• DOLAR 32.457
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2449.59
  • ...
`Laiklik ile ateizm arasında usulde bir fark yoktur `
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA-Konya İnanç Özgürlükleri Platformu 346. hafta basın açıklamasında Ateistlerin dernek açmaları konusunu işledi.

Kayalıpark alanında Nuh Suresi 1-4 Ayetlerin mealini okuyarak basın açıklamasına başlayan platform sözcüsü Uğur Mutlu,“Ateistlerin Türkiye`de resmi bir dernek kurmaları ve örgütlenmeleri kamuoyunda belirgin kesimlerce tepki ile karşılanmaktadır. Kamuoyunun bu tepkisini anlamakta zorluk çekmekteyiz. Laik bir devlette yaşayıp, devletin laik oluşuna karşı bir tepkileri bulunmayanların hatta laikliği özümsemiş, sivil anayasalarının da vazgeçilmez ilkesi haline getirmek isteyenleri alkışlayan, bunların samimiyetlerine inanan kimselerin ateizm derneğine muhalefetini anlayamamaktayız.” dedi.

Ateizmin tanrının varlığını bireysel olarak reddetmek üzerine kurulu bir.inanç sistemi olduğunu belirten Uğur Mutlu,”Laiklik ise ister ateist olsun ister olmasın, tanrıyı sosyal hayattan ve devlet yönetiminden dışlayan bir inanç sistemidir. Hal böyle olunca laikçi bir algının, tanrının sosyal hayattan ve devlet yönetiminden el çektirmesine `evet’, fakat vicdanlardan da uzaklaştırılmasına `hayır` manasına geldiğini görmekte ve bu çelişkiyi yadırgamaktayız.”şeklinde konuştu.

“Bizim için, Allah`ın sosyal hayattan ve siyasetten uzak tutulmasıyla şekillenen laiklik ile, buna bir de vicdanları ekleyen ateizm arasında usulde bir fark yoktur. Sadece anlayış ve sınır farkı vardır.” İfadelerini kullanan Mutlu sözlerine şu şekilde devam etti; “Müslüman kamuoyunu ateizm ve ateistler hakkında gösterdiği hassasiyetleri laiklik ve laikçiler hakkında da göstermeye çağırıyoruz. Laikliği bir ilke olarak benimsemiş kişilerin de ateizme ve ateistler derneğine cephe almalarını,  vejeteryan birisinin kebaba ve kebapçılar derneğine muhalefeti gibi görüyoruz. Ateizm derneği kendi ateistlikleri ile durdukları yerde duracaksa, kendileri için diğer müşriklerden bir farkları yoktur. Onlara ayrı bir muamele de yapacak değiliz. Fakat onlar bizim inançlarımıza karşı bir mücadele edeceklerse, bizim değerlerimizle alay etmeye ve onlarla savaşmaya kalkarlar ise,  biz de onlara karşı diğer din düşmanlarına gösterdiğimiz tepkiler şeklinde `meşru` mücadelemizi vermekten çekinmeyiz. “ ifadelerini kullandı.

Mutlu basın açıklamasını, ”Kur`an kurslarında ve din eğitimi verilen yerlerde çocukların Allah ile korkutulduğunu söyleyerek, bu eğitime karşı çıkmak kimsenin haddi değildir. Biz ateistleri, diğer inkârcıları ve dini kısmen kabullenenleri zaten Allah`ın azabı ile korkutmaktayız. Peygamberler de bu inzarı gerçekleştirmek için gönderilmişlerdir. Kendimizi, çocuklarımızı hem de diğer Mü`minleri Allah`tan korkmaya, takvalı olmaya davet ediyor, bu takvalarının sonunda da onları cennet ile müjdeliyoruz.” Sözleriyle noktaladı.  

(İlyas Yavuz-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir