• DOLAR 34.269
  • EURO 37.23
  • ALTIN 2988.622
  • ...
`Halepçe`yi unutturmamalıyız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa, 16 Mart 1988`de yapılan Halepçe katliamı nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı. 

Halepçe’de tüm insani değerlere, doğaya ve tüm canlıların yaşam haklarına yönelik büyük bir saldırının yapıldığını ifade eden Argünağa, “Mazlum Kürt halkının yaşadığı Halepçe kenti dünyanın tanık olduğu en büyük vahşetle karşılaşmıştı. Kimyasal gazlarla gerçekleştirilen saldırıda toplu katliam yaşanmış, altı bini aşkın kadın, çocuk, yaşlı,genç  hayatını kaybetmişti. Bu vahşet unutulamaz, unutturulmamalıdır. Ne yazık ki Halepçe semalarını kaplayan zehir bulutları gerçeğine, o dönem dünya kör ve sağır kesilmişti. Bazı duyarlı gazeteciler vahşetin boyutlarını gözler önüne seren görüntüleri dünyaya ulaştırdıktan sonra bile Halepçe, pek çok çevrenin gündemine bile gelmeyecekti. Aslında bu saldırı sadece Irak’ın Müslüman Kürt halkına yönelik değildi. Halepçe’deki vahşet tüm insani değerlere olduğu gibi, özü itibariyle doğaya ve tüm canlıların yaşam hakkına da yönelik bir saldırıydı. 16 Mart 1988’de Halepçe’de nefes alan her canlının yaşamı son buldu çünkü.” ifadelerini kullandı. 

“Değişen şartlara rağmen insanlar katliamlarla baş başa kalıyor”

Değişen diktatörler, sınırlar ve şartlara rağmen bugün dünya kamuoyunun halen savaşlar, katliamlar, işkence ve tecavüz gibi insanlık suçları ile baş başa kalabildiğini vurgulayan Argünağa, “Bu durumun sebepleri iyi irdelenmelidir. Başta silahlanma yarışı olmak üzere, ülkelerin çıkar adı altında güttükleri politikalar her türlü barış taleplerinin üstünü örtmekte ve insanlığın geleceğe ilişkin umutlarını örselemektedir. İnsanlığa karşı suç işleyen bütün zalimlerden hesap sorabilecek Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) statüsünün başta ABD olmak üzere, tüm devletlerce onaylanmasını istiyoruz. Halklara karşı suç işleyen, hangi devletin yöneticisi olursa olsun yargılanması gerekir. Mazlum-Der olarak, savaşa, katliamlara, baskı ve zulme karşı olmaya, kim olursa olsun zalime karşı, mazlumdan yana şiarıyla hareket etmeye devam edeceğiz. Vahşetin 26. Yıldönümünde Halepçeli mazlumları rahmetle anıyor, zalimleri nefretle kınıyor, yeni Halepçelerin yaşanmamasını diliyoruz.” dedi.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir