Emniyete dinlemeleri durdurun yazısı
Özel yetkili Mahkemeler ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10la yetkili savcılıkların kaldırılmasıyla soruşturma savcıları tapeli dosyalarda dinlemeleri durdurdu. Savcılık soruşturmaları karara bağlayarak başsavcılığa devretmeye başladı.
Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasıyla savcılar yasanın gereklerini yerine getirmeye başladı. Yasayla soruşturma dosyalarını devretmeleri için 15 gün süre verilen savcılar, tapeli dosyalarda emniyete yazı yazarak yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle teknik takip ve dinlemelerin sonlandırılmasını istedi.
Yeni Savcılar bakacak
Dosyaların Başsavcılığa devredilmesi sonrasında dosyalara bakacak yeni savcılar belirlenecek. Yeni savcılar dosyalarda Ağır Ceza Mahkemesi’nin oy birliğiyle alacağı kararla yeniden dinleme yaptırabilecek. Yeni düzenlemeyle sonlandırılan tapeli soruşturmalarda 3 aydan fazla dinleme ve teknik takip yapılmışsa yeni bir dinleme kararı alınamayacak.
Takip kesildi
Suç örgütlerine karşı yapılan dinlemelerin yanı sıra teknik takip işlemleri de sonlandırıldı. Dinlemelere ve teknik takibe ara veren savcılar dosyalar devredildiği için suç takibi yapılamadığını kaydetti. Dosyalarda yeni görevlendirilecek savcılar, soruşturmalarda gerekli görmesi halinde 3 ayı geçmeyen dinleme ve teknik takibe devam edebilecek.
ÖYM’leri kaldıran yasa ne getirdi?
Savcılar, sınırsız telefon dinleme ve teknik takip kararı alamayacak. Mahkeme, 2 aylığına telefon dinleme kararı alabilecek; bu, ancak 1 ay daha uzatılabilecek.
Savcıların teknik takip ve telefon dinlemelerine yönelik kararı tek bir hâkimden alınamayacak. Bunun için ağır ceza mahkemelerinde oy birliği şartı aranacak. İtiraz üzerine, tedbir kararı da yine oy birliği ile alınabilecek.
Özel Yetkili Mahkemeler`in elindeki 5 bin 600 dava ve 23 bin soruşturma dosyası, özel yetkileri olmayan 273 ağır ceza mahkemesine ve genel yetkili savcılıklara devredilecek.
Kaynak: Al Jazeera