• DOLAR 34.652
  • EURO 36.36
  • ALTIN 2927.299
  • ...
Konya`da tıp eğitimi çalıştayı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA-Sağlık Bakanlığı, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Tabip Odası ve Genç Hekimler Platformunun ortaklaşa düzenledikleri  “Tıp Eğitiminde Asistan Sorunları ve Uzmanlık Eğitimi Planlama Çalıştayı”  Meram Tıp Fakültesi dekanlık binası Konferans salonunda gerçekleştirildi. 

Tıp Fakültesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin Sağlık Hizmeti Sunumu ve Asistan Sorunları, Asistanların Uzmanlık Eğitiminde Kalite Sorunları, Türkiye’nin Uzmanlık Planlaması ve Uzmanlık Eğitiminde Kalite Sorunları, Asistanların Özlük Hakları ve Çalışma Koşulları alt başlıkları altında Sağlık Hizmetinde Tıpta Uzmanlık Eğitimin Yeri ve Türkiye’nin Uzmanlık Eğitimi Planlaması konulu panel gerçekleşti. Moderatör ve panelistlerin sunumunun ardından soru-cevap şeklinde öğle yemeğine kadar tartışmalar devam etti. 

Yemek sonrası eş zamanlı oturumlara geçildi. Bu oturumlarda; Temel Tıp Bilimlerinde Kolaylaştırıcı Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Kolaylaştırıcı Yrd. Dr. Sabanur Çavdar, Dâhili Tıp Bilimlerinde Kolaylaştırıcı NEÜ Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Odabaşı, kolaylaştırıcı Yardımcısı Dr. Seda Önal, Cerrahi Tıp Bilimlerinde Kolaylaştırıcı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, kolaylaştırıcı Ydr. Dr. Enes Arıkan nezaretinde yapılan Eş Zamanlı oturumlar da: tıp fakülteleri ve eğitim araştırma hastanelerinin sağlık hizmeti sunumu ve asistan sorunları  ana başlığı altında asistanların uzmanlık eğitiminde kalite sorunları, Türkiye’nin uzmanlık planlaması ve uzmanlık eğitiminde kalite sorunları ve asistanların özlük hakları ve çalışma koşulları  temel tıp bilimleri, dahili tıp bilimleri ve cerrahi tıp bilimleri alanında tartışmalar yapılarak raporlar yazıldı. 

Ardından gruplarda oluşan raporlar sonuç bildirgesi halinde konferans salonunda sunularak değerlendirmeye açıldı.
Yapılan eş zamanlı oturumların ardından ana salonda sonuçların görüşülmesine geçildi. Kolaylaştırıcı yardımcıları temel tıp, dâhili tıp ve cerrahi tıp bölümleri olarak raporlarını sundular. Her üç bölüm sunumunda da, genel olarak asistanların eğitim sorunları, özlük hakları ve akademik çalışma zorlukları olduğu vurgulandı. 

Klinik çalışmalar ve performans nedeniyle eğitime yeterli zaman ayıramadıkları, eğitmenlerin kendilerine verilen eğitimde yeterli olmadıkları, yoğun çalışma ve nöbet fazlalığı nedeniyle hastaların karşısına yorgun ve stresli çıktıkları, çalışma ortamlarının uygun olmadığı, akademik çalışmaya vakit bulamadıkları, bu nedenle tez verme süresinin uzadığı ve hukuki problemlerin iş motivasyonunu etkilemesi gibi genel sorunlar belirlendi.

Bunlar için YÖK, Sağlık Bakanlığı ve TUK gibi kurumların çalışmaları dikkate alması gerektiği, TUK sitesinde sorunların tartışılması için platform oluşturulması gerekliliği, eğitim işine gönül verilmesi gerektiği ve uzmanlık eğitiminde sabırlı olunması gerektiği gibi çözüm önerileri sunuldu.

Sağlık Bakanlığının Müsteşar Yardımcısı Uzm. Dr. Zafer Çukurova tarafından temsil edildiği çalıştayda, Konya Valisi Muammer Erol, YÖK üyesi ve Üniversite Hastanaleri Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Tıp Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak, Tıp Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr.Muhammed Güven, Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Alaatin Dilsiz, Konya Tabib Odası Başkanı Uzman Dr. Halil Öztürk, TUK üyeleri, Genç Hekim Platformu Başkanı Dr. Ahmet Murt, tıp fakültesi bulunan birçok üniversitesinin rektör, dekan Başhekim ve akademisyen, tıp fakültesi ve eğitim araştırma hastanesinden 90 yakın asistan hazır bulundu. (İlyas Yavuz-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir