• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mü`minin Miracı Namaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Namaz; bildiğimiz gibi Miraç Gecesi farz kılınan bir ibadettir. Allah Resulünün,Mekke müşrikleri ve Taif halkının yaptıklarından sonra morali bozulmuş ve tebliğ yapamadığı için kalbi daralmıştı. Böyle çok üzüntülü iken,Yüce Allah habibine ikramda bulunmuştu. O`nu katına yükselterek aracısız konuşmuş,kalbinin sıkıntısını gidermişti. Demek ki namaz; bu yönüyle insan ruhu için ferahlatıcı bir şifa kaynağıdır. Resulallah namaz için ‘‘Gözümün nuru`` demiştir. Bir başka hadiste olduğu gibi ‘‘Namazın dindeki yeri,başın vücuttaki yeri gibidir `` diye buyurarak Resulallah,namazın önemine bir kez daha dikkat çekmiştir.
 

Yüce Allah(c. c); ‘‘İman eden mü`min kullarıma söyle namaz kılsınlar``(İbrahim-31) diye buyurarak namaz kılmanın farz bir ibadet olduğunu beyan etmiştir. Hem de dinimizde imandan sonra gelen ilk ibadi emirdir. Çünkü namaz,imanın yani tevhidin eyleme dönüşmüş şeklidir. Yani Müslüman ‘‘La ilahe illallah`` derken, ‘‘Sen`den başka ilah yok,yalnız sana iman ederiz,yalnız Sen`den yardım dileriz ve yalnız sana amadeyiz`` demekte ve bunu yaptığı hareketlerle eyleme dönüştürmektedir.
 

Peki namaz neden 5 vakit olarak emredilmiştir?Cevabını da şu hadis-i şerifte bulabiliriz; ‘‘Ey insanlar!Siz alevlenip duruyorsunuz ama namaz kıldığınızda o ateş sönüyor. ``Bu ateş dünya meşgaleleri,dünyaya ve mala düşkünlük,grur,kibir,haksızlıklar ve hatalardır. Bu alevler sabah olunca sabah namazıyla sönüyor,öğlen olunca öğlen namazıyla sönüyor,akşam olunca da aynı şekilde. . Böylece ilahi rahmetle kula ne yapması gerektiği hatırlatılıyor. Çünkü insanlar çok unutkandır ve gün içinde veya daha öncesinde yaptığı günahlardan ötürü af dilemelidir. Çünkü Allah (c. c) Kur-an`ı Kerim`de ‘‘Ud`uni estecib lekum`` (yalvarın ki, size karşılık vereyim) diye buyuruyor. Yani bizi kendine çağırıyor. Gelin isteyin size vereyim diyor. Af dileyin,affedeyim diyor..
 

Ve bunun en makbulü namazla oluyor. Çünkü namaz Müslümanları diğer insanlardan ayıran,İslamın en belirgin şartıdır. Müslüman namazsız olamaz. Hatta Peygamberimiz(sav) ‘‘Namaz dinin direğidir,onu terk eden dinini yıkmış olur`` diye buyurarak bir Müslümanın namazsız olamayacağını vurgulamıştır. Namaz öyle belirgin bir alamettir ki,asr-ı saadette(açığa çıkmamak için dahi olsa) münafıklar bile namazlarını kaçırmıyorlardı. Çünkü başka bir hadis-i şerifte olduğu gibi ‘‘Namazı bilerek kılmayan,kafirlere benzemiştir`` diye buyrulmuştur. Ayrıca namazı diğer ibadetlerden ayıran en önemli şiarlardan biri de terkine,ertelenmesine ruhsat verilmemiş olmasıdır. Darlıkta-bollukta,meşguliyette-boşlukta,hastalıkta-sağlıkta,fakirlikte-zenginlikte,evde-yolculukta,gençken-yaşlıyken… Namaz!Ohalde hep beraber diriliş çağrısı olan ezana kulak verelim. Hayye ale`s-salah!Hayye ale`l-felah!Haydi namaza!Haydi kurtuluşa!

 

Susen Acar / Batman - Yaş: 16
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir