• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...
FITIR SADAKASI (FİTRE)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu ayda yapılan ibadetlerin biri fıtır sadakasıdır. Sadaka-i Fıtr, küçük, büyük, kadın, erkek, her Müslümana farzdır. Fıtır sadakasının şartı ise, bir günlük yiyeceğinden fazla bir yiyeceğe sahip olmaktır.

Fıtır sadakası (fitre), hicretin ikinci yılında Ramazan Bayramı’ndan 2 gün önce farz kılınmıştır. Sadaka-i  fıtrın meşrutiyetinin delili için İbni Ömer (r.a) şöyle demiştir: “Rasulullah (s.a.v) fıtır zekatını Ramazan ayında hurmadan veya arpadan bir sa` erkek veya kadın, hür veya köle her Müslümana farz kılındığını emretmiştir.”

Her Müslümanın her zaman verecek sadakası mutlaka vardır. Sadakanın azına çoğuna bakılmaz. Bir hurma bile olsa sadaka vermek gerekir. Özellikle yardımlaşma duygularının zirveye çıktığı şu günlerde elimizden gelen yardımları kardeşlerimize esirgememeliyiz. Sadaka vermeyi adet edinmeliyiz. Evet, sadaka vermeyi adet edinmek ve hayatı boyunca bu ahlakla yaşamak ne güzeldir. Fıtır sadakasının hikmetlerinden biri budur. O yüzdendir ki çocuk bile olsa onun fıtır sadakasını veriyoruz. En fakir insan bile fıtır sadakası vermelidir ki bu ibadeti gerçekleştirmiş olsun. Sadaka vermek zenginlere has bir ibadet olmadığını fıtır sadakasıyla bir kez daha öğrenmiş oluyoruz.

Nafile ibadetler farz ibadetlerdeki eksiklikleri tamamlamak için bir vasıtası olduğu gibi ve namaz sonrasındaki tesbihat namazın manasını takviye ettiği gibi fıtır sadakası da oruçlu iken ağzımızdan çıkan lüzumsuz sözlerin kefareti olmaktadır. Böylece orucumuza halel getirecek olumsuzluklar fıtır sadakası ile izale edilmiş olur. Şunu unutmamak da lazımdır ki bayramdan önce ödenmesi gerekmektedir ki bu verilen sadaka fıtır olabilsin. Aksi takdirde bu verilen sadece bir sadakadır. Peygamber Efendimiz (sav), Ramazanda verilen sadakanın en efdal sadaka olduğunu söylemiştir. İbni Abbas (r.a) şöyle buyurmuştur: “Rasulullah (sav) fitreyi oruçlulara lüzumsuz ve çirkin sözlerden temizlenmek ve yoksullara yiyecek sağlamak için farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan (bayram namazı) önce öderse bu makbul bir zekat, kim namazdan sonra öderse, herhangi bir sadakadır.” ((İbni Mace Zekat Kitabı, Fıtır Sadakası Bölümü, hadis no:1827)

doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir