• DOLAR 32.586
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2458.575
  • ...
Diyarbakır`ın elektrik kesintileri bitecek mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - DEDAŞ Genel müdürlüğüne atanan Ahmet Sait Akbal yapacakları işler ve yapmaları gerekenler hakkında İlke Haber Ajansına konuştu. 

Müdür yardımcılığı yaptığı süreç içerisinde Diyarbakır`da yaşanan sorun ve sıkıntılarla birebir ilgilendiğini ve mevcut birçok sorunun farkında olduğunu dile getiren Akbal, bu güne kadar sorunlardan bazılarını çözdüklerini, bazılarını da çözmek için uğraştılarını ifade etti. 

Akbal, "Bu sorunları çözmek için bundan sonra gayret göstereceğiz. Tüketici açısından değerlendirerek sorunlara bakmamız gerekir. Sürekli yaşanan enerji kesintileri olduğunu biz de kabul ediyoruz. Göreve başladıktan sonra maalesef doğa şartlarının da vermiş olduğu sıkıntılardan dolayı zaman zaman istenmeyen sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunları halletmek için çalışmalarımızı başlattık." ifadelerini kullandı. 

"Diyarbakır merkezimize Avrupa şartlarında hizmeti getireceğiz"
Yaşanan sıkıntıların temelinde ekonomik ömürünü doldurmuş havai hatların ve yetersiz altyapı çalışmalarının payının büyük olduğunu sözlerine ekleyen Akbal, "Enerji hatlarını yeraltına alma çalışmalarımız var. Bu çalışmalar daha önce de devam ediyordu. Bir mastır proje dahilinde bu yatırımları ilimize yapmayı düşünüyoruz. 2013 yılı dahilinde sözleşmesi ve projesi yapılacak. Bismil yolu üzerinde bulunan trafo merkezi şu an yapılmakta. Oradan enerji nakil hatlarının merkeze getirilmesi söz konusu. Tabi bunu havai hatlar ile değil de yeraltından getirme çalışmaları sürüyor. Projelendirmesini bitirdik. İnşallah Diyarbakır merkezimize Avrupa şartlarında hizmeti getirecek ve kesintilerin önüne geçmiş olacağız." dedi. 

Arzuladıkları yatırımları bir anda yapmalarının mümkün olmadığını da sözlerine ekleyen Akbal, yapılan bu hizmetin toplumun tüm kesimini ilgilendirdiğini ifade ederek, "Verdiğimiz bu hizmette kamu kuruluşlarının da desteklerini bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Akbal, "Diyarbakır şehir merkezini yer altı şebekeleri ile beslersek ileriki süreçte abonelerin elektriklerinin sık sık kesilmesini engellemiş olacağız." dedi. 

"Sıkıntıları gidermek için de TEİAŞ`ın yoğun çalışmaları var"
Şehir merkezini besleyecek olan ana hatların şehre gelmesini hızlandırarak 3 ay içersinde bitirmeyi düşündüklerini söyleyen Akbal, şehir içerisindeki nakil hatlarının yeraltına alınmasının ise daha büyük bir yatırıma ve daha geniş, kapsamlı bir proje çalışmasına ihtiyaç duyduğunu belirtti. 

Akbal, "Şu an Diyarbakır merkeze gelen enerji hatlarında sıkıntı baş gösterdi. Bu sıkıntıları gidermek adına çalışmalarımız var. Şu an bu sıkıntıları gidermek için de TEİAŞ`ın yoğun çalışmaları var." ifadelerini kullandı. 

"Ekonomik ömrünü dolduran hatlarımız var"
Elektrik kesintilerinin en büyük sebeplerinden birinin de hatların zarar görmesinden kaynaklandığını belirten Akbal, bu sıkıntılardan bazılarının önüne geçilmesi mümkün iken bazılarının da vatandaşın duyarlılığına bağlı olduğunu söyledi. 

Akbal, "Hatların üzerine konan hayvanlardan tutun da balkonda silkelenen halılara kadar bir çok etken hatlara zarar verebiliyor. Ancak hepsinden öte ekonomik ömrünü dolduran hatlarımız var. Bunları değiştirmemiz gerekiyor. Bundan sonraki süreçte hiçbir şekilde havai hat yapmayı düşünmüyoruz. Dolayısıyla bütün hatları yeraltına almayı ve daha kaliteli bir hizmet vermeyi düşünüyoruz. Şu anki şartlarda daha fazla sorun yaşamamamız için vatandaşlarımızın da dikkat etmesi gereken durumlar var. Kabul etmemiz gerekir ki, yaşanan sıkıntıların büyük bir payı insanlarımızın alternatif yollardan enerji elde etme çabalarından kaynaklanıyor. Insanların direklerden evlerine vermiş olduklarını hatlardan kaynaklanıyor. Dolayısıyla ortaya çıkan böylesi durumlarda enerji nakil hatları zarar görüyor. Elbette ki bunları tamir etmek te belli bir zaman alıyor." ifadelerini kullandı. 

"Aracı firmaların çalışmalarında sıkıntı olabilir"
Kurum çatısı altında çalışan işçilerin geçen haftaki perotestosuna da değinen Akbal, işçilerin taleplerinde haklılık paylarının olduğunu ancak arıza servisinde çalışan işçilerin aracı firma elemanı oldukları için birebir kendileri ile muhatap olmadıklarını söyledi. 

Akbal, "Bundan yaklaşık 10 gün önce de burada arıza servisinde çalışan personellerimiz kendilerinin kesinlikle hiçbir şekilde can güvenliğinin olmadığını dile getirerek bir eylemde bulundular. Tabii bizler arıza giderme hizmetini aracı firmalar üzerinden yapıyoruz. Dolayısıyla aracı firmaların çalışmalarında sıkıntı olabilir. Bizler bu konuda gerekli tüm denetlemeleri yapıyoruz. Özellikle arazide yapmış oldukları çalışmalardan dolayı dikkat ediyoruz. Olması gereken tablo neyse onların yerine getirilmesi için gerekli önlemleri alıyoruz. Giymeleri gereken giysiler, kendilerini korumaya yönelik ne gerekiyorsa onların sağlanması için ne gerekiyorsa tümünün tedarik edilmesini sağlayacağız. Sürekli aracı firma üzerinden yaptığımız denetimler var. Bu denetimlerde gerekli şartlar yerine getirilmemesi durumunda aracı olan firmaya ceza kesiyoruz, şahısları birebir uyarıyoruz. Bizim bu noktada onlara yapabileceğimiz tek şey sürekli denetim altında tutmak, onları denetlemek ve onları uyarmak. " dedi. 

"DEDAŞ`ın halkı elektrik kesitileri ile cezalandırdığı ifadeleri kullanılıyor"
Elektrik kesintilerinin bölge insanını ciddi anlamda mağdur ettiğini kabul eden Akbal, sürekli kesintilerden sadece bölge halkının değil, ayını zamanda Diyarbakır`a yatırım yapmak için gelen yatırımcılarında şikayetçi olduğunu söyledi. 

Akbal, "Sürekli enerjinin sağlanamıyor olması yatırım noktasında da ciddi anlamda sorunları beraberinde getiriyor. Bu tür sıkıntıları giderme adına çalışmalarımız var. Ancak son günlerde DEDAŞ`ın halkı elektrik kesitileri ile cezalandırdığı ifadeleri kullanılıyor. Kesinlikle bu şekilde bir uygulama yok. Kesintilere sebebiyet veren sıkıntıların giderilmesi için çalışmalar yapılıyor. Ancak kasti olarak elektrik kesintisi yoktur, olmamıştır. Bu kesintiler sadece köylere has bir durum değil. Şehir merkezinde bile birçok yatırımcımız sürekli enerji alamadıkları için malesef yatırım yapmaktan vazgeçiyorlar. Sürekli yatırımın ve yatırımcıların gelebilmesi için altyapı çalışmalarımızı hızlandıracağız. Ancak daha öncede söylediğim gibi; mevcut şartlarda kesintileri en asgariye indirmek için halkımızın vicdanlı olması, kaçak elektriğe fazla tevessül etmemesi lazım." Ifadelerini kullandı. 

"Köylerde elektrik panoları tahrip ediliyor"
Geçen günlerde DEDAŞ önünde kendilerini eletrik kestikleri gerekçesiyle  protesto eden köy halkının durumunda değinen Akbal, adı geçen köylerin bir haftaya yakındır elektiriklerinin kesik olmasını ise tahrip edilen elektrik panosuna bağladı. 

Akbal, "Mahkemece alınan karar gereği sayacın mülkiyeti bize aittir. Dolayısıyla sayacı okumaya gittiğimizde sayaçların okumamıza engel teşkil edebilecek bir yerde olmaması lazım. O sayaçların dışarıya taşınması için gerekli tüm masraflar, kablo ve yeni sayaçların tamamını biz karşılıyoruz. Bu güne kadar yaptığımız sayaç değişikliklerine ve dışarıya taşınamasına bir çok vatandaşımız da olumlu karşılık verdiler. Ama tabi taşımak istemeyenlerde var. Bu da kendi takdirleridir. Buna müdahale edemiyoruz. Ancak kapalı alanda olmasında kaynaklı bir elektrik kesintisi ile cezalandırılması söz konusu değildir. Bu köylerin elektiriklerinin kesilmesinin sebebi tamamen köylerin elektriklerinin dağıtıldığı panonun tüm sigortalarının birileri tarafından işlevsiz hale getirilmesinden kaynaklanıyor. Birileri o panoda bulunan sigortaların tahrip edilmesini fotoğraf makinası ile görüntülemiş. Adam almış eline sopayı tüm panoyu tahrip ediyor. Kesintinin sebebi bunları tamir etmek için elektriğin kesilmesidir. Başka da bir nedeni yok." diyerek kesintilerin DEDAŞ kaynaklı olmadığını savundu. 

"Kaçak elektriğin bedelini kullananın komşusu ödüyor"
Bölge insanının pahalı elektrik kullandığı iddiasına değinen Akbal, elektrik fiyatının yüksek çıkmasının nedeninin halkın bilinçsiz kullanımı olduğunu söyledi.

Akbal, "Elektrik tarifesi ulusal bir tarifedir. Dolayısıyla Diyarbakır`daki elektrik tarifesi ne ise, aynı şekilde İstanbul`daki Ankara`daki Trakya`daki de aynı tarifedir. Ancak tarifeye yansıyan fark kayıp kaçak bedelidir ve kayıp kaçak bedelinide dikkate almak gerekiyor. Bu bölgedeki kayıp kaçaklar Türkiye genelinin ortalamasının çok üzerinde. Dolayısıyla oluşan bu kayıp kaçak bedelini tüm abonelere dağıtmak söz konusu olduğu için bunun bedelinin herkese ödetilmesi söz konusu. Söz konusu Diyarbakır`da kullanılan kaçak elektrik`in bedelini kullananın komşusu ödüyor. Bu da kul hakkıdır. Ne insani ne dini açıdan kimsenin bunu uygun görmesi söz konusu değildir." dedi.

Diyarbakır`da elektiriğin kullanımı ile ilgili israf boyutunu da aşan bir tüketimin söz konusu olduğunu söyleyen Akbal, çok fazla tüketim olduğunda da kurum olarak sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

"Sıkıntıların tek çözümü sorumluluk bilinciyle tüketmek"
Akbal, "ödemelerde sıkıntı yaşanılmasından kaynaklı olarak arkadaşlarımız ara ara elektrikleri kesme gibi bir yola tevessül ediyorlar. Tüketicilerimize diyoruz ki, elektrik tüketmenizi istiyoruz. Ancak israf etmenizi istemiyoruz. Şimdi malumunuz, hatların bir kapasitesi var. Bu kapasitelerde aşılma durumu söz konusu olduğunda hatlar zarar görüyor. Bundan dolayı bazen enerji aktarımında sıkıntılar yaşanabiliyor. Biz tüketicilerden şunu istiyoruz; ödeyebilecekleri kadar elektrik harcasınlar. Yaşanan bu sıkıntıların tek çözümü tüketicilerimizin sorumluluk bilinciyle hareket etmeleridir. Tüketicilerimizden, çevrelerindeki insanları uyarmalarını istiyoruz. Çünkü kaçak elektrik kullanan komşusunun cebinden çalmıştır. Vicdanı olan herkesin bu konuda sorumluluk alması gerekir." ifadelerini kullandı. 

"444 80 86 numaralı çağrı merkezimizi devreye soktuk"
DEDAŞ`ın şu an ürettiği hizmetin yeterli olmadığını ve bu sıkıntıyı aşmak için yeni projelerinin olduğunu dile getiren Akbal, mevcut sıkıntıları gidermek için yüklenici firmanın personel sayısını artıracağını söyledi. 

Akbal, "Mevcut ömrünü dolduran hatların değiştirilmesinin yanında Diyarbakır merkezi besleyen havai hatların yeraltına alınarak yaşanması muhtemel sıkıntıların önüne geçmeye çalışıyoruz. Ayrıca 24 saat hizmet verecek olan 444 80 86 numaralı çağrı merkezimizi devreye soktuk. Elektrik arızası olanlar buraya haber vermeleri durumunda hemen müdahale edilecektir. Abonelerimiz gerekli işlemlerini bu çağrı merkezinden takip edebileceklerdir." diyerek oluşturdukları çağrı merkezinden kamuoyunun haberdar olmasının kendileri açısından kolaylık sağlayacağını ifade etti. 

"Karakaya barajının sadece Diyarbakır`a çalıştı"
6 ili kapsayan Diyarbakır Dicle Edaş olarak da 19 milyar 922 milyon kilovat saat elektrik tükettiklerini söyleyen Akbal, "Diyarbakır ilimiz için 5 milyar 56 milyon kilovat saat elektrik tüketimi oldu. Diyarbakır ili sınırları içerisinde bulunan Karakaya Barajı 2013 yılı itibariyle 6 milyar 879 milyon kilovat saat elektirk üretilmiştir. Kayıp kaçak ile beraber değerlendirildiğinde Karakaya barajının sadece Diyarbakır`a çalıştığını söyleyebiliriz." dedi. (Fikret Özkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir