• DOLAR 32.582
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2461.376
  • ...
Çınar'da hayvancılık sektörü ve hayvan istatistikleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Çınar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ilçe sınırları içerisinde yapılan hayvancılık sektörü ve hayvan istatistikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Hayvancılıkla uğraşan köylülerin genelde Karacadağ yöresinde bulunan çiftçilerden  oluştuğu belirtilen açıklamada, Çınar ilçesi sınırları içerisinde koyun, keçi, sığır, manda, hindi ve arı kovanı gibi işletmelerin yer aldığı bildirildi.

 

İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünün açıklamasına göre, İlçe sınırları içerisinde bin 207’si büyükbaş, 929’u küçükbaş, 22’si kanatlı hayvan ve 636’sı arıcılık olan toplam 2 bin 774 işletmenin bulunduğu, kayıtlı  olan 10 binin üzerinde küpeli büyük baş, 6 bin civarında da küpesiz büyük baş hayvanın olduğu ve kayıt işlemlerinin devam ettiği belirtildi. Büyük baş hayvanlara buzağı desteği, anaç(dişi) mandalara da manda başına 350 TL destekleme verildi.  

 

Küçükbaş hayvan sayısının 185 bini koyun, 63 bini keçi olmak üzere yaklaşık 248 bin olduğu belirtilen açıklamada, koyun-keçi birliğinden alınan icmallere göre anaç (dişi) koyun ve keçi başına 20 TL destekleme ödemesi yapıldığı,  Bakanlığın büyük  baş hayvanlara aşı kampanyası başlattığını ve yaklaşık 9 bin hayvana şap aşısının yapılacağı belirtildi. Aşının ücretsiz, fakat el emeği ücretinin bakanlığın belirlediği fiyata göre alınacağı belirtildi.

 

Kayıtsız hayvanların tespitine devam edildiği açıklamada, bakanlık olarak çiftçilerin yetiştirdiği ürünleri satmasında ihtiyaç halinde yardımcı olunduğu  ve  yol gösterildiği ifade edildi.

 

Arı yetiştiriciliği hakkında yapılan açıklamaya göre ise yaklaşık 600 fenni arı kovanı olduğu ve arı yetiştiriciliğinin hızla yayılmasının beklendiği kaydedildi.

 

Başka illere nakledilerek  satılan hayvanların, bulunduğu illerde işlemlerinin yapılması halinde hayvan sahiplerinin destekleme ödemelerinden faydalanabileceği hatırlatıldı. (Vedat Aydın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir