• DOLAR 34.681
  • EURO 36.878
  • ALTIN 2936.375
  • ...
Erzincan Üniversitesi personeline acil durum eğitimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERZİNCAN - Erzincan Üniversitesi Rektörlüğü ve Erzincan Meslek Yüksekokulu bünyesinde oluşturulan acil durum ekiplerine yönelik 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında afet eğitim programı düzenlendi.

 

Üniversite İş Güvenliği Birimi tarafından Erzincan Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen eğitim programına Erzincan İl Afet Durum Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Süleyman Yavuz ve Arama Kurtarma Şefi Ercan İlter katıldı. Programda doğal afetler hakkında katılımcılara bilgi verilirken, doğal afetler karşısında de neler yapılması gerektiği anlatıldı. Eğitim Uzmanı Süleyman Yavuz, doğada meydana gelen olayların normal seyrinde devam ettiğini, ancak insan hataları yüzünden bu doğa olaylarının afete düştüğünü söyledi. Yavuz, “Bu ülkede zamanında yapılması gereken şeyler yapılmadığı için bu durumlara geldik. Acil durumun ne olduğunu bilseydik, buna göre önlem alsaydık bu kadar canımız yanmayacaktı.” dedi.

 

Her doğa olayının bir afet her afetin de doğal olmadığını aktaran Yavuz, afet öncesi harcanacak paranın afet sonrası harcanacak paradan çok daha az olduğunu aktararak sözlerine şöyle devam etti: "Tedbir almıyoruz. Örneğin dışarıda yağmur yağacağını seziyoruz ve yanımıza şemsiye alıyoruz. Deprem olacağını da biliyoruz; ama depreme karşı önlem almıyoruz. Bakın tedbir için kullanılacak para, afet olduktan sonra kullanılacak paradan daha azdır. Bunu yapabilir miyiz? Evet yapabiliriz. Batı dünyası bunu yaptı, biz neden yapmayalım.”

 

Afetlere önlem almak konusunda Japonya örneğini veren Yavuz, “Dünyada afete en çok maruz kalan ülke Japonya; ama afetten en çok zarar gören ülke biziz. Japonya çok daha şiddetli afetler görüyor; ama çok daha az hasar alıyor. Çünkü ülke olarak afetlere hazırlar. Afet esnasında kim ne yapacağını biliyor." dedi.

 

“İnsanların doğa olaylarını engelleyebilecek güce sahip olmadığını ifade eden Yavuz, alınacak önlemlerle afetlerin verebileceği zararları en aza indirilebileceğini kaydetti. Yavuz şöyle konuştu: “Tedbir almak çok önemli. Yağmurun yapacağı yere ev yapmayız, bina yapılacaksa zemin etüdü yapılır, uygun kontroller yapılır, evde depreme karşı önlem alınır. Bu ve buna benzer küçük tedbirlerle hasarlar en aza indirilebilir.”

 

Eğitim programının son bölümünde bir deprem esnasında neler yapılması gerektiğini anlatan Yavuz, örnek fotoğraflarla deprem esnasında yapılan yanlışlara da değindi.  (M.Sıddık Direkçi - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir