• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bir buçuk saatlik yol 6 dakikaya iniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yap-işlet-devret modeliyle tek seferde gerçekleştirilecek en büyük projesi olan Gebze Orhangazi-İzmir Otoyolu`nun en önemli parçası olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü`nün imzaları atıldı. Sait Halimpaşa Yalısı`nda düzenlenen törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Japon IHI ve Itochu firmaları tarafından yapılacak ve asma köprüyü bünyesinde barındıran proje 377 kilometre otoyol ve 44 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğa sahip.

Proje kapsamında yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda bir asma köprü, 18 bin 212 metre uzunluğunda 30 viyadük, 7 bin 395 m uzunluğunda dört tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, yedi servis alanı ve yedi park alanı yer alıyor. Tamamlandığında dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak olan çelik asma köprünün uzunluğu 3 bin metre, orta açıklığı 1.700 metre, platform genişliği 35.5 metre.

İzmir-İstanbul arasını 3.5 saate düşürecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesine ilişkin imza töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-Bursa arasının 1 saat, İstanbul-İzmir arasının da yaklaşık 3- 4 saate düşeceğini söyledi. Yıldırım, köprünün, körfez geçişini 60 dakikadan 6 dakikaya indireceğini de belirterek, modern ipek yolları ve baharat yollarının, projeyle tekrar ihya edilmiş olacağını ifade etti.

İzmit Körfezi`ni kuzey kıyısındaki Dilovası`ndan, güney kıyısındaki Hersek Burnu`na bağlayacak asma köprünün uzunluğu yaklaşık 3 km olacak. Dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olma özelliğini taşıyan proje ile şu anda karayolu ile 1 saat 10 dakika, feribot ile 60 dakika olan Körfez geçiş süresi 6 dakikaya düşecek. 1.1 milyar dolar proje bedeli bulunan köprünün 2015 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Asma köprüyü inşa edecek konsorsiyumun şirketlerinden olan Japon IHI Altyapi Sistemleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Haliç Köprüsü`nü de yapmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir