• DOLAR 34.2
  • EURO 37.262
  • ALTIN 2945.07
  • ...
Madde bağımlıları tarihi mekanları mesken edindi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Bitlis merkezde bulunan tarihi evler bakımsızlıktan dolayı bir bir yıkılarak madde bağımlıların mekanı haline geldi.

 

Bitlisin tarihi, ilgisizlikten dolayı yıkılıyor
Yaklaşık 7 bin yıllık bir tarihi yansıtan Bitlis’in tarihi mekanları bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yıkılıyor. Bitlis merkez Zeydan Mahallesi ve Müştak Baba Mahallesi başta olmak üzere tüm mahallelerde bulunan tarihi binalar, gördükleri zarardan dolayı vatandaşlara da tehlike saçıyor. Yol üzerinde bulunan ve yıkılmaya yüz tutmuş binalar, onarım bekliyor.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Müştakbaba Mahalle Muhtarı Maşallah Daşizi, sadece mahallelerinde yaklaşık 50 tarihi binanın yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

 

Yetkililerden Bitlis’in tarihi dokusunu taşıyan evler için çözüm beklediklerini ifade eden Muhtar Daşizi,“Tarihi ve güzel Bitlis’in yerlerinden birisi olan Müştakbaba mahallesinin yüzde 70’e yakıni tarihi alandır. Bu civarda yaklaşık 50 tarihi ev bulunuyor. Bu evlerin yıkılmaması için defalarca yetkili kurumlara başvurularda bulunduk” dedi.

 

Mahalle sakinleri ve çocuklar tehlike altındadır
Muhtar Daşizi sözlerine devamla, “Bir Mardin’in tarihine sahip çıkılıyorsa, bizim Bitlis’imizin, Müştakbabamızın tarihine de sahip çıkılması gerekiyor.Mardin’de insanların, arabaların gitmediği yerde binalar, köprüler onarılıyorsa, burada da onarılması gerekiyor. Görüldüğü gibi vatandaşların kullandığı yollarda onlarca yıkılmış veya yıkılmaya az kalmış evler var. Bu evler her geçen gün zarar görüyor. Mahalle sakinleri kullandıkları güzergahtan dolayı tehlike altındadır. Her gün buralardan onlarca öğrenci okullarına gidiyor. İyice yıpranan evler bu öğrenciler için çok büyük bir tehlikedir. Bizler bu yolu kullandığımız zaman hani olurda bir taş gelir tehlikesi ile yürüyoruz. Buraların yapılması için ille de birilerinin kafasına binaların yıkılması mı gerekir. Bu şehrin ve mahallenin kurtulması için bir an önce Kültür ve Turizm Müdürlüğünün onarım için harekete geçmesi gerekir. Biz yüzlerce defa müracaatta bulunduk. Bizi belediyeye yıkım için gönderiyorlar. Yazık değil mi bu tarihin yıkılmasına izin veriliyor? 7 bin yıllık tarihi olan Bitlis’in bakımsızlıktan harabeye dönen bu tarihi evler maalesef madde bağımlısı gençlerin yuvaları haline geldi.” ifadelerini kullandı.

 

Bu yerler turizme kazandırılmalıdır
Yetkililere de seslenen Muhtar Daşizi, “ Bitlis’in yaklaşık 7 bin yıllık bir tarihi var. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Bitlis adeta bir medeniyet beşiğidir.  Bu tarihi yansıtan tarihi evlerin hiçbir zaman yıkılmasını istemiyoruz. Yıkılan bu tarihi evler ne acıdır ki, bizim gençlerimizin ve evlatlarımızın uyuşturucu maddeye alıştığı ve müptelası haline geldiği mekanlar olmuştur.Bu tarihi evlerin restore edilip, hizmete sunulması ile hem turizm hem de tarihi açıdan cazibe merkezi haline getirilebilir. Buranın yıkık bir şehir olması nedeni ile turist kaybı yaşıyoruz. Mardin’e her yıl yüz binlerce turist akın ediyor. Bu turistler  neden bizlerin tarihini ziyaret etmesin? Buraya gelen yerli ve yabancı turistler buradaki harabe evleri gördükleri zaman bizleri kınıyor. Tarihimize sahip çıkamıyoruz. Bu oluşan çirkin görüntüyü biran evvel ortadan kaldırmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

Yıkılan tarih, madde bağımlılarını üreten fabrika haline geldi.
Muhtar Daşizi son olarak, “Bu tarihi evler Bitlis’te madde bağımlılar mekanı haline geldi. Buralara gelip gençlerimiz, uyuşturucu madde kullanıyor. Binlerce gencimiz bu evlerde uyuşturucu madde bağımlısı haline geliyorlar. Bunların onarıma girmesi gençlerin bu köşelerden kurtulup temiz ortama aktarılmasına neden olabilir. Yetkililerden bir an evvel önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda da tüm yetkilileri duyarlı olamaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Mahalle bulunan tarihi ev sahipleri ise, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından sağlanan onarım hizmetinin maddi açıdan çok ağır şartlarının olduğunu belirterek, onarım için yeterli maddi destek verilmediğinden yakınarak, yetkililerin biran önce konuya çözüm bulmalarını istediler.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir