Uyuşturucu Bağımlısı Gençler Hükümete İsyan Etti!
Uyuşturucu kullanımından meydana gelen ölümlere her gün bir yenisi ekleniyor... Vatandaş, yetkililerden uyuşturucu satıcılarına karşı sert yaptırımlar bekliyor.
Arkadaşlarının uyuşturucudan ölmesine tepki gösteren gençler, Bursa-İstanbul-Ankara yakın doğu çevre yolunu trafiğe kapattı. Uyuşturucu kullanımının özellikle çocuk ve gençler arasında kullanımının yaygınlaştığını belirten gençler, “Sokaklarda 5 liraya uyuşturucu satılıyor. Çocuklar, okuldan çıkıp uyuşturucu tacirlerinin adresinin yoluna koyuluyorlar” dediler.
Devlet neden sahip çıkmıyor?
Uyuşturucu kullanımının gençler ve özellikle okul çağı çocuklar arasında yaygınlaştığını belirten gençlerden Ahmet Çulcu şunları kaydetti: “Bizim tek sorunumuz; gençlerin madde kullanması. Gençler neden madde kullanıyor, devlet neden sahip çıkmıyor? Belki mahallemizde gençlerin yüzde 90’ı kullanıyor. Önceki gün arkadaşımız ölü bulundu parkta, madde bağımlısıydı. Neden satılıyor uyuşturucu, kim satıyor? Herkes biliyor bunu kimin sattığını, belirli mahallerde satılıyor kimse gidip toplamıyor. Gençlere yönelik bir çalışma yok. ‘Madde kullanıyor bırakın ölsün’ deniliyor. Gençlerimiz ölüme mi terk edilsin. Belediye başkanı gelsin burada bir çözüm bulunsun. Gençler kendi haline bırakılıyor, ne olsun; madde çeksin. Kardeşimizi toprağa verdik, yarın başkası ölmesin. Gençler kullanıyor bunu. Kimseye satılmasın.”
Bağımlılar “Narconon” İle Kurtuluyor
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ve Alkolizm ile Mücadele Federasyonu (UBAM) Genel Başkanı Dila Tezemir, bir yıl içerisinde 116 bağımlının hayata yeniden başlamasına vesile olduklarını, kullandıkları psiko-sosyal rehabilitasyon (Narconon) programı kapsamında hiç ilaç kullanmadıklarını, kamu yararına ücretsiz hizmet ettiklerini söyledi.
Çocuklar Okuldan Çıkıp Tacirin Yolunu Tutuyor
GÖSTERİ yapan gençlerden Emrah Şafak da uyuşturucunun mahalle aralarında satıldığını dile getirdi. Şafak, “Mahallelerde satılmasın, gençler ölüyor. Niye bu uyuşturucu satılan mahalleler kapatılmıyor. Sokağa gir adam resmen yapıyor okuldan çıkıyor 5 liraya gidip 10-15 yaşındaki çocuğa satılıyor. İnsan ömrü 5 lira kadar ucuz olmasın. İçen yakalanıyor, müdahale edilmiyor. Niye o çocuğun annesi ağlıyor. Bugün 1 genç yarın 10 kişi ölür. Bursa’da bonzaiden ölen kaç kişi oldu belki de. Gece saat 22.00’dan sonra tekel bayiiden nasıl yakalandıysa gündüz gözü her yerde esrar uyuşturucu satışı serbest. İçen adam çıkıyor mahallelerde tutuyorlar satan adamı tutmuyorlar, buna bir çare bulunması lazım” dedi.
Arkadaşlarının uyuşturucudan ölmesine tepki gösteren gençler, Bursa-İstanbul-Ankara yakın doğu çevre yolunu trafiğe kapattı. Uyuşturucu kullanımının özellikle çocuk ve gençler arasında kullanımının yaygınlaştığını belirten gençler, “Sokaklarda 5 liraya uyuşturucu satılıyor. Çocuklar, okuldan çıkıp uyuşturucu tacirlerinin adresinin yoluna koyuluyor” dedi. Olay yerine gelen polis ekiplerinin uyarısıyla gençler, Bursa-İstanbul-İzmir Çevre Yolu’nu yeniden trafiğe açtı. Yıldırım ilçesi Millet Mahallesi’nde önceki gün dere kenarında ölü olarak bulunan ve üzerinden uyuşturucu içmeye yarayan huni çıkan 21 yaşındaki Abdulsamet Bulut’un uyuşturucu yüzünden öldüğünü belirten gençler mahalleli, Bursa-İstanbul-Ankara yakın doğu çevre yolu Millet Mahallesi trafik ışıklarında toplandı. Uyuşturucu kullanımının gençler ve özellikle okul çağı çocuklar arasında yaygınlaştığını belirten gençlerden Ahmet Çulcu şunları kaydetti: “Bizim tek sorunumuz; gençlerin madde kullanması. Gençler neden madde kullanıyor, devlet neden sahip çıkmıyor? Belki mahallemizde gençlerin yüzde 90’ı kullanıyor. Önceki gün arkadaşımız ölü bulundu parkta, madde bağımlısıydı. Neden satılıyor uyuşturucu, kim satıyor? Herkes biliyor bunu kimin sattığını, belirli mahallerde satılıyor kimse gidip toplamıyor. Gençlere yönelik bir çalışma yok. ‘Madde kullanıyor bırakın ölsün’ deniliyor. Gençlerimiz ölüme mi terk edilsin. Belediye başkanı gelsin burada bir çözüm bulunsun. Gençler kendi haline bırakılıyor, ne olsun; madde çeksin. Kardeşimizi toprağa verdik, yarın başkası ölmesin. Gençler kullanıyor bunu. Kimse satılmasın.”
İktidar Çözüm Bulsun, Bizi Değil Uyuşturucu Satıcıları Dağıtılsın
Recep Aslan isimli genç ise hükümetin uyuşturucu kullanımının yaygınlaşmasına karşı tedbir almasını istedi. Aslan şunları söyledi: “Hani, ‘Lafa değil icraata bakıyorum’ diyorlar da biz icraata bakıyoruz. AK Parti burada iktidarsa bunu yapacak, sattırmayacak niye benim arkadaşım ölüyor? 21 yaşındaki genç arkadaşım askerden yeni gelip niye ölüyor? Bunu açıklasınlar birazdan yolu kapattılar. Polis gelip dağıtacak bizi dağıtmasın gidip uyuşturucu satılan mahalleleri dağıtsın.”
Çocuklar okuldan çıkıp tacirin yolunu tutuyor
Emrah Şafak da uyuşturucunun mahalle aralarında satıldığını dile getirdi. Şafak, “Mahallelerde satılmasın, gençler ölüyor. Niye bu uyuşturucu satılan mahalleler kapatılmıyor. Sokağa gir adam resmen yapıyor okuldan çıkıyor 5 liraya gidip 10-15 yaşındaki çocuğa satılıyor. İnsan ömrü 5 lira kadar ucuz olmasın. İçen yakalanıyor, müdahale edilmiyor. Niye o çocuğun annesi ağlıyor. Bugün 1 genç yarın 10 kişi ölür. Bursa’da bonzaiden ölen kaç kişi oldu belki de. Gece saat 22.00’dan sonra tekel bayiiden nasıl yakalandıysa gündüz gözü her yerde esrar uyuşturucu satışı serbest. İçen adam çıkıyor mahallelerde tutuyorlar satan adamı tutmuyorlar, buna bir çare bulunması lazım.” dedi. Açıklamaların ardından mahalleli gençler, Bursa-İstanbul-Ankara yakın doğu çevre yolunu ulaşıma kapattı. “Devlet uyuma gençlere sahip çık, gençler ölmesin, maddeye hayır, Samet ölmedi kalbimizde yaşıyor, her şey Samet için.” şeklinde slogan atan gençler yolu ulaşıma kapatınca uzun araç kuyruğu oluştu. Sürücüler korna çalarak duruma tepki gösterdi. Bir süre sonra olay yerine gelen Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, gençleri ikna ederek yolu yeniden ulaşıma açıldı.
Bağımlı “Narconon” ile kurtuluyor
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ve Alkolizm ile Mücadele Federasyonu (UBAM) Genel Başkanı Dila Tezemir, bir yıl içerisinde 116 bağımlının hayata yeniden başlamasına vesile olduklarını, kullandıkları psiko-sosyal rehabilitasyon (Narconon) programı kapsamında hiç ilaç kullanmadıklarını, kamu yararına ücretsiz hizmet ettiklerini söyledi. UBAM Genel Başkanı Tezemir, başkentte sürdürdükleri rehabilite çalışmalarında bir yılı doldurduklarını belirterek, “3 bin 476 aileye bağımlılık danışmanlığı hizmeti verdik, yaptığımız hizmetleri kamu yararına gerçekleştiriyoruz ve bu hizmet karşılığında ücret talep etmiyoruz” dedi. Tezemir, “Ankara Yaşamkent’te kiralanan BAMER olarak adlandırılan 12 yataklı Bağımlı Beslenme ve Barınma Merkezi’nde son bir yıl içerisinde 116 bağımlının hayata yeniden başlamasına vesile olduk. Kullandığımız psiko-sosyal rehabilitasyon programı kapsamında hiç ilaç kullanmıyoruz” diye konuştu. Yakın zamanda bağımlılıktan kurtulmasına yardımcı oldukları Erkan Ö’nün, bağımlı olduğu için kendisini terk eden eşi Gözde ve küçük kızı Cemre’ye rehabilitenin ardından tekrar kavuşmasına büyük bir sevinçle şahid olduklarını belirten Tezemir, şunları kaydetti: “Uyuşturucu bağımlılığından tamamen kurtarılan arkadaşları, süreç sonrasında da yalnız bırakmıyoruz. Onlara çalışabileceği bir iş buluyoruz ve ailelerini de yıkılmaktan kurtarıyoruz. Arkadaşımız Erkan Ö.’yü bu süreç sonrasında da yalnız bırakmadık, kendisine çalışabileceği bir iş ayarladık. ‘Narconon’ programı ile Türkiye’deki bütün bağımlılar kurtarılabilir.”
Bir bağımlının kurtuluşu
Erkan Ö. ise bağımlı olduğu zamanda yaşadıklarıyla ilgili “Bu madde adamın kalbini karartıyor ve katılaştırıyor. Yanında birini kesseler dönüp bakmıyorsun bile. Uyanır uyanmaz tek derdin eroini bulmak ve yeniden kullanarak rahatlamaya bakmak oluyor” dedi. Kızına ilk defa hiçbir maddenin etkisinde olmadan sarıldığı için büyük sevinç yaşadığını belirten Erkan Ö, “Bundan sonra yeni bir hayat kurarak eşimle kızımla bütün güzellikleri yaşamaya çalışacağım” diye konuştu. Madde kullanmaya 3 yıl önce kayın biraderinin kullandığı eroini merak ederek başladığını belirten Erkan Ö, “Kısa sürede günde 6-7 fişek eroin kullanmaya başladım. Bir süre sonra çalıştığım işi de bırakmak zorunda kaldım. Hemen her gün 80 TL veriyordum, uyuşturucu maddeye, 3 yılda uyuşturucuya 100 bin liraya yakın para harcadım. Eşimle sürekli kavga ediyordum, eşimden ayrıldım. Param da bitince evimin eşyalarını satmaya başladım” şeklinde yaşadıklarını anlattı.
Tedavi süreci
Eşinin ve çocuğunun kendisini terk etmesi üzerine yalnız kaldığını, sokaklarda yaşamaya başladığını belirten Erkan Ö, gazetedeki haberden öğrendiği UBAM’a başvurduğunu belirterek, süreci şöyle anlattı: “UBAM’ın bağımlılar için hazırlattığı içinde jakuzisinden bilardo masasına, saunası bile olan bu yerde kalmak bile başlı başına ayrıcalıktı. Sanki yeniden doğmuştum, bir süre sonra bowling, yüzme ve futbol gibi etkinlikler yapmaya başladık. Bu süre içerisinde belirli saatlerde saunaya giriyor, değişik değişik vitamin ve mineraller aldık. Gücüm kuvvetim yerine gelmeye başladı. Kullandıkları her şeyi açık açık anlatıyorlar. Her şey doğaldı, her şey çok güzeldi ve onların vesilesi ve yüce Allah’ın yardımıyla uyuşturucuyu bıraktım.”
AA