İstiklal Marşı`nın kabulü Bingöl`de kutlandı
Bingöl`lün Solhan ilçesinde İstiklal Marşı`nın kabulünün 93.yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy`u anma programı gerçekleşti.
BİNGÖL- Bingöl’ün Solhan ilçesinde Solhan Kaymakamlığı ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan İstiklal Marşı’nın kabulünün 93.yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı gerçekleşti. Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okul Müdürü Cuma Kalkan tarafından Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.
İstiklal Marşı’nın Kabulünün 93.Yıl Dönümü Solhan’da törenle Kutlandı. Solhan Milli Eğitim Konferans Salonunda gerçekleşen programa Kaymakam Şeref Aydın, Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Solhan Müftüsü Sırrı Fuat Ateş, ,Öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti .
Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okul Müdürü Cuma Kalkan yaptığı konuşmada, “Mehmet Âkif Ersoy ‘un hayatından kesitler sundu.
Kalkan daha sonra, “İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin Millî Marşı Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921`de Birinci TBMM tarafından ‘İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Türk Kurtuluş Savaşı`nın başlarında, İstiklâl Harbi`nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921`de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi`nin ısrarı üzerine, Ankara`daki Taceddin Dergahı`nda yazdığı ve İstiklal Harbi`ni verecek olan Türk Ordusu`na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif`in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı`nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.” Dedi.
Kalkan Mehmet Âkif Ersoy’un İstiklâl Marşı`nı, şiirlerini topladığı Safahat`a dahil etmediğini ve İstiklâl Marşı`nın halkın eseri olduğunu söyledi.
Daha sonra, günün anlam ve önemiyle ilgili İngilizce öğretmeni Nur Kısa Mehmet Akif Ersoy un şiirlerinden bir şiir okudu, Mehmet Akif Ersoy ilk-orta okulu öğrencilerinin hazırladığı istiklal marşının kabulü adlı piyesin sergilenmesi, Mehmet Akif Ersoy ilkokulu öğrencilerin den Sedanur Güzel tarafından okunan istiklal marşının 10 kıtasıyla program son buldu.
(Behçet-Aslan-İLKHA)