneklerde çıkan en yüksek oran Avrupa ve ABD`de yetkili sağlık kurumlarının insan sağlığı için risk oluşturduğunu kabul ettikleri seviyenin altında kalmaktadır.

Hasta güvenliğini her şeyin üstünde tutan GlaxoSmithKline, alınan sonuçlar risk oluşturmamasına rağmen hızla harekete geçerek dünyada ve Türkiye`de ilgili kurumları bilgilendirmiş, yetkililerle işbirliği içinde konuyla ilgili araştırmayı başlatmış ve gerekli önlemleri uygulamaya koymuştur.

Şirketimizin şeffaflık anlayışına uygun bir şekilde 11 Temmuz 2011 tarihinde GSK Türkiye`nin web sitesinde de gerekli açıklama yapılmış, başta hekimler, eczacılar ve hastalar olmak üzere tüm paydaşlar konu hakkında bilgilendirilmiştir. 

Firmamız tarafından tüm bu gelişmeler eşzamanlı olarak T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ile paylaşılmış ve mevzuat gereği (insan sağlığını riske atacak bir durum bulunmamasına rağmen) 2. sınıf B seviyesinde (eczane, ecza deposu, hastane v.b) geri çekme işlemi yapılması kararı alınmıştır. GSK bu işlemin en etkili ve hızlı şekilde yapılması için çaba göstermiştir.

Haberde yer alan “fitalat maddesinin uzun vadeli ilaç tüketimlerinde karaciğere olumsuz yönde etki yaptığı” ibaresi maksadını aşmakta ve bilimsel gerçekleri yansıtmamaktadır. Yine haberde yer alan, "Firmanın Fransa`daki fabrikalarında üretilen Augmentin antibiyotik şurubunda tehlikeli boyutlarda DIDP maddesine rastlandığı" iddiası doğru değildir.

Haberin başlığı ve içinde yer alan bu yanlış iddialar firmamızın ticari itibarını ve ürünümüzün marka değerini sarsıcı niteliktedir. Bu nedenle habere ilişkin her türlü hukuki hakkımız saklı kalmak üzere gerekli bilgilendirmeyi Sabah gazetesine iletmiş olduğumuzu bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

GSK Türkiye

Bu haberler de ilginizi çekebilir