• DOLAR 35.476
  • EURO 36.265
  • ALTIN 3064.96
  • ...
Diyarbakır Valiliğinden Kışanak`a tekzip
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın 14.04.2014 tarihinde ulusal bir TV kanalına verdiği demeçte ve sonrasında bazı yerel gazetelerde çıkan Özel İdarenin envanterinden Büyükşehir Belediyesine hiç araç verilmediği ya da belediyeye borç bırakıldığı yönündeki söylemler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. 

Yaptığı yazılı açıklamada Kışanak’ın verdiği bilgilerin gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek söz konusu meseleler hakkında açıklanma ihtiyacı duyulduğu dile getirildi.

Diyarbakır Valiliği yayınladığı açıklamada; 6360 sayılı yasa ile 14 tane büyükşehir belediyesi kurulduğunu ve anılan kanunla büyükşehir belediyelerinin sınırlarının, ilin mülki sınırlarının tamamını kapsayacak şekilde genişletildiği hatırlatılarak, “Bu çerçevede büyükşehir kurulan illerde İl Özel idareleri kapatılmış yerine Valilik bünyesinde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları kurulmuştur. Kapanan özel idarelerin menkul-gayrimenkul-personel-borç ve alacakları konusundaki işlemleri yürütmek üzere ilgili belediyelerinin başkanlarının da katılımı ile Tasfiye komisyonu teşekkül edilmiştir.” denildi. 

İlgili ilçe ve belde belediyeleri ile büyükşehir belediye yetkililerinin de katılımı ile yapılan çalışmalar sonucunda kararlar alındığı belirtilen bildiride, maddeler halinde alınan kararların gerekçelerine işaret edildi. 

Söz konusu Valilik açıklamasında şu başlıklar dikkat çekti: 

“156 memur ve 402 işçi Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir”

“Bu kararlara göre; “156 memur ve 402 işçi Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir.”denilen açıklama şöyle devam etti: “Diğer taraftan haberlerde geçen hiç araç verilmediğine dair bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Komisyon kararı sonucunda İl Özel İdaresi envanterinde bulunan 90 iş makinesi, 30 minibüs, binek vs. olmak üzere toplam 120 araç Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Bu araçların bakım onarımında problem yaşanmaması için Özel İdare’ye ait bakım onarım tesisleri için büyükşehir Belediyesi’ne kullanım hakkı verilmiştir.  Devredilen araçlarda kullanılmak üzere 5.580 Litre akaryakıt belediyeye teslim edilmiştir. Özel İdare envanterinde olan diğer araçlar ise işlerde kullanılmak üzere Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na ve halihazırda kullanmakta olan kurumlara devredilmiştir.” 

“Toplamı 253 dönüm olan araziler devredilmiştir”

“Toplamı 253 dönüm olan araziler devredilmiştir” denilen açıklamada; “Kapatılan İl Özel İdare’nin birimi olan Kırsal yönelik altyapı ve imar hizmetleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürüteceği için o birime ait demirbaşlar da büyükşehir belediyesine teslim edilmiştir.

Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Mezarlık alanları hariç olmak üzere Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ’ye İl Özel İdaresi’ne ait olan yaklaşık toplamı 253 Dönüm olan araziler devredilmiştir. Diğer taraftan köy ve belde tüzel kişiliklerine ait olan taşınmazlardan mezarlık yerleri hariç toplam 1.408 parça(3682 dönüm) taşınmaz Büyükşehir ve DİSKİ’ye devredilmiştir.”

“Bu gayrimenkulün arsası hazineye aittir”

“Ancak bilinmesi gereken bir nokta vardır. İlimizde teşekkül edilen tasfiye Komisyonun yetkisi Özel İdare, Belde ve Köy tüzel kişiliklerinin mal varlıklarının dağıtımını sağlamaktır. Hali hazırda mülkiyeti hazineye ait olan bir taşınmazın komisyon marifeti ile herhangi bir kuruma devri kanunen mümkün değildir. Bu bağlamda sık sık gündeme getirilen ve mülkiyeti hazineye ait olan Elazığ yolunda İl Özel İdaresi’nin kullanmakta olduğu binanın büyükşehir Belediyesi veya herhangi başka bir kuruma devri mümkün değildir. Çünkü bu gayrimenkulün arsası hazineye aittir.” 

“Köylerin içme suyundan kaynaklanan elektrik borcu Özel İdare’ye ait bir borç değildir”

“İl Özel İdaresi’nin tasfiyesi sırasında alınan kayıtlardan da görüleceği üzere Özel İdare’ye ait hiçbir borç bulunmamaktadır. Bundan dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne bir borç devri olmamıştır. Kamuoyunda sıkça bahsedilen köylerin içme suyundan kaynaklanan elektrik borcu ise Özel İdare’ye ait bir borç değildir. Köylerin tüzel kişiliklerinin ödemesi gereken bir borçtur. Bu zamana kadar ödenmemiş olan borçlar yasal düzenleme gereği DİSKİ’ye aktarılmıştır. Bu konu ile ilgili Özel İdare’nin herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.

Son olarak İl Özel İdaresi hesaplarından artan nakit miktarları hesaplanmaktadır. Hesaplama işlemi tamamlandığı zaman yatırımları devam eden kurumlara ve Büyükşehir Belediyesi’ne nakit transferi yapılacaktır.” 

 “30 Mart 2014 itibariyle Diyarbakır’da 800 köy ve 945 mezra bulunmaktadır”

Yaklaşık 150 yıllık bir kurum olan İl Özel İdareleri bulundukları illerde büyük hizmetler yerine getirmişlerdir. İlimizde, özellikle son 10 yılda İl Özel İdaresi’nin yaptığı çalışmalar ve yatırımlar incelendiğinde bu gerçek ortaya çıkacaktır. Diyarbakır İl Özel İdaresi’nin kapandığı tarih olan 30 Mart 2014 itibariyle ilimizde 800 köy ve 945 mezra bulunmaktaydı. Bu yerleşim yerlerini birbirleri, il ve ilçeye bağlayan yol ağı toplam 5200 kilometre’dir. Bu yolların şuan itibariyle 1856 kilometresi, asfalt, 3200 kilometresi stabilize, 140 kilometresi ise tesviye halindedir. Ayrıca 1425 üniteninki şebekeli olmak üzere 1640 ünitenin(köy, mezra vb) içme suyu sorunu bulunmamaktadır. 135 adet ünitede ise içme suyu mevcuttur ancak yeterli düzeyde değildir. Sadece 6 ünitede(2 köy,4 mezra), içme suyu bulunmamaktadır. Bu ünitelerde de gerekli çalışmalar yapılmıştır. Ancak bir kısmında hiç su bulunamamış, bir kısmında ise bulunan su içme suyu niteliğinde olmadığı anlaşılmıştır. 

“Toplam 520 adet kanalizasyon tamamlanmıştır”

Ayrıca ilimizde son 10 yıllık dönemde köylerin kanalizasyon sorununun çözülmesinde önemli adımlar atılmıştır. İl Özel İdaresi tarafından 35, Tarım Bakanlığı’nın toplulaştırma projesi kapsamında ise 485 olmak üzere toplam 520 adet kanalizasyon tamamlanmıştır. 

“İhtiyaç ve talepler dikkate alınarak gerekli işlemler hukuka uygun bir şekilde yapılmıştır”

Kurulduğu günden bu tarafa ilimize hiçbir yer, kişi ve kurumu ayırmadan büyük hizmetler yapmış olan İl Özel İdaresi’nin tasfiye sürecinde gerekli hassasiyetler gösterilmiştir. Hem Büyük Şehir Belediyesi’nin hem de diğer kamu kurum ve kuruluşların ihtiyaç ve talepleri dikkate alınarak gerekli işlemler hukuka uygun bir şekilde yapılmıştır.” denildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir