2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Diyarbakır Yenişehir ilçesinde bir yürüyüş gerçekleşti.
DİYARBAKIR - 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Diyarbakır Yenişehir ilçesi Gevran Caddesi’nden, Diyarbakır Valiliği’ne kadar bir yürüyüş gerçekleşti.
Burada bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit kıraç, Otizmli çocuklara hep beraber sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
“Otizm çocukların ilgiye, sevgiye ihtiyacı vardır”
Otizm çocuklarını engel olarak görmemek gerektiğini söyleyen Vali Kıraç, “Otizmli çocuklara hep beraber sahip çıkmamız lazım. Bugün bu çocuklarımızı başlı başına bir engel olarak değil, onları ilgiyle, sevgiyle, eğitimle önümüzdeki yıllarını daha kaliteli hale getirmek için çalışmalıyız. Eşrefi mahlûk dünyanın en nadide varlığıdır. Bunun dünya üzerinde durduğu sürece ilgiye, sevgiye ihtiyacı var. Bugün bu çocuklarımızı başlı başına bir engel olarak değil, onları ilgiyle, sevgiyle, eğitimle önümüzdeki yıllarını daha kaliteli hale getirmek için çalışmalıyız.” dedi.
“Günümüzde çözülmeyecek bir problem yok”
Otizm çocuklarına hep beraber sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Vali Kıraç, “Yapılacak çalışma ve eğitimlerle daha sağlıklı, daha mutlu, kendilerini daha iyi ifade edecekleri yaşam kalitesine ulaşabilirler. Bu çocuklarımızın aldığı eğitimlerle, yaptıkları çalışmalarla bilgilerini becerilerini davranışlarını gelişmelerini daha farklı hale getirebilirler. Günümüzde çözülmeyecek bir problem yok. Bu çocuklarımızın aldığı eğitimlerle, yaptıkları çalışmalarla bilgilerini becerilerini davranışlarını gelişmelerini daha farklı hale getirebilirler. Bu çocuklara hep beraber sahip çıkmamız gerekir.” ifadelerini kullandı.
“Otizm, doğuştan bir farklılıktır”
Sonra olarak kısa bir konuşma yapan Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği (DOMDER) Başkanı Adnan Aydın, “Otizm, doğuştan olan beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nöro-biyolojik bir farklılıktır. Bizim amacımız toplumdakilere otizme farkındalık yaratıp, otizm alanında bilinçlendirmek ve otizmli çocuk yetişkinlerin yaşam kalitelerini arttırmak ve anlamlı bir yaşam sürmelerini sağlamaya yönelik gereksinimlerine dikkatlerin yöneltilmesini sağlayabilmektir.” şeklinde konuştu. (Ali Adiyaman - İLKHA)