• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
`Tifüsü yenen hekimlerimiz donarak öldü`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ile NeoCortex Öğrenci Topluluğu işbirliğinde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, konferans verdi. Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucu Başkanı olan Prof. Dr. Sönmez ‘1914-1915 Sarıkamış Meydan Muhaberebesi ve Kafkas Cephesinde Sağlık Hizmetleri’ konulu sunumunda dönemin çetin kış şartları altında hekimlerin zorluklarla ne şekildemücadele ettiğini çarpıcı sunumuyla anlattı. 

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Konya Vali Yardımcısı Dr. Sefa Çetin, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Handan Gülce, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Yaşar Şen, Helvacızade A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Büyükhelvacıgil, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

1914-1915 yılları arasında Ruslar tarafından çekilen kamera görüntüleri, fotoğraflar  ve Genel Kurmay Başkanlığı arşivinde yer alan belgelerden yararlanarak hazırladığı sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Sönmez, “Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak Sarıkamış şehitlerimizin mezarlarını bulmak için çevre halkının ve görgü şahitlerinin hatıralarından yola çıkarak bir çok şehitliği bugün ziyaret edilebilir hale getirdik. Çalışmalarımızla Sarıkamış şehitliklerimizi gün yüzüne çıkarıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı bugünün ve geleceğin çocukları tarihimizi iyi öğrensinler diye yapıyoruz.” dedi.
   
“Savaşta sıhhiyeliler bir ilke imza attı”

Sarıkamış’ta her yerin sıhhiye binası haline getirildiğini söyleyen Prof. Dr. Sönmez, “Çetin kış şartlarında tifüs hastalığının baş göstermesiyle birlikte kahraman sıhhiyeliler tifüs ile mücadelede geliştirdikleri kendilerine has yöntemle adlarını dünyaya duyurmuşlardır. Ama üzücüdür ki o şartlarda hastalıklarla mücadele eden doktorlar da ayaklarının donması sonucu ya da bulaşıcı hastalıklarla yüzünden hayatlarını kaybetmişlerdir.” dedi.    

“O ruhu yaşamak için hayatınızın bir gününü sarıkamış’a ayırın”

22-24 Aralık’ta -30 derecede anma yürüyüşleri düzenlediklerini söyleyen Prof. Dr. Sönmez, “Her yıl anma etkinliklerimizde şehitlerimizin başında nöbet tutan gönüllü sayımız daha da artıyor.  90’ıncı anma etkinliklerimizde 35 bin kişiyle Sarıkamış’a yürüdük. O ruhu yaşamak için hayatınızın bir gününü Sarıkamış’a ayırın ve tarihimizi, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza 1912-1938 yılları arasındaki tarihimizi iyi öğretin.” dedi.  (İsmail Yılmaz-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir