• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Doğru ayakkabı seçimi nasıl olmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Yüksek topuklu ayakkabıların ayağa binen yükü ayak topuğundan öne doğru kaydırdığını bunun da ayağın ön bölümünün aşırı stres altında bıraktığını söyleyen  uzmanlar, ayakkabı seçerken 5 santimetrelik topuk yüksekliğinin ideal olduğunu ifade ediyorlar. 

Ayakkabı seçiminde en önemli noktalardan birinin topuk yüksekliği olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Akı, topuk yüksekliğinin 3-4 santimetreden yüksek olması gerektiğine değindi. Ayakkabının yeterince geniş olmasının da önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akı, “Daha yüksek topuk, ağırlığın daha fazla ayak tarafından taşınması demektir. Ayak deformitelerinin en büyük nedenleri yüksek topuklu ayakkabı kullanımıdır.” diye konuştu.

“Babetler  de ayak sağlığını olumsuz etkiliyor”

Son zamanların en çok tercih edilen ayakkabı modellerinden biri olan babetler ayak sağlığını olumsuz etkiliyor. Babet ayakkabıların ayağa binen yük dağılımında, yüksek topuklu ayakkabılar gibi zararlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akı “Babet adı verilen alçak topuklu ayakkabılar, yüksek topukluların aksine ayağa binen yükü topuğa kaydırarak burada yüklenmeye neden olmaktadır. Bu tür ayakkabılar ayağı yanlardan çok iyi kavrayamadığı için ayak ön yüzünde yer alan bağlarda aşırı yüklenmeye neden olarak ayak ağrılarına yol açabilmektedir.” dedi.

“Yüksek topuk ayakların stres yüklenmesine neden oluyor “

Yüksek topuklu ayakkabıların ayağa binen yükü ayak topuğundan öne doğru kaydırdığını bunun da ayağın ön bölümünün aşırı stres altında kalmasına neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Akı,  “Bu tür ayakkabılar aynı zamanda diz kalça ve bel bölgesinde vücut ağırlık merkezinin değişimine neden olarak bu bölgelerdeki bağlarda aşırı gerilmeye, eklemlerde aşırı yüklenmeye ve kaslarda aşırı çalışmaya neden olarak diz kalça ve özellikle bel ağrılarına neden olmaktadır.” dedi.  Prof. Dr. Akı, yüksek topuklu ayakkabıların düşme riskini artırıp özellikle ayak bileği çevresindeki bağlarda yaralanmalara neden olabildiğini sözlerine ekledi. 

“Günlük kullanımda bileği kavrayan modeller seçin”

Ayak sağılığı için ayakkabıda kullanılan malzemenin ve ayakkabının modelinin de önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Akı, günlük kullanımda ayak bileğini sıkıca kavrayan ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. 

Sürekli bu tarz ayakkabıların kullanımının da ayak bileği kaslarında zayıflamaya neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Akı, “Ayakkabı ön ve arka bölümlerinde her iki el arasında çamaşır büker gibi bükülmeye çalışıldığında kolayca deforme olmamalıdır. Topuk arka kısmı, ayağa arkadan destek verecek kadar yüksek ve sert materyalden yapılmış olmalıdır. Malzeme olarak da sentetik materyalden uzak durmalı, doğal deri ayakkabılar tercih edilmelidir. Doğal deri materyaller daima hava sirkülâsyonu sağlamaktadır.” dedi. 

 Peki ayakkabı seçiminde nelere dikkat etmeli?

Ayakkabı ölçüsünü en uzun parmağa göre seçin.

Ayakkabı alırken eni geniş, dar kalıp ayakkabı ya da yarım numara seçeneklerini sorun.

Normalden küçük ayakkabılar ayağınızı sıkar büyükler ise düşmenize neden olabilir.

Yeni aldığınız ayakkabıları ayağınıza zarar vermeden uyum göstermesi için giyme süresi aşama aşara artırın. Birkaç gün sonra ayakkabı ayağınıza daha iyi uyum sağlayacaktır.

Ayak ölçünüzün yaşla beraber arttığını unutmayın.

Her iki ayak ölçünüzün birebir aynı olamayacağı ihtimalini düşünün.

Ayaklarınızın günün sonuna doğru şiştiğini unutmayın.

Eni geniş veya dar kalıp ayakkabı ve yarım numara seçeneklerini sorun.

Ayakkabının parmakların yeterince rahat sığabildiği genişlikte olması gerektiğini unutmayın. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir