Kalkınma Bakanı Yılmaz İran'da
Türkiye - İran Karma Ekonomik Komisyonu, 24. Dönem toplantısına katılmak üzere İran'ın başkenti Tahran'a giden Bakan Yılmaz, İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi ile bir araya geldi.
HABER MRK- Türkiye - İran Karma Ekonomik Komisyonu, 24. Dönem toplantısına katılmak üzere İran’ın başkenti Tahran’a giden Bakan Yılmaz, İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi ile bir araya geldi.
İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığında gerçekleştirilen ikili görüşmenin ardından düzenlenen KEK Toplantısı açılış töreninde Bakan Yılmaz bir konuşma yaptı.
Yılmaz, yaklaşık çeyrek asırdır düzenli bir şekilde yapılan bu toplantının iki ülke arasındaki ilişkilere verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi.
‘’Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 10. ülke İran oldu’’
Türkiye ile İran’ın birçok ortak değeri ve tarihi bir medeniyeti paylaşan iki dost ülke olduğunu belirten Yılmaz, “Türkiye ve İran’ın nüfuslarını toplarsanız 150 milyonu aşıyor. Satın alma gücü ile milli gelirlerini toplarsanız 2 trilyon doları geçiyor. Bu iki ülkenin ekonomik ilişkileri bütün bu bölge için çok büyük bir anlam ifade ediyor. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde son 10 yılda çok ciddi bir ilerleme kaydedildi. 2002 yılında ticaret hacmimiz sadece 1.2 milyar dolarken geçen yıl bu rakam 14.6 miyar dolar oldu. Bu on kattan fazla bir artışa eşit. 2013 yılında Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 10. ülke İran oldu. En fazla ithalat yaptığı 6. ülke İran oldu. Fakat az önce bahsettiğim büyüklükleri dikkate alırsanız hala potansiyelimizin çok altında bir ticaret hacmine sahibiz.”dedi.
‘’Türkiye ile İran arasındaki ticari hacmi 30 milyar dolara çıkarma hedefleniyor’’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ziyareti sırasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile iki ülke arasındaki ticari hacmi 30 milyar dolara çıkarma hedefi koyduklarını hatırlatan Bakan Yılmaz, “Biz de bu hedefe varmak için özellikle bu KEK toplantısının vesile olduğuna inanıyoruz. Burada bir yol haritası çıkarmamız son derece önemli. Geçen ocak ayında sayın Başbakanımızın İran’a ziyaretlerinde imzalanan Türkiye-İran ticaret anlaşması bu yolda çok önemli bir kilometre taşı. En kısa sürede Türkiye ve İran’ın iç hukuk onay süreçlerini tamamlayarak bu anlaşmanın yürürlüğe girmesini temenni ediyoruz. Ayrıca bununla yetinmemeli daha ileri adımlar da atmalıyız.’’ifadelerini kullandı.
‘’İki arasındaki Bürokrasiyi azaltmak ve işlemleri kolaylaştırmak istiyoruz’’
İki ülke arasındaki ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin bir anlaşma sağlanması gerektiğini belirten Yılmaz, ‘’Bu anlamda iki konuyu daha gündeme getirmek istiyorum. Biri iki ülke arasındaki ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin bir anlaşma sağlanması. Bürokrasiyi azaltmak ve işlemleri kolaylaştırmak. Böylece tercihli ticaret anlaşmamız da daha etkili bir şekilde hayata geçecektir. Diğer taraftan nihai hedefimiz olan serbest ticareti de tartışmamız. Bütün bu konularda özel sektörler arası iş birliği çok önemli. Bu çerçevede yarın gerçekleştireceğimiz Türkiye-İran İş Forumunu da çok önemsediğimi de belirtmek isterim. Sadece ticareti değil karşılıklı yatırımları da teşvik etmeliyiz. Biz daha fazla İranlı firmanın Türkiye’de yatırım yapmasını arzu ediyoruz. Aynı şekilde Türkiye’den de İran’a daha fazla yatırım olmasını arzu ediyoruz.”dedi .
‘’Yılmaz: İran-Türkiye ilişkilerini daha da derinleştirmek daha da ileriye taşımak istiyoruz’’
Karma ekonomi komisyonunda yapılacak çalışmaların iş dünyası için de uygun bir ortam oluşturacağını söyleyen Yılmaz, şunları söyledi: ‘’ Toplantılarda ortak sanayi bölgesinden gümrük kapılarının ortak kullanımına, sınır ticaretinin daha aktif hale getirilmesinden çalışma hukuku, sosyal güvenlik ve enerjiye kadar geniş bir yelpazeyi kaplayan çok çeşitli konuların ele alınacak. Biz yeni dönemde yeni hükümetle İran-Türkiye ilişkilerini daha da derinleştirmek daha da ileriye taşımak istiyoruz.
Komşularıyla iyi ilişkiler kurmayanların, komşularıyla ticaret yapmayanların ve ekonomik ilişkilerini geliştirmeyenlerin hiçbir zaman kalkınamayacaklarına inandıklarını söyleyen Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle gelişmiş dünyaya baktığımız zaman, ekonomik olarak ileri ülkelere baktığımız zaman hep komşularıyla çok iyi ilişkilere sahip olduklarını görüyoruz. Biz de Türkiye ve İran olarak, bu bölgenin iki büyük ülkesi olarak mutlaka buna öncülük yapmalıyız. Bütün bölgemizin refahının artması Türkiye ve İran ilişkileri ile yakından ilgili. Aynı şekilde özellikle sınırımızdaki bölgelerimizin refahı ve kalkınması da bu ilişkilerle yakından ilgili. Türkiye’nin doğu bölgelerinin gelişmesiyle İranla ticari ilişkilerimiz çok yakından irtibatlıdır.”
Konuşmasının sonunda İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Vaizi’yi Türkiye’ye davet etti.
Türkiye-İran 24. KEK Toplantısında Türkiye’yi Kalkınma Bakanı Yılmaz temsil ederken, İran’ı İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi temsil ettiği belirtildi.
Türkiye-İran KEK toplantısının neticesinde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin değerlendirildiği bir mutabakat zaptı imzalanacağı ifade edildi.
Kalkınma Bakanı Yılmaz’ın KEK Toplantısı ziyareti kapsamında İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Petrol Bakanı Bicen Zengene ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. (Nihat Kanat-İLKHA)