• DOLAR 35.502
  • EURO 36.662
  • ALTIN 3054.98
  • ...
"Aşırı tuz hastalıklara yol açar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, "10-16 Mart 2014 Tuza Dikkat Haftası" münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaptı.


Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar adına yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün  yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram(bir çay kaşığı) olarak önerdiği belirtilerek, bu miktarın ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlandığı ifade edildi.
 

Aşırı tuz hastalıklara yol açar
Açıklamanın devamında 2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi” çalışmasına göre tuz tüketiminin günde 18 gram olduğunun belirlendiğini dile getiren Acar, “2012’ de tekrarlanan çalışmada tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır (15/gün). Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir” dedi.


Acar devamla şu ifadelere yer verdi: “Türk Nefroloji Derneği’nin gerçekleştirdiği Türkiye Kronik Böbrek Hastalığı Prevalans Araştırmasına göre,  ülkemizde kronik böbrek hastalığı görülme oranı hızla artmaktadır (%15,7).Bu artışa neden olan en önemli risk faktörlerinden birisinin aşırı tuz tüketimi olduğu ifade edilmektedir.”


Aşırı miktarda tüketilen  tuzun  kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olduğuna dikkat çeken Acar, “Kısacası aşırı miktarda tüketilen  tuz;  kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı bozmaktadır. Bu nedenlerle Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılında ‘Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı 2011-2015’ başlatılmıştır. Bu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması  amacıyla  ‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’ etkinlikleri  yapılmaya  başlanmıştır” ifadelerini kullandı.


Acar, tuzla ilgili çalışmalar yürüten ve Dünya Sağlık Örgütünce de kabul gören “World Action on Salt (WASH)” Kuruluşunca her yıl belirlenen farklı bir tarihte gerçekleştirilen  “Dünya Tuza Dikkat Haftası”nın bu yıl her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü olarak kutlanan Dünya Böbrek Gününü de kapsayarak 10-16 Mart 2014 tarihleri arasında olması kararı alındığını kaydetti.


Acar açıklamasında, bu yılki temada gıda etiketlerinin okunması, etiketlerde belirtilen tuz ya da  sodyum  konusunda farkındalığın toplumda arttırılmasının belirlendiğini vurguladı.
Tuzu azaltmak kronik böbrek hastalığından korunmada önemli bir faktördür
Açıklamasının sonunda daha az tuzun daha sağlıklı yaşam demek olduğunu ve tuzu azaltmanın kronik böbrek hastalığından korunmada önemli bir faktör olduğuna işaret eden Acar, kronik böbrek hastalığından korunmak için 8 altın kuralı da şöyle sıraladı: “Düzenli egzersiz yapın, Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, Tuzu azaltın, Yeterli sıvı alın, Sigara içmeyin, Ağrı kesici ilaçlardan kaçının, Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün ve Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin.”dedi. (Veysi Demir-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir