• DOLAR 34.231
  • EURO 37.076
  • ALTIN 3004.383
  • ...
Kâbe İslam Ümmetinin Vahdetinin Sembolüdür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Ramazan ayı boyunca mübarek topraklarda umre ibadetini ifa eden Mustazaf-Der İlim Araştırma Komisyonu Başkanı Molla Abdurrahman İçlek, umre sırasında yaşadığı manevi atmosferi bizlerle paylaşarak, imkânı olan tüm Müslümanlara mutlaka Kâbe ve kutsal toprakları ziyaret etme tavsiyesinde bulundu.

"Ramazanda Yapılan Umre Bir Hacca Bedeldir"
Ramazan ayında yapılan umrenin faziletini hadislerle anlatan İçlek Hoca, Ramazan ayında umre zor olduğu için peygamber efendimiz bu ayda yapılan umre faziletinin hac kadar olduğunu belirttiğini söyledi. İçlek, "Ramazandan bir gün önce umre yapmak için Mekke`ye vardık. Umremizi yaptığımız günün yatsı sonrası teravih namazını kıldık. Ramazan`da umreye gitmenin çok büyük bir sevabı var. Buhari`nin naklettiği bir hadiste "Ramazanda yapılan umre bir hacca bedeldir" deniliyor. Yine İbn-i Haban`ın sahihinde rivayet edilen bir hadiste peygamber efendimiz "Ey Ümmü Süleym Ramazan`da bir umre yapmak benimle beraber hac yapmak gibidir" diye buyuruyor" dedi.

"Kâbe`de Gözyaşlarını Tutmak Mümkün Değil"
Kutsal topraklarda ibadet etmenin manevi lezzetini tattıklarını söyleyen İçlek hoca, duygularını şöyle dile getirdi: "Ramazan ayında iki saat boyunca uzun uzadıya teravih namazı kıldık. Her bir rekâtta bir sahife kuran tilaveti okunması ve okunan kuran tilavetinin anlaşılması insanı sanki Kuran`ın yeni indiği hissine kaptırıyor. Yine aynı şekilde vitir namazından sonra Kâbe`nin önünde kunut duasını okumak insanı çok duygulandırıyor ve o duygularda gözyaşlarını tutmak mümkün değildir. Medine`de son on gün teheccüt namazını kılıyorduk. Gece saat 01.00`de başlıyorduk saat 03.00`e kadar devam ediyorduk. Her rekâtta uzun uzun Kuran tilaveti okuyor, her rüku ve secde uzatılarak huşu içerisinde namazımızı kılıyorduk."

"Oradaki Manevi Hava İslamiyet`in İlk Doğuşuna Alıp Götürüyor"
Kutsal topraklardaki manevi havanın insanı İslamiyet`in ilk doğduğu zaman dilimine götürdüğünü söyleyen İçlek hoca, "Mescidi Nebevi`de namaz kılarken duygulanmamak elde değildi. Kâbe`de, Mescidi Nebevi`de ibadet etmenin manevi atmosferi bir başkaydı. İnsan`ı İslam`ın ilk çıktığı zamana alıp götürüyor. Hudeybiye, Sevr, Hira dağı v.s gittiğimiz her bir yer Resulullah`ın yaşantısını gözlerimizin önüne serdi" dedi.

Kâbe İslam Ümmetinin Birliğinin Sembolüdür
Kâbe ziyaretinin genel olarak insanın Allah`a olan teslimiyetini gösterdiğini söyleyen İçlek Hoca, "Her bir tavafta, ve sa`y`da bir mana vardır. Bu da Müslümanların Allah`a olan teslimiyetini gösterir. Kâbe ziyaretinde hac ve umre ziyaretleri bu ümmetin babaları olan İbrahim (a.s)`a olan bağlarına işaret ediyor. Bu da İslam ümmetinin vahdet ve birliğine işaret ediyor. Rengi, cinsi, memleketi ne ise hepsinin bir ümmet olduğuna işaret ediyor. Çünkü bütün insanlar orda aynı safta bir araya gelip tek bir Allah`a ibadet edip, tek bir kıbleye yöneliyorlar. Orası bütün Müslümanların kardeş olduğunu hissettiriyor ve "Sizleri kabilelere, aşiretlere ayırdık ki birbirinizi tanıyasınız diye." ayetini insana hatırlatıyor." dedi.

Cenabı Allah`ın bütün Müslümanlara Kâbe`yi ziyaret etmelerini nasip etmesi dileğinde bulunan İçlek Hoca, gitmeden önce Kuran ve siyerin iyi bilinmesi tavsiyesinde bulundu. İçlek, "İmkânı olan kardeşlerime mutlaka gitmelerini tavsiye ediyorum. Özellikle Kur`an-ı Kerim`in anlaşılması, peygamber efendimizin hayatının iyi bilinmesi orda daha bir güzellik olacaktır.
M. Salih Özcan - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir