• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

MERSİN-  Tarsus Ticaret Borası, tarımda aracılık yapan ( ELCİ) aracılar ile tarımda çalışanların işçilik ücretlerinde mutabakat sağlanarak tarım işçilerine zam yapılırken, zammın 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacağı açıklandı.

 

Tarsus Ticaret Borsası hakemliğinde Borsa Başkan Murat Kaya Başkanlığında toplanan Tarım sektöründe faaliyet gösteren işverenler ile tarımda Aracılık yapan ( ELCİ) aracılar arasında tarımda çalışanların işçilik ücretlerinde mutabakat sağlanarak ücretler 1 Mayıs tarihinden geçerli olmak üzere belirlendi.

 

İşverenler ile tarım elçileri arasında sağlanan sözleşme imzalanarak taahhüt altına alınırken, sözleşme ilgin maddeler yer alıyor.

 

Taraflar arasında imzalanan sözleme metni şöyle:

 

-Elçiler İş-Kur kaydı bulunan kişilerden olacaktır.

 

-Çalışanların günlük çalışma süresi 8 saattir. Dinlenme süresi öğlen öncesi 15 dakika, öğle 60 dakika ve öğleden sonra 15 dakikadır.

 

-Çalışanlar çalışma saatleri içerisinde cep telefonlarını Elçi’ye veya Elçinin belirleyeceği bir kişiye teslim edecekler. Çalışma saatlerinde, çalışanların hiç birinde cep telefonu bulunmayacaktır.

 

-Çalışma saatleri içinde iş disiplinine uygun olarak çalışılacak olup, gereksiz iş terkleri olmayacaktır.

 

-Çalışanlar 16–60 yaş grubu arasında olacaktır.

 

-Günlük ücret her şey dâhil iş ayırmaksızın 40,00 TL’dir.Bundan sonraki yıllarda ücret artışı Asgari Ücret artış oranı kadar olacaktır.

 

-İşçilerin çalışacakları işyerine kadar ve işyerinden tekrar sevki hususunda taşınmaları sırasında her türlü güvenliği Elci’ye ( tarımda iş aracısına) aittir. Çalışma izni olmayan yabancı işçilerin ( Suriyeli ve benzeri) çalıştırılması halinde doğacak cezalardan tamamen Elçi’ler sorumlu olup, bu nedenle işverene ait herhangi bir ceza doğması halinde bu cezanın ödenmesinden de Elçiler sorumludur.

 

-İşçilerin ulaşımı ile ilgili nakliye ücretleri işverene aittir. Bu ücret karşılıklı anlaşma ile sağlanır. Ancak, Adanalıoğlu köyüne ait nakliye ücretti 2014–2015 yılı için kişi başına 3,50 TL olarak uygulanır. Bundan sonraki yıllarda ücret artışı Asgari Ücret artış oranı kadar olacaktır. İş bu sözleşme 5 maddeden ibaret olup, her yıl 1 Mayıs tarihinde yenilenir. (A. Hakim Kurt-İLKHA)