Süt ve süt ürünleri üretiminde artış
Ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 artış, inek peyniri üretimi yüzde 7,9 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 55,6 artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), süt ve süt ürünleri üretimi Şubat 2014 istatistikî bilgileri paylaştı.
Açıklanan bilgilere göre; Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 artış, inek peyniri üretimi yüzde 7,9 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 55,6 artış gösterdi.
Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; yoğurt üretimi 2014 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde0,4 artış, ayran üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde11,6 artış gösterdi.
“İnek sütü yağ oranı yüzde 3,53, protein oranı ise yüzde 3,26 olarak tespit edildi”
Şubat ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı yüzde 3,53, protein oranı ise yüzde 3,26 olarak tespit edildi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 azaldı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 artış, inek peyniri üretimi yüzde 0,1 azalış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 10,7 artış gösterdi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, 2014 yılı Şubat ayında yoğurt üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,4 azalış, ayran üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,5 artış gösterdi. (İLKHA)