İngiliz Askerler İşkenceden Suçlu Bulundu
2003 senesinde Musa ve 9 Iraklı, İngiliz askerleri tarafından "isyancı" oldukları gerekçesiyle yakalanması sonrası yürütülen raporda İngiliz askerleri suçlu bulundu
İngiltere`de, 2003 yılında Basra`da İngiliz askerlerinin gözaltına aldığı Iraklılar arasında bulunan ve gördüğü işkence sonucu ölen Baha Musa ile ilgili soruşturma raporu yayımlandı.
Soruşturmayı yürüten komisyonun başındaki Sir William Gage, açıkladığı raporda, "İngiliz askerlerinin çok ciddi disiplin ihlalinde bulunduklarını" kaydetti. Raporda ayrıca, askerlerin "nedensiz şiddet uyguladıkları" belirtildi.
Raporda, İngiltere Savunma Bakanlığı`nın, yasaklanan sorgulama yöntemlerinin kullanımında "kurumsal hatası" olduğu bildirildi. Sir Gage, "Böyle bir olay olmamalıydı ve bir daha olmamalı" dedi.
Savunma Bakanlığı, soruşturma raporu sonuçlarını "dikkatlice değerlendireceğini" kaydetti. İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, parlamentoda yaptığı konuşmada, Musa`nın ölümünün "üzücü, şok edici ve utanç verici" olduğunu söyleyerek, soruşturma raporundaki önerileri kabul ettiğini belirtti.
14 Eylül 2003`te Baha Musa ve 9 Iraklı, Basra`daki Haitham Otelinde, İngiliz askerleri tarafından "isyancı" oldukları gerekçesiyle yakalanarak, gözaltına alınmıştı. Musa yakalandıktan iki gün sonra, hayatını kaybetmişti. İki çocuk babası Baha Musa`nın gördüğü işkence sonucu, 93 farklı yerinden yaralandığı ve hayatını kaybettiği belirlenmişti.
İngiliz taburundaki Onbaşı Donald Payne 2007`de gözaltında bulunan sivillere kötü muamele yapmaktan bir yıl hapis cezasına çarptırılmış ve ordudan uzaklaştırılmıştı. 2008 yılında ise İngiltere Savunma Bakanlığı, Musa ve diğer Iraklılara yönelik insan hakları ihlalini kabul etmişti.
Savunma Bakanlığı ayrıca konuya ilişkin soruşturma başlatılacağını duyurmuş ve kötü muamele gören kişilere ve yakınlarına toplam 2,83 milyon sterlin tazminat ödeneceğini bildirmişti.
2009 yılında başlatılan soruşturmayı, Sir William Gage yürüttü. 13 milyon sterline mal olan 1,400 sayfalık soruşturma raporu için yaklaşık 400 kişinin ifadesine başvuruldu.
Dünya Bülteni