• DOLAR 32.236
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2412.192
  • ...
Mısır`daki idam kararları protesto edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti İl Teşkilatı, Mısır`da, mahkemenin Müslüman Kardeşler üyesi 528 kişi hakkında verdiği idam cezası kararına Türkiye genelinde protestolar düzenleyerek tepki gösterdi.

Konak Meydanı`nda toplanan grup, ellerinde "İnsanlık ölüyor, dünya susuyor", " Mısır hiç değişmedi, zindanları Yusuf dolu" veidam kararlarına tepki gösteren çeşitli dövizler taşıdılar.

Rabia işareti yapan göstericiler, tekbir getirdi, "Zulme sessiz kalmayacağız" sloganı attı. Temsili olarak idam sehpası kuruldu, bazı partililer kefen giydi.

Kırkpınar, Konak Meydanı`nda idam kararlarına tepki olarak imza kampanyası başlattıklarını, toplanan imzaların idam kararlarını onaylayacak olan Mısır müftüsüne gönderileceğini belirterek, tüm vatandaşların bu kampanyaya destek vermelerini istedi.

Kütahya

Kütahya`da da Zafer Meydanı`nda toplanan grup adına açıklama yapan AK Parti Kütahya Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Özbey, darbelerin hakim olduğu bir düzeni reddettiklerini ve idam kararlarını tanımadıklarını söyledi.

Giydikleri beyaz gömleklerle temsili idam sehpalarının üzerine çıkıp, ipleri boyunlarına geçiren grup üyeleri, daha sonra idamların durdurulması için vatandaşlardan imza toplandı.

Aydın

Aydın`da Atatürk Kent Meydanı`nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ortak basın açıklamasıyla Mısır`da 528 kişi için verilen idam kararına tepki gösterdi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Sami Üner, Mısır`da darbe yönetiminin iktidara gelmesi sonrasında eziyet ve baskıların dinmek bilmediğini, idam kararlarının da bunlardan birisi olduğunu söyledi.

"Rabia" işaretinin yanı sıra, "2 celsede 528 idam, Sisi`nin zulmü, dünyanın utancı", "İnsanlık daha fazla ölmesin" ve "Zalimi sevemem, zulmü alkışlayamam" yazılı pankartlar taşıyan vatandaşlar, Tekbirler getirerek gelişmeleri protesto etti.

AK Parti İl Gençlik Kolları`nın yanı sıra, Memur Sen`e bağlı tüm sivil toplum kuruluşları, İHH İnsani Yardım Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği, Aymelek Derneği ve Medeniyet Gençliği Derneği`nin aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destek verdiği organizasyonda, Mısır Müftüsü`ne gönderilmek üzere idam kararının iptali istemiyle imza kampanyası da başlatıldı.

Denizli
Delikliçınar Meydanı`nda AK Parti Denizli İl Gençlik Kolları öncülüğünde Memur-Sen, Medeniyet ve İnsani Yardım Derneği (MEDENİYAD) ile çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri, "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık", "Mısır`a uzanan eller kırılsın", "Katil Sisi, seninleyiz Mursi" sloganları atıp tekbir getirdi.

Meydanda sembolik olarak darağacı kurulurken, bazı kişiler kefenle eyleme katıldı.

AK Parti Denizli Gençlik Kolları Başkanı Bilal Kılınç, yaptığı açıklamada, Mısır`ın seçimle işbaşına gelen tek cumhurbaşkanı olan Muhammet Mursi`nin 3 Temmuz 2013`te kanlı bir darbeyle görevden uzaklaştırıldığını, iki hafta önce de 528 İhvan-ı Müslimin mensubunun yarım saatlik bir mahkeme neticesinde idama mahkum edildiğini hatırlattı.

Aralarında kadınların da olduğu gruptakiler, idam kararını protesto ettil. Meydanda vatandaşlara 529 karanfil dağıtıldı.

Uşak

Uşak Kent meydanında öğle saatlerinde bir araya gelen AK Parti Uşak Gençlik Kolları ve destek veren bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri ellerinde döviz ve pankartlar taşıyıp, slogan atarak 528 kişi için verilen idam kararına tepki gösterdi.

AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Muhammet Kuzubaşı, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır`da 3 Temmuz`da başlayan süreci büyük bir kaygıyla izlediklerini söyledi. Darbe sonrasında yaşanan çatışmalarda binlerce masum insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Kuzubaşı, "Tüm dünya Mısır`da yaşanan olayları sadece izliyor" dedi.

Yaşanan sürecin dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiğini ifade eden Kuzubaşı şöyle konuştu:

"Bu hafta 528 İhvan-ı Müslimin Hareketi taraftarı yargılandıkları ikinci duruşmada idama mahkum edildi. Darbe hükümetinin hukuksuz yargısı tarafından tamamen siyasi mülahazalarla verilmiş olan idam kararları Mısır`daki antidemokratik sürecin yeni bir yansıması. Mısır`ın siyasi hayatında tamir edilmesi güç tahribata neden olacak idam kararlarının bir an önce kaldırılması ve başta Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olmak üzere tüm siyasilerin serbest bırakılmasını istiyoruz"

Grup açıklamanın ardından dağıldı.

Kayseri

AK Parti Kayseri Gençlik Kolları Başkanı Hüseyin Okandan, Cumhuriyet Meydanı`nda yaptığı açıklamada, Mısır`da kurulan gayrimeşru mahkemenin 528 İhvan-ı Müslimin hakkında idam kararı verdiğini anımsattı.

Mısır halkının demokrasiyi korumak adına başlattığı bu ateşin her Müslüman kanında her Müslüman gözyaşında daha da alevleneceğini ve zalimlerin ateşi olacağını vurgulayan Okandan, "Bizler her zaman halkın egemenliğine ve demokrasiye inanan, her coğrafyaya el uzatan bir liderin AK gençleri olarak zulme hiçbir zaman sessiz kalmadık, kalmayacağız. Filistin`deki ambargoya, Suriye`deki katliama karşı tepkimizi ortaya nasıl koyduysak bugün de Mısır için sesimizi çıkaracağız" diye konuştu.

Eyleme katılan grup sloganlar atarak, idamları protesto eden yazıların yer aldığı dövizler açtı.

Açıklamanın ardından idam kararlarına tepki göstermek amacıyla imza kampanyası başlatıldı. Kent meydanından geçen vatandaşlar da kampanyaya destek verdi.

Nevşehir

Nevşehir`de de AK Parti Gençlik Kolları öncülüğünde Atatürk Bulvarı Gülbahçe girişinde yapılan eyleme Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’de destek verdi.

Eylemin yapıldığı alanda temsili idam sehpası hazırlandı.

Ünver, Mısır`da darbe karşıtları hakkında verilen idam kararının tarihe kara bir leke olarak geçeceğini söyledi.

Açıklamanın ardından katliamın durması için imza atan vatandaşlara karanfil dağıtıldı.

Niğde

Niğde`de ise AK Parti Gençlik Kolları ve bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri Cumhuriyet Meydanı`nda Mısır`da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesini protesto etti.

AK Parti Niğde Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Emrah Turhan, "Darbe hükümetinin hukuksuz yargısı tarafından tamamen siyasi mülahazalarla verilmiş olan idam kararları Mısır’daki antidemokratik sürecin yeni bir yansıması olarak karşımızda durmaktadır. Bizler uluslararası kamuoyunu, bu hukuksuz idam kararlarını durdurmaya davet ediyoruz" dedi.

Konuşmanın ardından vatandaşlara karanfil dağıtılarak idamların durdurulması imza kampanyası başlatıldı.

Antalya

AK Parti Antalya Gençlik Kolları üyeleri hazırladıkları temsili üç darağacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencileri ise kefen giyerek, Mısır`da 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.

Antalya`da trafiğe kapalı Kazım Özalp Caddesi`nde basın açıklaması yapan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Hasan Bozdemir, Mısır`ın seçimle iş başına gelen tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin 3 Temmuz 2013`te darbeyle görevden uzaklaştırıldığını hatırlattı. Sonrasında yaşanan çatışmalarda binlerce insanın hayatını kaybettiğini belirten Bozdemir, "Tüm dünyanın izlemekle yetindiği, adına `Darbe` dahi diyemediği bu süreç, dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak yazılmıştır" dedi.

"AK Parti olarak Türkiye`de tavrımızı ortaya koyduk. Bu hukuksuzca ve kanunsuzca yapılan soykırıma `dur` diyoruz. Uluslararası kamuoyunu, bu hukuksuz idam kararını durdurmaya davet ediyoruz. Mısır`ın siyasi hayatında tamir edilmesi güç tahribatlara neden olacak idam kararlarının bir an önce kaldırılmasını ve başta Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olmak üzere tüm siyasilerin serbest bırakılmasını istiyoruz."

Basın açıklaması sırasında caddenin çeşitli noktalarında üç temsili darağacı kuruldu. AK Parti Gençlik Kolları üyesi üç partili de üzerlerine giydikleri kefenlerle darağacına asılanları canlandırdı.

Isparta

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi`nde (SDÜ) bir grup öğrenci, üniversitenin doğu yerleşkesinde toplandı. Pankartlar taşıyan ve sloganlar atan üniversiteli gençlerden bazılarının kefen giydikleri görüldü.

Grup basın açıklamasını okuyan üniversite öğrencisi Yaşar Cesaret, "Uluslararası kamuoyunu, bu hukuksuz idam kararlarını durdurmaya davet ediyoruz" dedi.

CHP`li Gök komisyonu toplantıya çağırdı
Öte yandan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Mısır`daki idam kararını görüşmek üzere komisyonu toplantıya çağırdı. Gök, komisyon başkanlığına verdiği dilekçede, Mısır`daki idam kararının, yargılama süresi ve yargılama biçimiyle adil olmadığını belirtti.

İdam kararın uygulanmasının, toplumdaki kutuplaşmayı, kin ve intikam duygusunu sürekli arttıracağını ifade eden Gök, karara karşı çıkmanın bir insanlık görevi olduğunu vurguladı.

Gök, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

"Konunun hassasiyeti Türkiye kamuoyunu bu idamlara karşı tepki göstermeyi ve uluslararası kuruluşlarla paylaşmayı ivedi bir insanlık görevi olarak önümüze koymuş bulunmaktadır. TBMM İnsan Haklarını İnceme Komisyonu olarak bu konunun gündemli olarak görüşülmesi ve kamuoyu ile paylaşılmasının önemli ve olumlu katkıları olacağı açıktır. Mısır`daki idamlara karşı duruşumuzun yüksek sesle duyurulması ve bu konuda çok yönlü çaba sarf edilmesi gerekmektedir."

Konya

Konya ve Aksaray`da, Mısır`da darbe karşıtı 528 kişinin idama mahkum edilmesine yönelik karar protesto edildi. Konya`da AK Parti İl Gençlik Kolları üyeleri hazırladıkları temsili dar ağaçlarıyla kararı kınadı.

Kültürpark`ta basın açıklaması yapan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Ahmet İzi, 17 Aralık 2010 yılında başlayan Arap Baharı ve sonrasındaki süreçlerle, kısa süre önce Mısır`da meydana gelen olayları bütün dünyanın izlediğini söyledi.

Sisi ve yandaşlarının kısa süre içinde Mısır`ı yeniden şekillendirmek için kolları sıvadığını belirten İzi, böylece ilk olarak İhvan-ı Müslim üyelerini tutuklamaya başladıklarını ifade etti.

İzi, Mısır hapishanelerinin binlerce İhvan üyesiyle doldurulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İhvan liderlerinden Muhammed Bedii`nin de yargılandığı davada, yerel mahkeme 528 kişiye idam cezası verdi. Sadece iki celse yapılan ve ikinci celsede 20 dakika süren duruşmada 528 kişi için verilen idam kararı, insanlık tarihinin geçmişteki kanlı ve acımasız manzaralarından daha korkunçtur. 528 kişi için değil idam kararı vermek, 20 dakikada 528 insanı rahat ve anlaşılacak bir telaffuzla isim isim sayamazsınız. 28 Nisan`da Mısır müftüsünün önüne gidecek idam kararının geri alınması için sosyal medya aracılığıyla 230 milyon imza toplandı. Devam eden bu kampanyaya biz de katıldık. Türkiye`de bazı internet engellemeleri için dünyayı ayağa kaldıran batı medyasının ve batılı güçlerin, Mısır`daki idam kararlarını yarım ağızla ve cılız seslerle kınamalarını gayet iyi anlıyoruz. İhvan-ı Müslim`e yönelik söylemlerinde `Tek güvendiğiniz Erdoğan kaldı. O da yakında seçimlerden sonra yok olup gidecek` teranesiyle insanları korku ve panikle güdülecek sürü mesabesinde gören cuntacılar ve darbeciler bilmelidir ki; biz Mısır`daki kardeşlerimizin her zaman ve her şartta yanındayız. Mısır`daki darbeye ve idam kararlarına karşı verdiğimiz mücadeleyi sürdüreceğiz."

Kalabalık, basın açıklamasının ardından Konya`daki sivil toplum kuruluşlarının Kayalıpark`ta gerçekleştireceği protestoya katılmak için sloganlar atarak alana yürüdü.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları (STK) İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, burada düzenlenen eylemde yaptığı konuşmada, "Bizler vicdanımızın sesini harekete geçirerek yine bu topraklardan haykırmak mecburiyetindeyiz" dedi.

- "Ey Kılıçarslanların torunları!"

Konuşmasını, "Ey Haçlı ordularını dize getiren Kılıçarslanların torunları; hoyratça kardeşlerimizi idam etmek isteyen katil müsveddelerine karşı, kitleleri harekete geçirme görevi bizim sorumluluğumuzdur" şeklinde devam eden Selvi, şunları kaydetti:

"Ülkemizin her yerinde tüm sivil toplum örgütlerini tepki eylemlerine çağırıyoruz. Ta ki Türkiyemizin tüm sathından ortak ve güçlü bir ses yükselsin. Yine tüm süreç boyunca olduğu gibi Sayın Başbakanımızdan dış dünya ile iletişime geçerek bir diploması gerçekleştirmesini ve bu haksız idamlara dur deme sorumluluğunu üstlenmesini istiyoruz. BM Güvenlik Konseyi, İslam Konferansı Örgütü derhal toplanarak bu vahşete karşı harekete geçmesini istiyoruz. Topyekün, vicdanı olan herkesin tepkisini dile getirmesi için ayağa kalkmasını bekliyoruz."

- Aksaray

Hükümet Meydanında toplanan AK Parti Aksaray Gençlik Kolları üyeleri de Mısır`da 528 kişinin idama mahkum edilmesi kararını protesto etti.

AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Abdulsamet Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mısır`ın seçimle iş başına gelen tek Cumhurbaşkanı`nın Muhammed Mursi olduğunu ve 3 Temmuz 2013`te kanlı bir darbeyle görevinden uzaklaştırıldığını dile getirdi.

Mısır`daki darbenin ardından binlerce kişinin hayatını kaybettiğine vurgulayan Kılıç, "Tüm dünyanın izlemekle yetindiği, adına darbe dahi diyemediği bu süreç, dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak yazılmıştır. `Biz, kediye kedi deriz` diyen Batı dünyası, apaçık darbeye darbe diyememiştir. Dünyanın gözleri önünde insanlık suçu işlenmektedir" dedi.

Kılıç, Aksaraylıları bu zulme ses vermeye ve düzenledikleri imza kampanyasına katılmaya davet etti. Grup üyeleri konuşmaların ardından, idamların durdurulması için imza topladı.

Adana

Adana, Mersin ve Osmaniye`de, AK Parti Gençlik Kolları üyeleri, Mısır`da Müslüman Kardeşler üyesi 528 kişi hakkında verilen idam kararını protesto için imza kampanyası başlattı.

AK Parti Adana İl Başkanlığı önünde toplanan üyeler, sembolik kurulan idam sehpasında, kefen giymiş birinin boynuna ilmek geçirerek, kararı protesto etti.

İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Ay, Mısır`ın seçimle iş başına gelen tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin, darbeyle görevden uzaklaştırıldığını hatırlattı.

Sonrasında çıkan olaylarda binlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirten Ay, "Dünyanın izlemekle yetindiği, adına `darbe` diyemediği bu süreç, dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak yazılmıştır. Darbe hükümetinin hukuksuz yargısı tarafından siyasi mülahazalarla verilmiş idam kararları, Mısır`daki antidemokratik sürecin yeni bir yansıması olarak karşımızdadır. Uluslararası kamuoyunu, bu hukuksuz idam kararlarını durdurmaya davet ediyoruz" dedi.

Konuşmanın ardından imza kampanyası başlatıldı.

- Mersin

AK Parti Mersin İl Gençlik Kolları üyesi grup da öğle namazı sonrası Ulu Cami önünde toplanarak, karara tepki gösterdi ve imza kampanyası başlattı.

İl Gençlik Kolları Başkanı Abdulkadir Çoban, kararın siyasi olduğunu vurgulayarak, demokrasi ve millet iradesini yok sayanların asla başarıya ulaşamayacağını söyledi.

Topladıkları imzaları Mısır`a göndereceklerini ifade eden Çoban, haklarında idam kararı verilenleri temsilen 528 karanfil dağıttı.

- Osmaniye

Cumhuriyet Meydanı`nda toplanan AK Parti Gençlik Kolları üyesi grup, sembolik idam sehpası kurarak karara tepki gösterdi.

Gençlik Kolları İl Başkanı İsmail Kaya, "21. yüzyılda dünyanın utanç vesikası olan Suriye, Irak, Doğu Türkistan, Filistin ve Arakan olmak üzere yeryüzündeki tüm vahşetlerin son bulması için de uluslararası kamuoyunu göreve davet ediyoruz" dedi.

ÇORUM

Çorum, Giresun ve Eskişehir`de AK Parti Gençlik Kolları, Mısır`da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesini protesto etti.

Çorum Hürriyet Meydanı`nda toplanan AK Parti Çorum İl Gençlik Kolları üyeleri, sembolik olarak kurulan iki darağacının etrafında Rabia işareti yaparak, "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık", "Katil Sisi, yaşasın Mursi" sloganlarıyla Mısır`daki darbe karşıtı 528 kişinin idama mahkum edilmesi kararını protesto etti.

Grup adına konuşan AK Parti Çorum İl Gençlik Kolları Başkanı Erhan Akar, Mısır`ın seçimle iş başına gelen tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin, kanlı bir darbeyle görevden uzaklaştırıldığını belirterek, sonrasında yaşanan çatışmalarda binlerce insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Mısır`da yaşananları dünyanın izlemekle yetindiğini vurgulayan Akar, şöyle devam etti:

"Adına darbe dahi denilemediği bu süreç, dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak yazılmıştır. Bu hafta ise 528 İhvan-ı Müslümin Hareketi taraftarı, yargılandıkları ikinci duruşmada idama mahkum edildi. Bizler, AK Parti Gençlik Kolları olarak uluslararası kamuoyunu bu hukuksuz idam kararlarını durdurmaya davet ediyoruz. Mısır`ın siyasi hayatında tamir edilmesi güç tahribatlara neden olacak idam kararlarının bir an önce kaldırılmasını ve başta Cumhurbaşkanı Mursi olmak üzere tüm siyasilerin serbest bırakılmasını istiyoruz."

Hiçbir siyasi parti, dernek ya da kulüp ayrımı gözetmeksizin herkesi, idam kararlarının durdurulmasına katkı sunmaya davet ettiklerini vurgulayan Akar, "Gezi Parkı için eylem yapanlara da çağrıda bulunuyorum. 12 ağaç için ortalığı yakıp yıktınız. Bugün 528 Müslüman`ın idamı söz konusu. Hadi onlara saygınız yoksa, 528 ağaç kesilecek, buna bari saygınız olsun. Bugün bir destek de siz verin, gelin bu idamları durduralım" ifadelerini kullandı.

İdam kararlarının durdurulması için imza kampanyası başlattıklarını dile getiren Akar, "Topladığımız imzalarla Mısır Müftüsünün gereken cevabı, Türk halkı tarafından verildiğini anlayacağını umuyoruz" dedi.

Akar`ın konuşmasının ardından grup, idamların durdurulması amacıyla başlatılan imza kampanyasına destek verdi. Partililer tarafından vatandaşlara 528 kırmızı karanfil dağıtıldı.

- Giresun

AK Parti Giresun İl Gençlik Kolları`nın öncülüğünde Mısır`da 528 kişi için verilen idam cezası kararı protesto edildi.

Gençlik Kolları Medya Tanıtım Başkanı Muhammet Sarıyıldız, Atatürk Meydanı`ndaki protestoda yaptığı basın açıklamasında, Mısır`da 528 kişi hakkında "kanlı çarşamba" olarak bilinen olaylar bahane edilerek idam kararı verildiğini hatırlattı.

Bu duruma sessiz kalmamak adına Mısır Müftülüğüne gönderilecek mektuba ek edecekleri imza kampanyasını duyurmak istediklerini belirten Sarıyıldız, şunları kaydetti:

"Halkın oyuyla iş başına gelen Mısır`ın meşru Cumhurbaşkanı Mursi`ye karşı yapılan, İsrail güdümlü darbeyle işlerini bir çırpıda halledeceklerini zannedenler Mısır halkının iradesine sahip çıkmak adına darbecilere karşı onurlu bir direnişi karşısındaki korku ve kaygılarını yeni hukuk skandallarına imza atarak gayrimeşruluğunu bir kez daha ispat etmiştir."

"O lanetli günden beridir darbeye darbe demeyen batı dünyası da bu vahşetlerde, bu cinayetlerde suç ortağıdır" diyen Sarıyıldız, "Müslümanlar olarak Mısır devriminin ilk gününden itibaren Tahrir`de özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren kardeşlerimizin yanında olduğumuz gibi kadınlarımız, çocuklarımız keskin nişancıların hedefi haline geldiklerinde de bugün haksız ve adaletsizce verilen 528 idam kararına muhatap olanların yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Konuşmanın ardından meydandaki vatandaşlara 528 karanfil dağıtıldı.

- Eskişehir

Eskişehir AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Hakan Çizmelioğlu, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, Mısır`da 528 kişi hakkında idam cezası verildiğini, bu cezanın hakkaniyetten uzak olduğunu söyledi.

Hiçbir suçun karşılığının insanların canıyla ödenmemesi gerektiğini vurgulayan Çizmelioğlu, şöyle konuştu:

"İdam bir ceza değil, geri dönüşü olmayan bir felakettir. Hiçbir yargılama, savunması elinden alınmış insanlara karşı böyle insafsızca karar veremez. 20 dakika süren duruşmada, `528 idam kararı` demek, her dakika için 26 idam demektir. Bu bile yönetimin nasıl vahşetlere sebebiyet verdiğinin göstergesidir. Mısır`da bu olaylar yaşanırken diğer devletler bu olaya sessiz kalarak adeta üç maymunu oynamaya devam ediyor. `Görmedim, duymadım, bilmiyorum` diyorlar. Mahkeme salonlarında bembeyaz kefenleriyle darbe mahkemelerine başkaldıran, şehadeti esarete tercih ederek asla zillete boyun eğmeyeceklerini haykıranları selamlıyoruz.

Zalimler, insaf sahibi herkesin vicdanında ve dünya huzurunda yargılanacak. Siyasi müdahaleler sonucu verilmiş bu karara karşı sessiz kalamayız. İhvan`a karşı gerçekleştirilen bu haksız saldırıları, verilen idam kararlarını ve cunta yönetiminin baskılarını şiddetle kınıyor, lanetliyoruz."

SAKARYA

Sakarya, Bolu ve Zonguldak`ta AK Parti Gençlik Kolları ve bazı sivil toplum kuruluşları, Mısır`da Müslüman Kardeşler üyesi 528 kişinin idama mahkum edilmesine tepki gösterdi.

AK Parti Sakarya Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Metin Dindar, Adapazarı Kültür Merkezi`nin (AKM) karşısına darağacı bırakan grup adına yaptığı konuşmada, Mısır konusunda darbe sürecinden beri Türkiye`nin tavrının net olduğunu söyledi.

Takındıkları tavrın Mısır halkına karşı değil, darbeci rejime yönelik olduğunu belirten Dindar, dünyadaki demokrasi mücadelesinin yanında yer aldıklarını kaydetti.

Dindar, halkların egemenlik haklarına saygı duymayanlara asla saygı göstermeyeceklerini dile getirerek, "Halkların iradesine saygı duyanlara her zaman saygı duyduk, bundan sonra da saygı duymaya devam edeceğiz. Mısır `da askeri darbe sonrasında siyasi ve barışçıl gösteriler sırasında tutuklanan herkes serbest bırakılmalıdır. Demokrasi mücadelesi veren Mısır halkı ve İhvan üyeleri için idam kararını kesinlikle kabul etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Yaşadıkları vahşete rağmen inandıkları yolda ilerleyen Mısırlıların yanında olacaklarını İfade eden Dindar, Gezi Parkı olaylarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ı "diktatör" olarak lanse eden Avrupa medyasının Mısır`daki idam kararlarına kayıtsız kaldığına dikkati çekti.

- Bolu

AK Parti Bolu Gençlik Kolları`nca organize edilen eyleme katılan grup, Bankalar Caddesi`nde toplandı. Kefen giyerek, boyunlarına ip geçiren 3 protestocu, haklarında idam kararı verilen Mısırlıları temsil etti.

Grup adına konuşan Burak Saygılı, 528 Mısırlı`ya idam kararı veren darbe yönetimini destekleyen Batılı ülkeler ve Arap rejimleri için utanılacak durumda olduğunu belirterek, cuntanın atadığı yargıçların insan aklı ve vicdanıyla dalga geçtiğini söyledi.

"Bu komediye seyirci kalmak, arka çıkmak, cinayete suç ortağı olmak anlamına gelir" diyen Saygılı, şunları kaydetti:

"AK Parti Gençlik Kolları olarak, Baltacıların yarım bıraktığı Rabia katliamının yargıç kılıklı tetikçiler tarafından tamamlanmasına göz yummayız. Bunun nişanesi olarak bir araya geldik. Batı güruhu olanlara rağmen, neden dala darbeye `darbe` demiyor? Nerede o bahsettikleri demokrasi, nerede insan hakları? Gerçekler karşısında üç maymunlar oynanmaya devam ediyor.

Bu, kabul edilebilecek bir durum değil. Bu, bir dava, ümmet, darbeye karşı duruş meselesidir ama tüm bunlardan önce vicdan meselesidir."

Konuşmanın ardından grup, döviz ve pankartlarla, slogan atarak Hükümet Meydanı`na kadar yürüdü.

Grup, daha sonra dağıldı.

- Zonguldak

AK Parti Zonguldak Gençlik Kolları Başkanı Abdullah Akbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır`ın darbeyle başa gelen illegal yönetim tarafından yönetilmeye çalışıldığını belirtti.

Darbeyle Mısır halkına yapılan zulmün giderek arttığına dikkati çeken Akbaş, şunları kaydetti:

"Hata, hatayla kapatılmak istenmekte. Bu durum kardeş Mısır halkı üzerinde kapanmayacak derin yaralar açmaktadır. Maalesef 528 Müslüman Kardeş üyesi daha ikinci duruşmalarında uluslararası hukuk normlarına aykırı olarak ve savunma hakları ihlal edilerek, tamamen keyfi ve hukuka aykırı idam cezasına mahkum edilmişlerdir. Hukukun üstünlüğü tartışılmaz ulusal hukuk normudur ancak hukuku kendilerine göre şekillendirenler şu hususu unutmamalıdır ki gün gelecek onlar da şekillendikleri o hukuka muhtaç kalacaklardır.

Dakikada 26 kişiye idam kararı verilmiştir hem de avukatları olmadan ve savunmaları alınmadan. Her fırsatta uluslararası normlardan, hukuktan, adaletten bahsedenler acaba şu an nerede? Neden bu haksızlığa, adaletsizliğe ve keyfiliğe tepki göstermiyorlar?"

Gaziantep

AK Parti Gençlik Kolları, Mısır`da 528 kişinin idama mahkum edilmesini Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis ve Adıyaman`da protesto etti.

Gaziantep Demokrasi Meydanı`nda toplanan grup, imza kampanyası başlattı. Eylemde, kefen giyen 3 kişinin boyunlarına "Hüküm; idam. Gerekçe; demokrasiye inanmak" yazılı "idam kararı" asıldı.

AK Parti Şahinbey İlçe Gençlik Kolları Başkanı Yavuz Çağlayan, yaptığı açıklamada, dünyaya insanlık dersi veren bir neslin çocukları olduklarını belirtti. Mısır`daki insanlık dramının kabul edilemeyeceğini ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:


"Milletin iradesiyle iş başına gelen ilk cumhurbaşkanını kanlı bir darbeyle mahkum eden, milletin iradesini gasbeden darbe yönetimi, son olarak 528 Mısırlı kardeşimizin idam kararını almış bulunuyor. AK Partili gençler olarak bu darbeyi asla kabullenmeyerek, kardeşlerimizin sessiz çığlığını sesimizin yettiği yere kadar duyuracağız. Çünkü haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır."

Açıklamanın ardından katılımcılara karanfil dağıtıldı.

- Şanlıurfa

Şanlıurfa`da Topçu Meydanı`nda toplanan gruptakiler "Rabia" işareti yaparak, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine slogan attı.

AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Osman Uludağ, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır`da 2012`de Muhammed Mursi`nin yüzde 51 oy alarak göreve geldiğini hatırlatarak, halkın iradesinin yok sayıldığını vurguladı. Darbenin Mursi`ye değil, Mısır halkına karşı yapıldığı ifade eden Uludağ, milyonlarca insanın özgürlük için sokaklara döküldüğünü kaydetti.

Meydanlarda sadece hak ve özgürlük arayan 528 kişinin "şiddete teşvik" suçundan yargılanması ve idama mahkum edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Uludağ, duruşmanın 20 dakika sürdüğünü ve bunun evrensel hukuk anlayışına ters olduğunu söyledi.

İdam kararlarının Mısır halkının mücadelesinin önüne geçmek için verildiğini vurgulayan Uludağ, şöyle devam etti:

"Biliyoruz ki Müslümanlar böyle sindirme çabalarına hiçbir devirde oyun eğmemiştir. Özelde Mısır`da, genelde İslam coğrafyasındaki Müslüman toplulukları ümmet olmanın şuuru ile hareket etmeye davet ediyoruz. 28 Nisan`da kesin kararın verileceği güne kadar İslam coğrafyasını bu adaletsiz karara karşı direnmeye ve seslerini yükseltmeye çağırıyoruz."

Açıklamanın ardından temsili olarak kefen giyerek idam kararını protesto eden grup, Mısır Müftülüğüne gönderilmek üzere imza kampanyası başlattı.

- Kahramanmaraş

Kahramanmaraş`ta Trabzon Caddesi Özel İdare İş Merkezi önünde toplanan grup, kararı protesto etmek amacıyla imza kampanyası başlattı.

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların da katıldığı eylemde, kefen giyen bir kişi, basın açıklaması süresince temsili olarak oluşturulan idam sehpası önünde bekledi.

AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Fırat Görgel, yaptığı açıklamada, dünyanın izlemekle yetindiği, adına "darbe" dahi diyemediği bu sürecin, dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak yazıldığını söyledi.

Mısırlı birçok kişinin "darbeye şapka çıkartmadıkları ve inandıkları gibi yaşadıkları" için mahkum edildiklerini dile getiren Görgel, şöyle konuştu:

"Halkın oylarıyla seçilen Mısır`ın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin derhal serbest bırakılmasını, İhvan-ı Müslimin mensubu 528 kişinin idamının durdurulmasını ve tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Darbeciler, onlara kol kanat gerenler ve menfaatleri uğruna darbeye `darbe diyemeyenler` bilmeliler ki mazlumların ahı onları mahşere dek rahat bırakmayacak. Halkın mahşeri vicdanı ve tarih tüm darbecileri telin edecek. Haksızlık karşısında `susan şeytan` olmayacağız. İnadına kardeşlik, inadına Rabia diyoruz."

Açıklamanın ardından vatandaşlara idama mahkum edilenlere ithafen 528 karanfil dağıtıldı.

- Kilis

Kilis`te Cumhuriyet Meydanı`nde toplanan grup kararı protesto etti.

Belediye Başkanı Hasan Kara, burada yaptığı açıklamada, Mısır`da alınan idam kararına ilişkin gerek Mısır`da, gerekse diğer İslam ülkelerinde özgürlük mücadelesi verildiğini belirtti.

Batı ülkelerinin özgürlük mücadelesini yüzyıllar boyunca savaşarak elde ettiğini ifade eden Kara, "Batının meşhur yüzyıllar savaşı vardır. Batıda demokrasinin yerleşmesi çok kolay olmamıştır. Mursi`nin arkadaşlarının idam edilmesi hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Zalimler zalimliğini yapacak ama mazlumlar ve özgürlük savaşçıları da bedel ödemeye devam edecekler" dedi.

İnsanların her zaman özgürlük mücadelesinin yanında olacaklarını vurgulayan Kara, şöyle devam etti:

"İnsanların özgürlük mücadelesinin yanında olacağız. Açık ve net tavrımız budur. Bu özgürlük mücadelesindeki insanları idam edebilirler, hapishaneye atabilirler. Ama şuna inanıyoruz ki sonuçta özgürlük mücadelesi yapanlar bunu kazanacaklardır. Çünkü Allah insanı özgür yaratmış. Allah`ın özgür yarattığı iradeye hiçbir zalim pranga vuramaz. Ama bir bedel ödenir. Sonuçta özgürlük mücadelesi kazanılır."

AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı da Mursi`nin Müslüman ve İslamı savunan bir lider olduğunu belirterek, dünya üzerinde İslami savunan tüm liderlerden korktuklarını söyledi.

İslamın haram yememeyi, kul hakkı yememeyi emrettiğini dile getiren Celkanlı, "Çünkü İslam yetim hakkı yememeyi emreder. Adaleti emreder. Fakat halen bunları savunanların hiçbir zaman dünyada yerinin olmasını istemeyenler var" diye konuştu.

Açıklamasında Suudi Arabistan`ı da eleştiren Celkanlı, şunları kaydetti:

"Siz Mekke`nin, siz Medine`nin emanetçilerisiniz. Hazreti Muhammed`in ayak bastığı, secde ettiği toprakların emanetçilerisiniz. Peki, Mısır`daki idam kararına neden ses çıkarmıyorsunuz. Allah`a karşı hesap verileceğini bilmiyor musunuz. Siz bizden daha çok ses çıkartmalısınız"

- Adıyaman

Adıyaman`da Demokrasi Parkı`nda toplanan grup, "Rabia" işareti yaparak, darbeciler aleyhine ve Mursi lehine slogan attı.

AK Parti AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Mesut Doğan, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır`da Cumhurbaşkanı Mursi`nin 3 Temmuz 2013`te kanlı darbe ile görevden uzaklaştırıldığını ve darbe sonrası çıkan olaylarda binlerce insanın hayatını kaybettiğini anımsattı.

Yaşanın darbeyi dünyanın izlemekle yetindiğini ve kimsenin tepki göstermediğini dile getiren Doğan, "Bu süreç dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak yazılmıştır. Emperyalist güçler yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya, ülkeleri ve halkları birbirine düşürmeye devam ediyor. Biz biliyoruz ki, bölgemizde ve ülkemizde yaşanan her türlü kaosun arkasında bu güçlerin kendilerini daha ayrıcalıklı kılmaya yönelik çıkar hesapları var" dedi.

Gazetecilerin ve savunma avukatlarının bulunmadığı bir duruşmada verilen kararın siyası olduğunu ifade eden Doğan, "Mısır`daki zalimlerin kurduğu darağaçları hepimize kurulmuş, hepimize kefen giydirilmiştir. Bizler AK Parti gençliği olarak kurulan darağaçlarını ve boynumuza geçirilmeye çalışılan ilmiğe karşı dimdik durmak için buradayız. Uluslararası kamuoyunu bu haksız idam kararına karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

AK İl Başkanı Halil İbrahim Fırat da yaşanan darbenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dünyaya duyurulduğunu, darbeye ve idam kararlarına Türkiye`nin en sert tepkiyi gösterdiğini söyledi.

Açıklamaların ardından temsili olarak idam sehpasında boyunlarına ilmek geçirilen ve kefen giyen kişiler, karara tepki olarak vatandaşlara karanfil dağıttı.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir