• DOLAR 35.503
  • EURO 36.249
  • ALTIN 3042.08
  • ...
30 Mart`ta nasıl oy kullanacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüksek Seçim Kurulu’nun yayımladığı bildiriye göre oy verme işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat edilmediğinde oyunuz boşa gidebilir. 

Oy kullanılan yerin konumuna göre değişecek olan şartlara dikkat edilmesi gerekir. Dolayısıyla Büyük şehir belediyesi seçecek olan bir il ile büyük şehir olmayan bir ilin seçmenleri farlı işlemlerle muhatap olabilirler. 

Belirlenen saatler arasında oylarınızı kullanmak için oy pusulanızı almış ve oy kullanacağınız sandığınızın nerede bulunduğunu önceden tespit etmiş olmanız lazım. 

YSK’dan edinilen bilgiler doğrultusunda 30 Mart yerel seçimlerinde oy kullanacakların takip edeceği yol aşağıdaki gibi belirtilmiştir. 

Oy verme saatleri;
Türkiye her yıl olduğu gibi bu yılda oy kullanma saatleri bakımından ikiye bölündü.
07.00 - 16.00 saatleri arasında;

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis 

08.00 - 17.00 saatleri arasında;
Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer iller; 

Kimler hangi seçim türleri için oy kullanacak?
Köylerde;

İl genel meclisi üyeliği seçimi, Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi,

Büyükşehir olmayan illerde; İl genel meclisi üyeliği seçimi, Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi,

Büyükşehirlerde; Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi, 

Büyükşehir belediye başkan adayları seçecek olan iller;
(Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon Ve Van) 

Seçmenin kimlik tespitinde aşağıda yazılanlardan en az bir tanesi seçmenin yanında bulunması gerekir. 30 Mart sabahı sandık başına giden seçmenin;

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan;
Nüfus cüzdanı, Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı,P

asaport, Evlenme cüzdanı, Askerlik belgesi, Sürücü belgesi, Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin ibraz etmesi gerekmektedir.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir.

Tutuklular nasıl oy kullanacak;
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçer. 

Seçmenler oylarını aşağıdaki belirtilen zarfların renklerine göre kullanacaklardır;
TURUNCU ZARF: İl Genel Meclisi üyeliklerine ilişkin Turuncu renkli birleşik oy pusulası Turuncu renkli zarfa;

MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin Mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin Sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası Mavi renkli zarfa;

MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası Mor renkli zarfa konularak seçim sandığına atılacak. (Fikret Özkan – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir