Konya Spinal Günlerinin 5. toplantısı yapıldı
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı ve Türk Nöroşirürji (Beyin ve Sinir Cerrahisi ) Derneğince ortak olarak düzenlenen "Konya Spinal Günleri"nin 5. Toplantısı yapıldı.
KONYA- Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı ve Türk Nöroşirürji (Beyin ve Sinir Cerrahisi ) Derneğince ortak olarak düzenlenen “Konya Spinal Günleri”nin 5. Toplantısı yapıldı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Kalkan’ın açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü yaptığı toplantıda ‘Skolyoza Nöroşirürjikal Bakış’ ve ‘Spinal Cerrahide Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’ konuları TNDer Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Başkanı ve İstanbul Nörospinal Akademi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sedat Dalbayrak tarafından katılımcılara tüm detaylarıyla anlatıldı.
Konya ve civar şehirlerden Beyin Cerrahisi, Ortopedi, Nöroloji, FTR, Göğüs Cerrahisi alanından uzman hekimlerin iştirak ettiği toplantıda olgular üzerinden bilimsel düzeyi son derece yüksek tartışmalar ile bu sorunların tedavi yöntemleri ve son gelişmeler konuşuldu.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Kalkan toplantıda şu bilgilere yer verdi: “Skolyoz özellikle genç erişkinlerde fark edilen omurga eğriliği olup, sırt ve bel bölgesinde aşikâr kozmetik sorunlara sebep olur. Zamanında fark edilip tedavi planlaması yapılmadığı takdirde ileri yaşlarda omuriliğin gerilmesine bağlı sorunlar ortaya çıkabildiği gibi, telafisi imkânsız kalp ve solunum problemleri yaratabilir. Ailelerin büyümekte olan çocuklarının sırt bölgelerini iyi gözlemlemeleri, sırttaki omur çıkıntılarının aynı hizada olup olmadığına dikkat etmeleri önemlidir. Eğer büyümekte olan çocuklarında omuz hizalarında dengesizlik, sırtta eğrilik, bel çukurunda asimetri, sırtta kürek kemiğinin birinde kabarıklık görürlerse doktora başvurmaları gereklidir. Bu hastalığın tedavisi zamanında yapılacak planlama ile konservatif veya ileri derecelerde cerrahi ile başarıyla mümkün olmaktadır. Dr. Sedat Dalbayrak bu şekilde idiopatik(konjenital) skolyozlara ve yaşlı grupta görülen dejeneratif skolyozlara örnekler göstererek başarılı ameliyat yöntemleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Katılımcıların soruları ile bilimsel seviyesi yüksek tartışmalar gerçekleştirildi.”
Toplantıda ayrıca Dr. Dalbayrak TNDer Spinal Grup Başkanı olması ve SGK’nın Sağlık uygulama tebliğinin beyin cerrahlarınca uygulamaları hakkında meslektaşlarını aydınlattı. Toplantı düzenlenen akşam yemeği ile sona erdi. (İsmail Yılmaz-İLKHA)