• DOLAR 34.193
  • EURO 37.552
  • ALTIN 2890.657
  • ...
Van'da baharla birlikte fidan satışları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Bu yıl oldukça soğuk bir kış mevsimi geçiren Van’da baharın gelişi ile birlikte fidan satıcıları da satışlara başladı.

 

İlkbahar mevsimiyle birlikte fidan satışlarına başladıklarını söyleyen fidan satıcısı Mehmet Zeki Yazık, satışlarının zirai denetimler altında gerçekleştirdiklerini belirterek, “15 yıldır burada fidan satışı yapıyoruz. Amacımız burada halkımızı doğa ile tanıştırmak ve ağaca olan sevgiyi biraz daha arttırmaktır. Günümüzde ağaç neslinin farklı nedenlerden gittikçe yok olduğunu görüyoruz. Bizler de daha fazla ağaç dikiminin yapılmasına yardımcı olmak istiyoruz” dedi.

 

“Halkımız fidan dikimine gereken önemi vermiyor”

Bu yıl satışların kötü olduğunu ve bunun sebebinin ise zirai denetimlerden uzak ağaç satışlarının yapılması olduğunu belirten Yazık, “Bu yıl işlerimiz istediğimiz seviyede değil. Halkımız ağaç ve fidan dikimine gereken önemi vermiyor. Ne yazık ki ziraatın avantajların bilinmiyor. Burada verilen destekler ve fidan yetiştiriciliği noktasında ciddi bir bilgiye sahip değil. Burada her türlü meyve fidanlarımız var elma, armut, vişne kiraz, şeftali, badem, cennet hurması, gibi birçok meyve fidanlarının yanında çam ağaçları ve süs bitkileri de bizlerde mevcuttur” şeklinde konuştu.

 

“Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizde bir ağaç varsa onu dikin”

Ellerinden geldiğince fiyatları aşağıda tuttuklarını dile getiren Yazık, “Mesela meyve fidanları 5 liradır toplu alımlarda bunu daha aşağı çekebiliyoruz. Her şeyimiz ziraat kontrolünde yapılıyor. Bu arada Peygamber efendimizin (sav)’in buyurduğu gibi “Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizde bir ağaç varsa onu dikin” diyor öyle bir peygamberin ümmetiyiz. En azından bizlerin de ağaç dikimine biraz daha önem vermemiz gerekir” diye konuştu.

 

Fidan alırken nelere dikkat edilmeli?

Fidan alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Mehmet Erçetin ise fidanların genelinin İzmir’den geldiğini ifade ederek, “Fidanlarımız ziraat kontrolünde geliyor. Bu yıl çok fazla bir oynama yok. Geçen yıllara göre daha da ucuzladığını söyleyebilirim. Fidan alırken özellikle zirai denetimlerin yapılmasına dikkat edilmesi gerekir. İşlerimiz normaldir biliyorsunuz seçim tedirginliği vardı ve bu da bizleri olumsuz yönde etkiledi. İnşallah bu saten sonra işlerimizin daha iyi olacağını umuyoruz. Van’a bu yıl çok fazla fidan geldi. Bu da yine işlerimizi olumsuz yönde etkiliyor” şeklinde konuştu.

 

Bu arada alıcılar da fiyatlardan ve verilen hizmetten oldukça memnun.

 

Gül fidesi almaya geldiğini belirten Enver Dalgın, fiyatların oldukça uygun olduğunu belirterek, “ Gül fidesi baktık. Fiyatlar oldukça iyidir. Burada genelde meyve ağaçları ile süs bitkileri alıyoruz. Yerimiz sınırlı olduğu için alacağımız meyve fidanları ya da çiçek fideleri de sınırlı kalıyor” şeklinde konuştu.

 

“Fiyatlar oldukça makul”

Firuz Tekin adlı vatandaş ise fidan satıcılarının önemli bir ihtiyacı karşıladıklarını belirterek, “Daha çok dış mekan çiçeklerini tercih ediyoruz. Onlardan bakıyorum. Arkadaş bana manolyayı önerdi. Birkaç çeşit alacağız. Bizler de kendi balkonumuzu yeşillendirmeye başlayacağız. Fiyatlar oldukça makuldür. Arkadaşlar da yıllardır burada olduklarından dolayı fiyat anlamında bir sıkıntı yaşamıyoruz” ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir