• DOLAR 34.271
  • EURO 37.637
  • ALTIN 2881.14
  • ...
Mısırlılar: israil İle Tüm İlişkiler Kesilsin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrail-Mısır arasında diplomatik krize neden olan Sina`daki olaylardan sonra İsrail Konsolosluğu önünde başlayan oturma eylemi sonlandırıldı.

Mısır devriminde etkin bir rol oynayan 6 Nisan Gençlik Hareketi`nin çağrısıyla, geçtiğimiz hafta İsrail Konsolosluğu önünde oturma eylemi başlatılmıştı. İsrail-Mısır arasındaki diplomatik kriz çözülmesine rağmen ikna olmayan Mısırlılar, İsrail ile tüm ilişkilerin kesilmesini talep etmişti. 6 Nisan Hareketi, 1 haftadır süren oturma eylemini bugün sonlandırdı.

İsrail`in Kızıl Denize kıyı kentinde 18 Ağustos günü bir otobüse düzenlenen saldırıda 8 İsrailli ölmüştü. Bunun ardından İsrail, Mısır ve Gazze sınırlarına saldırmış, 5 Mısırlı güvenlik görevlisini öldürmüştü.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak`ın sınırda meydana gelen olayla ilgili, "Mısır`ın Sina`da otoritesi zayıfladı" açıklaması gerilimi arttırmıştı. Bunun üzerine Mısır, İsrail`in olayla ilgili soruşturma açması çağrısında bulunmuş ve İsrail özür dileyinceye dek büyükelçisini geri çekme kararı almıştı. Bu karardan bir gün sonra İsrail`den resmi olarak özür gelmişti.

İsrail`in Mısır askerlerini öldürmesine öfkelenen Mısır halkı, Kahire`de bulunan İsrail Konsolosluğu önünde İsrail bayrağı yakarak eylem başlatmıştı.

İsrail ile tüm ilişkilerin kesilmesini isteyen Mısırlılar, devrimden sonra bu talepli eylemlerini arttırdı. Mübarek`in devrilmesinden sonra yönetime gelen Askeri Konsey, yoğun eylemler üzerine Gazze`deki ablukayı kıran Refah Sınır Kapısı`nı açmıştı.

Etha

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir