Elektrik kurumuna 325 bin TL borçlanan köylü susuz kaldı
Elektrik kurumuna borçlandıkları için suları kesilen ve 3 gün susuz kalan Muş`un Sütlüce Köyü sakinleri tehlikeyi göze alarak, köye yaklaşık 500 metre uzaklıktaki tren istasyonundan su taşıyorlar.
MUŞ-Elektrik kurumuna borçlandıkları için suları kesilen Muş’un Sütlüce köyü sakinleri, 3 gün boyunca bidon ve el arabalarıyla su taşıdı. Sürekli su kesintisi sorunlarının olduğunu belirten köy halkı sorunun muhtardan kaynaklandığını iddia ederek su sıkıntılarının giderilmesini istediler.
Köyde su sondajları olan köylü ise köy sakinlerine su vermeyince, köy sakinleri tren istasyonundan evlerine su taşımak zorunda kaldı.
Sürekli su sıkıntısı sorununu yaşadıklarını ifade eden köy sakinlerinden Behice Tatlıbulak, “Biz bir haftadır su sıkıntısını yaşıyoruz. Ne yazın su akıyor ne de kışın. Kışın diyorlar buz tutuyor. Yazın ise bahçeleri suladıkları için su yok diyorlar. Şuan bahar geldi yine su yok. Biz bu şekilde susuz ne yapacağız. Muhtar para verilmediği için su yok diyor. Suyu açmıyorlar ki para verelim’’ dert yandı.
Köy sakinlerinden Sadullah Turhan ise köylünün su parası vermediği için elektrik kurumuna borçlandığını ve suların bundan dolayı kesildiğini söyledi.
Köylünün kendilerine yönelik suçlamalara cevap veren köy muhtarının oğlu Mesut Güneş ise su kesintilerinin tamamıyla borç kaynaklı olduğunu ifade ederek surunun kendileriyle ilgili olmadığını savundu.
657 hanelik köyde sadece 57 kişinin su parasını ödediğini geriye kalan tüm köylünün borçlu olduğunu iddia eden Güneş; “Köyümüz 657 hanelik bir köydür fakat ayda 10 TL su parası vermiyorlar. 57 hanesi su parası veriyorsa 600 hane su parası vermiyor. En düşük borcu olan kişinin 300 TL borcu var. Yeri geldiği zaman diyorlar ki suyumuz yok. Para vereceksin ki suyun gelsin. Bizim de VEDAŞ’a 325 bin TL borcumuz var. 2011 yılından beri verilmemiş borcumuz var. Bunun 100 bin TL’si zaten gecikme faizidir. Biz parasını vermeyenlere getirin paranızı verin en azından gecikme faizi vermezsiniz. Devlet bunu istiyor fakat biz bunun istemiyoruz. Buna rağmen kimse parasını vermiyor. Köylünün su saati yoktur. Her bir ev ayda 10 TL su parası verecek diyoruz, bunu da vermiyorlar. Adam 10 TL para veriyor 2 dönüm arazi suluyor. Bugün en düşük evin kullandığı su sarfiyatı 25-30 TL dir. Bostanı olan kişi ayda en az 100 TL’lik su harcıyor. Şimdi gelin bu işin içinden çıkın. Bu 650 hanenin 600 hanesi bana faturasını getirip desin ki ben su parasını verdim ve beni şikâyet etsin’’ diyerek, köylünün kendisini suçlamalarının yersiz olduğunu iddia etti.
Sorunu giderilmesi için Valiye milletvekillerine ve belediyeye gittikleri kaydeden Güneş; “Başvurmadığımız bir yer kalmadı. Her kes bilsin ki bu borç ödenmeden bu iş olmaz. Eğer benim borcum varsa getirip yatıracağım. Son olarak Vali Bey’e başvuruda bulunduk ve işimizle ilgilendi. Bize 15 günlük bir süre tanındı. Eğer bu para ödenmezse bu sorun devam edecek. VEDAŞ ta diyor ki parayı bana taksitle verin faka bu sorun bu şekilde çözülmez. Çünkü her ay faturalar olduğu gibi üst üste binecek ve değişen bir şey olamayacak’’ dedi.
Para ödenmediği halde 15 gün sonra sular tekrar kesilecek. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)