• DOLAR 34.3
  • EURO 37.459
  • ALTIN 2922.608
  • ...
`Bir Coğrafyanın Geleceğiyle Oynanıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa çevre sorunlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Bölgedeki ormanlarının çatışmalı ortama kurban verilmemesi konusunda daha önce yaptıkları uyarıların yaygın basında yer almasına karşın ne yazık ki ülkedeki çevre örgütlerinin kendilerine destek vermediğini belirten Argünağa, "Ne acıdır ki kullanılan silahlar ve çatışmalı ortam nedeniyle bir coğrafyanın geleceğiyle oynanırken, toplumumuz ve sivil toplum örgütlerimiz soruna duyarsız kalmaktadır." dedi.

 

Bir çevre örgütü olarak bölgede yaşanan çatışmalardan kaynaklı olarak ortaya çıkan orman yangınlarından geleceğimiz adına büyük kaygı duyduklarını dile getiren Argünağa, "Doğaya verilen zararların sınır tanımadığı gerçeğini Suriye örneği ile tüm kamuoyuna hatırlatmak isteriz. Suriye`de yaşanan kum fırtınalarının bütün bölgemiz illerini nasıl etki altına aldığına defalarca tanık olduk." ifadelerine yer verdi.

 

Çatışmalı ortamın olduğu coğrafyamızda yaşanan orman yangınları ile adeta geleceğimizin karartıldığını, sel, taşkın, toprak kaymaları ve erozyona neden olan; milyarlarca canlının yaşam hakkına, biyolojik çeşitliliğe yönelik en büyük tehdit olan orman yangınlarına toplum olarak ne zamana kadar seyirci kalacağız? Diye soran Argünağa, "Bölgemizdeki yangınların oluşmasında sorumluluğu bulunan tüm çevreleri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Orman yangınlarına neden olanların, söndürme çalışmaları için de gereken tedbirleri almaları gerektiğine inanıyoruz." dedi.

 

Batıdaki yangınlara ormanlardan sorumlu kurumların havadan, karadan ve denizden her türlü gelişmiş teknoloji ile müdahale ederken, bölgemizdeki yangınlara neden müdahale edilmediğine açıklık getirilmesini isteyen Argünağa, "Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerine soruyoruz; batıdaki ormanlar için(ki bizim savunduğumuz değerlerimizdir) gösterdiğiniz hassasiyeti neden bölgemizdeki ormanlar için göstermiyorsunuz?" şeklinde tepki gösterdi.

 

Batman ve bölge illeri kırsalında yaşanan orman yangınlarına da havadan veya karadan müdahale eden ekiplerinin ne zaman oluşturacağını ve hangi tedbirlerin alındığını bakanlık yetkililerine soran Argünağa, "Ormanların sadece ülkemizin değil, Dünyanın ortak malı ve değeri olduğunu Türkiye ve Dünya kamuoyuna hatırlatmak istiyoruz. Ormanların korunması gereken en önemli değer olduğuna inanan Türkiye`deki tüm sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri ile aydınlar ve yazarları bölgemizdeki ormanlar ve çatışmalı süreçten kaynaklı çevresel kirliliğe ve tehditlere karşı duyarlılığa davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Bölgede devam eden çatışmalı ortamın ciddi şekilde su ve toprak kirliliğine neden olduğunu ve toprağa düşen kurşun gibi ağır metallerin yeraltı su kaynaklarını kirlettiği ve bunun ileriki yıllarda topluma kanser olarak geri dönmesinden endişe ettiklerini kaydeden Argünağa, "Bu durumun uzun vadede ülkemiz ve hepimiz, özellikle de gelecek nesiller için çok ağır faturalarının olacağına inanıyoruz. Yazarların, aydınların ve duyarlı STK`ların bir de bu çevre ve sağlık boyutuyla meseleye bakmalarını istiyoruz. Sonuç olarak, kim veya kimler tarafından hangi gerekçe ile çıkarılırsa çıkarılsın, tüm orman yangınlarını insanlığa, insani değerlere ve doğaya karşı bir suç olarak değerlendirirken, herkesi sorumluluğa çağırıyoruz." dedi. (Veysi Demir-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir