`Yediklerimiz nedeniyle sağlık sorunları yaşıyoruz`
Selçuk Üniversitesinde düzenlenen `Bir Turizm Değeri Olarak Anadolu Mutfağı` konulu panelde konuşan Ömür Akkor, "Son 50 yıldır yediğimiz şeyler bizim vücudumuza uymadığı ve bizim kültürel kodumuza ait olmadığı için sağlık sorunları yaşıyoruz." dedi.
KONYA - Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Avrasya Turizm Eğitimcileri Derneği tarafından düzenlenen ‘Bir Turizm Değeri Olarak Anadolu Mutfağı’ konulu panelde Anadolu mutfağı hakkında bilinmeyenler anlatıldı.
Anadolu mutfağı denildiğinde akla ilk gelen şeyin damak tadı olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan,“Gerçekleştirilecek olan etkinlikte, panelistler Anadolu Mutfağı’yla yoğurdukları bilgilerini bizlere aktaracaklar. Anadolu mutfağı, doğusundan batısına ve kuzeyinden güneyine gidildikçe her bir mesafesinde farklı lezzetleri içinde barındıran bir coğrafyadır. Bunun kıymetini bilmemiz ve bu mutfağa sahip çıkmamız gerekiyor.” dedi.
“Yemek kültürü, turizm için olmazsa olmaz”
Öğrencilerinin Anadolu kültürüne sahip çıkmalarını çok önemsediklerini söyleyen Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akif Çukurçayır da, yaptığı konuşmada, “Bir kentin nefes alabileceği sosyal mekânlara ihtiyacı vardır. Turizm sektöründe kentlerin talep görmesi için temiz bir çevre ve gelişmiş bir ulaşım ağına sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında çok iyi bir yemek kültürüne de ihtiyaç vardır. Konya, Selçuklu Mutfağı gibi çok önemli bir yeme ve içme kültürüne sahiptir. Bu mutfağın öğrencilere öğretilmesi ve onlar tarafından da gelen turistlere aktarılması gerekmektedir. Yemek kültürü, turizm için olmazsa olmazdır. Selçuklu Mutfağı’nı farklı lezzetleri keşfetmek isteyenlere açmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Son 50 yıldır yediklerimiz kültürel kodumuza uymuyor”
Selçuklu Mutfağı kitabının yazarı Şef Ömür Akkor ise, “Bu coğrafyada yaşayanlar 10 bin yıldır aynı şeyi yiyor ve içiyordu ama 1960 yılından sonra bu değişti. Son 50 yıldır yediğimiz şeyler bizim vücudumuza uymadığı ve bizim kültürel kodumuza ait olmadığı için sağlık sorunları yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi 30 Ağustos Salonu’nda gerçekleşen panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akif Çukurçayır, Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Şafak Ünüvar, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sağır, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, İşletmeci Önder Köse, Selçuklu Mutfağı kitabının yazarı Şef Ömür Akkor, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
(İlyas Yavuz - İLKHA)