• DOLAR 34.292
  • EURO 37.529
  • ALTIN 2921.975
  • ...
Bursalılara karbon monoksit alarm cihazı dağıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA -Bursagaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi, BTSO ve Enverder işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında Bursa halkına bin adet karbonmonoksit alarm cihazı dağıtılacak.

Mahallelerde düzenlenen kampanya tanıtım ve cihaz dağıtım töreninde konuşan Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, doğalgazlı ve katı yakıtlı evlerde karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekti ve bu zehirlenme olaylarını erkenden tespit edip, ev sakinlerini uyaran Karbonmonoksit alarm cihazlarının (dedektör) önemine vurgu yaptı. 

Baca gazı zehirlenmelerinin sadece doğalgazdan kaynaklanmadığını, diğer yakıtlardan da baca gazı zehirlenmelerinin olduğunun altını çizen Tola, alınacak ufak tedbirlerle bir hayatın kurtulabileceğine işaret etti. 

Düzenli olarak her yıl 50-60 bin tane eski gaz kullanıcıların tesisatlarının standartlara uygunluğunu kontrol ettiklerini belirten Tola, bu yaz ayı itibariyle Bursa’da bulunan eski doğalgaz tesisatlarının hepsinin bir takvim dahilinde kontrolüne başlayacaklarını aktararak konuşmasını şöyle sürdürdü: “8 yıldır karbonmonoksit alarm cihazını zorunlu tutuyoruz. Ama şehrimizde 20 yıldır doğalgaz kullanılıyor ve tesisatların yarısından fazlasında maalesef karbonmonoksit alarm cihazı mevcut değil. Yapacağımız bu kontrollerle beraber tesisat ve bacalarda bir uygunsuzluk varsa, havalandırma menfezleri yok veya kapalı ise ve karbonmonoksit alarm cihazı bulunmuyorsa bu konutlardaki doğalgaz arzını durduracağız.”

Usulsüz tesisat kullananlara ve karbonmonoksit alarm cihazı bulundurmayanlara seslenen Tola, doğalgazlarının kesilmemesi için bu sıkıntıların en kısa süre içerisinde giderilmesini istedi.

Düzenlenen programda konuşan ENVERDER (Enerji Verimliliği Derneği) Bursa Şube Başkanı Dr. Mustafa Uysal da enerjinin etkin kullanılması için düzenledikleri kampanyanın detaylarından bahsetti. Dr. Uysal, yakıtların uygunsuz kullanımından dolayı ortaya çıkan gazı insan burnunun hissedemeyeceğini belirterek, “Bu zehirli gazı takip eden ve onu yakaladığında uyarı veren karbonmonoksit cihazları var. 40 – 50 TL gibi maliyetlere mal olan bu cihazların temin edilmemesinden kaynaklı zehirlenmeler yaşanıyor. Zehirlenmelerden kaynaklı daha fazla ölüm haberleri almak istemiyoruz. Bu nedenle de düzenlediğimiz bu kampanya ile Bursa halkına bin adet karbonmonoksit cihazını ücretsiz olarak dağıtacağız” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından alana toplanan mahalle sakinlerine karbonmonoksit alarm cihazları dağıtılarak, cihazların kullanımları anlatıldı. (Veysi Siyah - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir