• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...
Baharın geldiğini müjdeleyen yenidünya sofralarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, baharın geldiğini müjdeleyen yenidünyanın (malt eriği) sofralarda yerini almaya başladığını bildirerek, “A vitamini yönünden çok zengin olan, göz ve cilt sağlığını koruyan yenidünyada üretim artırılmalı.” ifadelerini kullandı. 

Anavatanı Çin ve Japonya olan yenidünyanın bin yılı aşkın bir süredir Japonya’da yetiştirildiğinin bilindiğini ifade eden Bayraktar, özellikle Akdeniz Bölgesi’nin yeni dünya için uygun ekolojik koşulları nedeniyle üretimin büyük bölümünün bu bölgede yapıldığına dikkati çekti. 

Şemsi Bayraktar, 1996 yılında 12 bin 600 ton olan yenidünya üretiminin 2004 yılında 9 bin 250 tona indiğini, 2009 yılında 12 bin 986 tona kadar çıktığını, en son 2013 yılında 12 bin 902 ton üretim yapıldığını belirtti. 

Vitaminler yönünden son derece zengin
Yenidünyanın baharın geldiğini müjdeleyen bir meyve olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: “A vitamini yönünden çok zengin olan, göz ve cilt sağlığını koruyan yenidünyada üretim artırılmalı. Diyet lifleri ve pektin yönünden de iyi bir kaynak olan yenidünya, sindirim sisteminin de dostudur. İçeriğinde bulunan antioksidan etkilere sahip flavonoidlerin, hücre hasarını önlediği, kalp hastalıklarına karşı koruduğu ve enzim aktivitelerini düzenlediği öne sürülmektedir. Yenidünya ayrıca, antioksidanların etkilerini artıran malik asit ve B grubu vitaminler yönünden de son derece zengin bir meyvedir.

Yenidünyada, 2013 yılında 12 bin 902 ton olan üretimin yüzde 88,6’sını Antalya ve Mersin karşıladı. Antalya’nın 6 bin 731 tonla birinci olduğu, Mersin’in 4 bin 695 tonla ikinci olduğu yenidünya üretiminde, Hatay’da 662 tonla üçüncü, Muğla’da 227 tonla dördüncü, Adana’da 201 tonla beşinci oldu.  Üretimde Akdeniz Bölgesi’nin payı yüzde 95,6’yı buldu.  Bu bölgeyi Ege ve Doğu Karadeniz Bölgeleri takip etti." 

“Türkiye çok daha fazla yenidünya üretip, ihraç edebilir”
Üretimin az olmasına karşın az da olsa ihracat yapıldığı belirten Bayraktar,  “Yenidünya üretimine yönelim, özellikle erken dönemde yüksek fiyatla pazarlanabilmesinden dolayı artmaktadır. Önceleri tohumla üretim yaygın iken, son dönemlerde standart çeşitlerle aşılı üretime geçilmiştir. Diğer meyve türleri içinde yenidünyanın en büyük avantajlarından biri ilkbahar döneminde pazarda meyve boşluğunun olduğu meyvede çeşitliliğin az olduğu dönemde pazara arz edilmesidir. Bu dönemde pazarda meyve çeşitliliği çok az olduğundan yenidünya için iyi bir pazarlama fırsatı doğmaktadır. Bu nedenle yenidünya yetiştiriciliği önemini artırarak sürdürecektir. Türkiye çok daha fazla yenidünya üretip, ihraç edebilir. Bunun için hem ağaç sayısı hem de ağaç başına 45 kilogram olan ortalama verim artırılmalıdır.” dedi. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir