• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2837.002
  • ...
MİT kanunu Meclis Genel Kurulunda tartışmaya açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Genel Kurulu`nda, muhalefet milletvekillerinin, MİT`in yapısında değişiklik öngören yasa teklifinin anayasaya aykırı olduğu yönündeki iddiaları üzerine usul tartışması açıldı.

Akşener, bir kanun tasarı ve teklifinin temel kanun olarak değerlendirilmesi hususunda Başkanlığın bir takdir yetkisi bulunmadığını belirterek, teklifin alınan karara uygun olarak görüşmelerinin temel kanun olarak sürdürülmesinin gerektiği kanaatinde olduğunu ve Başkanlığın bu konuda da takdir yetkisi bulunmadığını ifade etti.

Meral Akşener`in açıklamasının ardından Genel Kurul`da, usul tartışması açıldı.

“MİT sadece mahkeme kararı ile istihbari dinleme yapar”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT`in çözüm sürecinde önemli bir görev yürüttüğünü söyleyerek, bu süreci yürütmekte kararlı olduklarını söyledi. Atalay, MİT`in kanunsuz dinleme yaptığı iddialarına yönelik olarak, "MİT adli dinleme yapmaz, hiçbir delil olmaz, MİT sadece istihbari dinleme yapar, mahkeme kararı ile yapar" dedi.

TBMM`de devam eden MİT Kanun Teklifinin görüşmelerinde hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT Kanun Teklifi görüşmeleri esnasında muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine cevap verdi. MİT`in 1984 yılında yürürlüğü giren yasa ile görev yaptığını söyleyen Atalay, 30 yıl öncesine dayanan MİT Kanunun çağın gereklerini karşılamaktan uzak olduğunu söyleyerek, çok sayıda ülkenin 2000`li yıllardan itibaren istihbarat mevzuatlarını çağın gereklerine uygun şekilde düzenlediklerinin altını çizdi. İstihbarat teşkilatının Türkiye için önemli olduğunu belirten Beşir Atalay, "Batılı örneklerde olduğu gibi mevzuatın şeffaflığı artırılırken kurumun daha geniş imkanlara kavuşturulması hedeflenmektedir. Yasa teklifi ile MİT`in dış güvenlik, milli savunma, terörle mücadele, istihbarata karşı koyma ve siber suçlarla mücadele konularındaki faaliyetleri yoğunlaştırılacak, teşkilatın ağırlıklı olarak dış istihbarat ve dış güvenlik konularına yönelmesi sağlanacaktır" diye konuştu.

Türkiye`nin son yıllarda dış politikada etkinliğini artırdığını ifade eden Atalay, sadece yakın kuşakta değil, uzak kuşakta neler olup bittiğini anlamlandırmanın ve buna uygun politikalar geliştirmenin önem kazandığını belirtti. "Hükümetimiz bazen klasik diplomasi ile gerçekleştiremediğini Irak, Afganistan ve Filistin konularında olduğu gibi istihbari diplomasi ile yapmaktadır. Örneğin teşkilat Filistin ve İsrail arasındaki esir değiş tokuşunda çok önemli bir rol oynamıştır. Gazze savaşının ateşkesinde ve Irak`ta çok büyük roller üstlenmiştir" ifadelerini kullanan Beşir Atalay, teşkilatın Türkiye`de Çözüm Süreci`nde de kullanıldığını ve MİT`in çok verimli bir çalışma yürüttüğünü açıklayarak, "Kim ne derse desin biz Çözüm Süreci`nde kararlıyız ve MİT de burada çok önemli bir görev görüyor. Bunu yürüteceğiz. En hayırlı çalışmalardan birisi olarak görüyoruz" dedi.

Büyük ülkelerin en önem verdiği konulardan birisinin istihbarat teşkilatları olduğuna işaret eden Beşir Atalay, Buraya getirdiğimiz düzenlemelerin bir kısmı o yönetmeliktedir. Biz ilk defa MİT`in yasasını şeffaf şekilde Meclis`te tartışıyoruz. Artık yönetmelikle değil, Meclisin çıkarttığı yasa ile tamamen meşru zeminde MİT çalışmalarını yürütecektir. Bu yasa teklifinin Meclise gelmesi aslında MİT`in saydamlığı açısından çok önemlidir. Sayın milletvekilleri Bakanlar Kurulu hukuk dışı talimat mı verecek. Hukuk dışı kimse talimat veremez, hiçbir kurum hukuk dışı talimatları uygulamaz. Bakanlar Kurulu da hukuk dışı bir talimat vermez. Yasa teklifi ile MİT`in görev ve sorumluluklarının belirginleştirilmesi hedeflenmiştir" şeklinde konuştu

TBMM Genel Kurulu, daha önceden alınan karar gereği çalışmalarını saat 21.00 itibariyle tamamladı. MİT Kanun Teklifinin geneli üzerinden yapılan görüşmeler yarın yeniden devam edecek. 

(İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir