• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Uluslararası Arapça Yarışmaları Muş'ta yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün Türkiye genelinde düzenlediği 5. Uluslararası Arapça yarışmaları Muş’ta da yapıldı. Muş Endüstri Meslek Lisesinde düzenlenen yarışmada Muş Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi, Muş Malazgirt Ş. Yusuf Ulaş İmam Hatip Lisesi,  Muş Hasköy İmam Hatip Lisesi öğrencileri yarıştı.

 

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan yarışmaya Muş Müftüsü Recep Uzun, okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Öğrencilere toplam 15 soru soruldu. Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinin jüri üyeliğini yaptığı yarışmada sorulan her 5 sorunun ardından dinleyicilere sonuçlar aktarıldı. Öğrencilerin sorulan sorulara genellikle yanlış cevap vermeleri ise herkesi şaşırttı.
 

 

"3 cevapla birinci oldular"
Yarışmada her hangi bir çekişme yaşanmazken yarışmanın sonucunda Muş Malazgirt Ş. Yusuf Ulaş İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin sorulan 15 soruya verdikleri 3 doru cevapla birinci, Muş Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi ise verdikleri 2 cevapla 2. oldu.
 

 

Arapça İlimleri yarışmasının ardından sıra şiir yarışmasına geldiğinde şiirlerin okutulması konusunda okul müdürleri ile jüri üyeleri arasında kısa süreli bir anlaşmazlık yaşandı. Herkesin iyi ezberlediği şiiri okumasına olumsuz yanıt veren bazı okul müdürleri şiirlerin yarışmanın yönetmenliğinde belirtildiği şekilde okutulmasını istedi. Kura ile seçilen şiirleri Varto İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Songül Yalçın ile Hasköy İmam Hatip Lisesi öğrencisi Esmanur Akyol okudu. Şiir yarışmasında Hasköy İmam Hatip Lisesi öğrencisi Esmanur Akyol birinci oldu.
Yaşanan anlaşmazlık nedeniyle bir süre sahnede bekledikten sonra gözyaşları içinde sahneden ayrılan Malazgirt Ş. Yusuf Ulaş İmam Lisesi Öğrencisi Kader Ulaş ise şiir okumayacağını belirterek yarışmadan çekildi.
 

 

2 dalda yapılan yarışmaların ardından bir konuşma yapan jüri üyelerinden Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi okutmanlarından Mesut yiğit,  soruların gerçekten çok zor olduğunu söyledi. Öğrencilerin düşük performans göstermelerinde öğretmenlerin de katkısı olduğunu ifade eden Yiğit, öğrencilerden çok öğretmenlerin çok daha fazla ders çalışmaları gerektiğini söyledi.
 

 

Muş Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Kasım Aktaş ise, yarışma ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Burada birinci olacak olan okul bizi bölgede temsil edecek. Daha sonra bu öğrencilerimiz ülke bazında yarışacaklar. Bu çocukları yarıştırmamızdaki maksat çocukların gizli kalmış olan kabiliyetlerini açığa çıkarmaktır. Öğrencilerimizin seviyeli bir şekilde yetiştirilebilmeleri için bu tür yarışmaların artırılarak devam etmesi lazım. Bu alanda 4 tane öğrencimiz sene başından beri her gün istisnasız öğretmen arkadaşlar nezaretinde çalışmışlardır. Bazen bir öğrencinin yetişmesi bir il için yeterli olabiliyor ve bir bölgeye faydası olabiliyor. Bu tür yarışmaların temel hedefinde bu tür öğrencileri yetiştirmek ve rekabet alanı oluşturmaktır." dedi.
 

 

Program, Muş Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi ilahi ekibinin seslendirdiği ilahiler ve yarışmaya katılan öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından sona erdi.  (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir